Lasīšanas laiks: 2 min
Atskatoties ne pavisam tālā vēsturē, Kocēnu kādreizējais nosaukums ir bijis Kokmuiža. Tas radies aiz tā, ka muižas ēka, tagadējā Kocēnu skola, ir bijusi no koka. Šobrīd, atsvaidzinot kādreizējās tradīcijas un vēstures liecības, no jauna tiek cildināts Kokmuižas vārds. Tā pavisam nesen rodoties Kokmuižas alum un tagad jau arī Kokmuižas saldējumam.
‘’Pirms kāda laika kopīgi ar Kocēnu novadu aizsākām jaunas saldējuma šķirnes radīšanu. Apzinot Kocēnu novadā esošos resursus, nonācām pie Naura Jurgenberga, kurš savā saimniecībā nodarbojas ar cidoniju krūmu audzēšanu. Tas mums šķita gana pieklājīgs izaicinājums radīt jaunu saldējumu ar cidoniju garšu. Nu, pēc ilgāka laika testēšanas un garšu pielāgošanas, esam gatavi Kokmuižas saldējuma prezentēšanai.’’ stāsta Z/S Zilūži piena pārstrādes nozares vadītājs Valts Grasbergs.
Šobrīd ir radīta pirmā garša, taču jau nāk idejas citām vēl neparastākām garšām. Kokmuižas saldējums pārstāv īpašas, neikdienišķas un unikālas garšas. Tās ir meistaru radītas receptes, kas iekļauj pamatīgas garšu buķetes un centienus veidot saldējumu pēc iespējas dabīgāku.
Kokmuižas saldējuma ražotājs ir ģimenes Z/S Zilūži, kas jau veiksmīgi radījuši ”Grasbergs” zīmolu, pārstāvot piena produktus un sešas saldējuma šķirnes. Šobrīd mests nākamais izaicinājums saldējuma garšu radīšanā, meklējot īpašas un unikālas garšas.
Pirmā oficiālā šī saldējuma iziešana tautās paredzēta 9. septembrī Kokmuižas svētkos, bet to būs iespējams iegādāties arī ”Grasbergs” piena veikalā Valmierā, kā arī Z/S ZILŪŽI autoveikalu maršrutos.