Valmieras Ziņas

Kā vasarā baudīt ogas un augļus, nekaitējot gremošanas sistēmai?

Lasīšanas laiks: 3 min

Svaigu ogu baudīšana noteikti ir viens no vasaras patīkamākajiem rituāliem. Tas ne vien sagādā baudu garšas kārpiņām, bet arī sniedz daudz vitamīnu un uzturvielu ķermenim. Tās lieliski garšo gan svaigā veidā, gan veselīgā smūtijā, informē SIA “Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite.

“Rimi gardēžu” komandas uztura speciāliste Inga Pūce uzsver – vasarā ogas noteikti ir jāiekļauj ikdienas ēdienkartē, bet piedomājot, kādās kombinācijās un cik bieži tās tiek ēstas.

Svaigas ogas ir bagātīgs vitamīnu avots. Tās satur daudz vērtīgu vitamīnu, minerālvielu, kā arī balastvielu, kas uzlabo gremošanas sistēmas darbību. Sarkanajās ogās ir daudz A vitamīna, kas darbojas kā antioksidants un spēlē nozīmīgu lomu redzes procesos, veicina ādas atjaunošanos, matu augšanu, kā arī stiprina imunitāti. Upenēs, zemenēs un smiltsērkšķos ir daudz C vitamīna, kas stiprina koncentrēšanās spējas, atvieglo stresa stāvokli un mazina alerģiskas reakcijas. Savukārt dzērveņu, ērkšķogu un ķiršu sastāvā ir varš, kas ir nepieciešams asins šūnu veidošanās nodrošināšanai, kā arī kaulu un saistaudu veidošana un imunitātes stiprināšanai.

“Pasaules Veselības organizācijas eksperti bērniem dienas laikā iesaka uzņemt 100 – 300 g ogu, savukārt pieaugušajiem 200 – 500 g. 50% no augļos un ogās esošajiem ogļhidrātiem veido fruktoze, kas neveicina sāta sajūtas iestāšanos, ļaujot tās apēst daudz, pašiem to nemaz nemanot. Tādējādi tiek pārlieku daudz uzņemta enerģija, kas neizlietota pārstrādāsies taukaudos. Vislabāk augļus un ogas ir ēst dienas pirmajā pusē. Vēl labāk, ja tos ēdīsim pirms maltītes vai kā uzkodu starp ēdienreizēm. Neieteiktu to ēst vakarā, jo tad fruktoze pārvēršas taukaudos kā neizmantojamā enerģija. Vislabāk augļus un ogas ēst pirms brokastīm, otrajās brokastīs vai launagā. Neieteiktu tos izvēlēties kā desertu pēc smagākiem ēdieniem, īpaši pēc gaļas vai zivs, tad tie var veicināt rūgšanas procesus kuņģī un radīt diskomforta sajūtu vēderā,” stāsta “Rimi gardēži” komandas uztura speciāliste Inga Pūce.

Ieteikumi ogu izmantošanai smūtijos

Ogas var būt lielisks papildinājums dažādiem smūtijiem un dzērieniem, kas ar savu svaigumu un garšu piešķirs pavisam jaunas garšas nianses jau ierastajām kokteiļu receptēm. Tomēr jāņem vērā, ka produktu un dzērienu sastāvs ir viens no cilvēka labsajūtu veicinošiem vai apdraudošiem faktoriem. Tos nosaka diennakts laiks, kad tas tiek ēsts, produktu kombinācijas un daudzums. Daudz vieglāk gremošanas sistēmai ir tikt galā ar atsevišķiem produktiem, nekā to kombinācijām, bet, ja tomēr ir vēlme pagatavot kādu gardu augļu un ogu kokteili, tad būtu jāņem vērā daži noteikumi:

  • vislabāk ir izvēlēties vietējos augļus un ogas, jo tie ir daļa no vides, kurā dzīvojam, tāpēc tie ķermenim dos lielāku izturību un spēku;
  • veidojot dažādu ogu un augļu kombinācijas, vislabāk izvēlēties vienā sezonā nogatavojušos augļus;
  • saldos augļus, piemēram, banānus, dateles, hurmu, mango, vīnogas, vīģes, kā arī žāvētos augļus vislabāk ir kombinēt ar saldiem vai neitrāliem, piemēram, arbūzu, aprikozēm, āboliem, avenēm, bumbieriem, ķiršiem, mellenēm, nektarīniem, persikiem, plūmēm vai zilenēm;
  • neitrālos augļus var kombinēt savā starpā vai ar skābiem augļiem un ogām, tādiem kā ananass, apelsīns, āboli, citrons, dzērvenes, granātābols, greipfrūts, kivi, laims, mandarīns, skābie ķirši vai zemenes;
  • ja kokteilim vēlies pievienot piena produktus, tad vislabāk ir izvēlies paniņas, kefīru vai jogurtu;
  • ja gatavo saldējuma kokteili ar ogām vai augļiem un to sulām, tad šādu ēdienu nekad nevajadzētu ēst kā desertu, jo tas samazinās kuņģa sulas efektivitāti un gremošanu kopumā.

Aktuālais jautājums

Vai 2025. gads Jums būs veiksmīgāks par 2024. gadu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums” komanda aicina pievienoties ražošanas iekārtu operatoru! Darba pienākumi: Pamatdarbs pie ražošanas iekārtām, līnijām - produkta palaišana, uzraudzība, līniju regulācija un citi pienākumi; Uzraudzīt ražošanas iekārtu darbību; Veikt ražošanas iekārtu un līniju plānveida un neplānotos remontdarbus un citus darba pienākumus. No Tevis sagaidām: Pieredze, iemaņas un zināšanas darbā ar tehniskām iekārtām; Precizitāti, spēju pieņemt lēmumus, uzņemties atbildību; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u. Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 1500 EUR pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Bezmaksas kafiju un saldējumu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv  Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: PIENA PRODUKTU RAŽOŠANAS IEKĀRTU OPERATORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-05 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

Aicinām komandā KVALITĀTES VADĪBAS SISTĒMU SPECIĀLISTU/I! Kandidāta raksturojums: pieredze un izglītība kvalitātes vadībā; ISO 9001:2015 kvalitātes vadības sistēmas pamatprincipu un prasību pārzināšana, citu standartu zināšanas tiks uzskatītas par priekšrocību; pozitīvi un tehniski domājoša personība ar vēlmi pilnveidot un pilnveidoties; komunikācijā vērsts uz sadarbību; vēlme un spēja iedziļināties un risināt problēmsituācijas; spēja uzņemties iniciatīvu; MS Office zināšanas; vēlamas angļu valodas zināšanas. Tavi darba pienākumi: pārskatīt, analizēt, pilnveidot un uzturēt kvalitātes vadības sistēmu un saistošo dokumentāciju atbilstoši ISO 9001:2015 standartam un klientu prasībām; nodrošināt sekmīgus ārējos sertifikācijas auditus; rūpīgi īstenot iekšējos kvalitātes vadības sistēmas auditus, fiksēt novērojumus, izstrādāt ieteikumus uzlabošanai un iesaistīties to īstenošanā; sagatavot kvalitātes un produktu atbilstības dokumentāciju atbilstoši klientu prasībām; sniegt atbalstu ražošanas procesos. Mēs piedāvājam: kvalitātes vadības sistēmas uzturēšanu augošā ražošanas uzņēmumā Valmierā; dinamisku darba vidi un iespēju profesionāli pilnveidoties; darba samaksu sākot no 1700.00 EUR/bruto atbilstoši Tavai profesionālajai pieredzei un prasmēm; sociālās garantijas, veselības apdrošināšanu. Ja esi gatavs būt daļa no SIA “Padtex Insulation” komandas, sūti savu CV un motivācijas vēstuli uz alise@padtex.lv! Papildus informācija pa tālruni +371 22418808. Iesniedzot savu CV un motivācijas vēstuli, Jūs piekrītat personas datu apstrādei konkrētajā atlases procesā. Pārzinis: SIA “Padtex Insulation”, reģ. nr. LV44103028772 Profesija: KVALITĀTES VADĪBAS SISTĒMU SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Cempu iela 27, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-02-28 Darba sākšanas datums: 2025-02-04 Kontaktpersona: Alise Zvirbule

Mūsu partneri