Lasīšanas laiks: 2 min
Tuvojas ķirbju ražas laiks, tādēļ piedāvājam jums pamēģināt neparastu ķirbju zupas recepti no portāla www.simplyrecipes.com.
Sastāvdaļas 8 porcijām
- Puskilograms cepta ķirbja mīkstuma
- 4 ēdamkarotes sviesta
- 2 vidēja izmēra sasmalcināti baltie sīpoli
- 3 ķiploka daiviņas
- 1 ēdamkarote kūpinātas paprikas
- 1/2 tējkarotes kumina pulvera
- 1 šķipsniņa kajēnas piparu
- Zaļie āboli nomizoti, bez serdēm, sasmalcināti (apmēram 2 glāzes)
- 4 glāzes vistas vai dārzeņu buljona
- 1 glāze ūdens
- 1 glāze piena
- 1/2 glāzes saldā krējuma
- 1 tējkarote svaiga timiāna vai 1/2 tējkarotes kaltēta timiāna
- 1 zariņš svaigas salvijas vai 1/4 tējkarote salvijas pulvera
- Sāls un svaigi malti pipari pēc garšas
Gatavošana
1. Pārgriež ķirbi uz pusēm, izņem sēklas un mīkstumu. Ieklāj cepešpannā foliju un liek cepties ķirbi ar pārgriezto daļu uz leju 180 grādu temperatūrā apmēram 45 minūtes līdz stundai. Atdzesē un izņem mīkstumu, cik nepieciešams zupai. Atlikumu var sasaldēt. To varēsiet izmantot citu ēdienu pagatavošanai. Neizmetiet arī sēklas. Tās var izkaltēt vai apgrauzdēt. Ķirbju sēklas ir ne tikai garšīgas, bet satur arī daudz svarīgu vitamīnu un mikroelementu.
2. Izkausē sviestu kastrolī vidējā augstā temperatūrā. Pievieno sīpolus un ķiplokus un cep, bieži maisot, līdz tie kļūst mīksti, apmēram 4 minūtes. Pievieno kūpinātu papriku, kajēnas piparus un kuminu, maisa vienu minūti.
3. Pievieno sagrieztos ābolus, ķirbju mīkstumu, buljonu un ūdeni. Labi samaisa ar koka karoti. Pievieno nedaudz sāli un piparus. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, daļēji apsedz kastroli, un vāra uz lēnas uguns 20 minūtes vai līdz brīdim, kad āboli ir mīksti.
4. Sablendē zupu blenderī vai virtuves kombainā un ielej atpakaļ kastrolī.
5. Vāra zupu uz mazas uguns, lēnām maisot un pievienojot pienu un krējumu. Pievieno sāli un garšvielas.