Lasīšanas laiks: 2 min
Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI ir radījusi rudenīgus un sildošus ēdienus ar latvisku pieskārienu, ko pagatavot Valsts svētku svinību galdam vai ģimenes maltītei garajos rudens vakaros. Ēdieni ir sātīgi, pamatīgi un kā radīti, lai baudītu pēc pastaigas novembra rudenīgajā gaisā vai svētku salūta vērošanas.
Sastāvdaļas (4-6 porcijām)
40 g sviesta
1 sīpols
2 ķiploku daiviņas
700 g mazos kubiņos sagriezta ķirbja (ieteicams izvēlēties muskata/riekstu ķirbi)
1 litrs ūdens vai dārzeņu buljona
250 g pērļu grūbu
3 salvijas lapas vai 1 timiāna zariņš
sāls, malts muskatrieksts pēc garšas
150 ml 10% saldā krējuma
4 bekona šķēlītes
gorgonzola siers pasniegšanai
Pagatavošana
Uz lēnas uguns liek uzvārīties buljonu, kopā ar salvijas lapām vai timiāna zariņu. Smalki sakapā sīpolus un ķiplokus, tos viegli apcep lielā pannā, pievienojot 20g sviesta. Apceptajiem dārzeņiem pievieno kubiņos sagrieztu ķirbi, visu cep vēl apmēram 7 minūtes, līdz ķirbis sāk palikt mīksts. Pievieno masai atlikušo sviestu, pagaida, līdz tas izkūst, un dārzeņiem liek klāt pērļu grūbas. Visu cep apmēram 1 minūti, patstāvīgi maisot. Masai lēnām, maisot pa 1-2 kausiņiem, pievieno visu uzvārīto buljonu. Turpina masu maisīt apmēram 15-20 minūtes, līdz grūbas ir gatavas. Kamēr gatavojas grūbas, atsevišķā pannā apcep bekonu, līdz tas kļūst nedaudz kraukšķīgs. Apcepto bekonu sagriež mazos gabaliņos. Grūbu un dārzeņu masai gatavošanas beigās pievieno saldo krējumu, sāli un muskatriekstu, vēl nedaudz pakarsē, līdz “risotto” iegūst vēlamo konsistenci. Pasniedz, rotājot ar bekona gabaliņiem un gorgonzolas sieru.