Lasīšanas laiks: 2 min
Vērtīgu pieredzi guvis Valmieras tehnikuma viesmīlības pakalpojumu specialitātes 4.kursa audzēknis Gvido Freiborns, kurš piedalījies starptautiskajā kulinārijas festivālā Polijas pilsētā Suvalki. Gvido ar savu brāli Oskaru un kolēģi Ilonu Andreviču gatavoja pamatēdienu un desertu, katru 155 porcijas. Jaunieši spoži parādīja savu varēšanu, tai skaitā gatavību improvizēt neparedzētās situācijās, rezultātā iegūstot balvu par labāko desertu.
Kā stāsta Gvido:
“Gatavojoties konkursam, iepriekš bija jāpasūta konkrēti produkti, kas būs nepieciešami gatavošanai. Tomēr organizatori bija parūpējušies par negaidītu pārsteigumu, iepriekš pasūtītos produktus aizstājot ar citiem.
Problēmas ar sagādātajiem produktiem bija tieši desertam, jo gaidītās rudzu rīvmaizes vietā saņēmām rīvmaizi no baltmaizes, jo poļiem neesot tāds produkts kā rudzu rīvmaize. Līdzīga situācija bija arī ar pasūtīto marmelādi, jo tās vietā mums atveda ievārījumu. Tomēr tas neliedza mums iespēju improvizēt un izcīnīt balvu par labāko desertu – karsto rīvmaizes pudiņu ar saldējumu.”
Pamatēdienā jaunieši pasniedza pildītus pankūku sainīšus ar sēnēm. Arī šī ēdiena gatavošana neizpalika bez neparedzētām situācijām. Gvido stāsta par nepatīkamo pārsteigumu, ieraugot pasūtītās gailenes:
“Sēnes atveda saldētas, un tās visas bija sasalušas vienā lielā gabalā. Garša tām bija pilnībā pazudusi, un arī šeit mums nācās improvizēt.
Centāmies atjaunot gaileņu garšu pašu spēkiem, pievienojot šķiņķi, sīpolus, ķiplokus, krēmsieru un saldo krējumu. Izveidojām biezu gaileņu masu, kuru pildījām pankūku sainīšos.”
Papildu izaicinājums ir bijis tas, ka viss konkurss noritēja poļu valodā un neesot bijis iespējams saprast, ko stāsta organizatori un komentētāji. Kā norāda Gvido, tad konkursā startēja pavāri no Polijas, Krievijas, Baltkrievijas un Lietuvas, un tā ir bijusi lieliska iespēja papildināt savas skolā, praksē un profesionālajos konkursos gūtās zināšanas, kā arī uzzināt ko jaunu par citu valstu ēdienu gatavošanas īpatnībām.