Valmieras Ziņas

Kā pagatavot ideālu marinādi?

Lasīšanas laiks: 3 min

Vasara viennozīmīgi ir laiks, kad itin bieži mūsu nāsis un garšas kārpiņas patīkami kairina grilētas gaļas smarža, kā izrādās, viena no būtiskākajām detaļām šajā procesā ir marināde un pats marinēšanas process, jo tieši tā varam izcelt ikvienas gaļas garšas īpatnības.

Tā veikalu tīkls “Mego” dalās padomos, ka katrs var pagatavot savu unikālo marinādi un uzcept kaut ko īpašu kā svētkos, tā ikdienā.

Galvenais, ko der atcerēties – marinādei nebūt nav jāsastāv no daudz un sarežģītām sastāvdaļām. Trīs galvenie “uzbūves” principi, ko der ņemt vērā, – skābums, tauki, garšaugi un garšvielas. Savukārt marinēšanas procesā nevajadzētu pārspīlēt nedz ar marinādes daudzumu, nedz ilgumu.

Trīs sastāvdaļas

Skābumu dod tādi produkti kā citrusaugļi, ananasi, tomāti, alkohols, etiķis un skābie piena produkti. Skābās komponentes paspilgtina gaļas garšu, kā arī padara to mīkstāku un sulīgāku.

Tikmēr tauki vai eļļa ir elements, kas gaļas sulīgumu uztur ilgāk. Droši ļaujies eksperimentiem un neatkarīgi no receptes lietojiet jebkuru veikalā pieejamo eļļu. Der iegaumēt, ka olīveļļa ir ļoti izteiksmīga un bieži ar nelielu rūgtumiņu, tāpēc neitrālākas garšas piekritējiem labāk lietot saulespuķu, vīnogu u.tml. eļļas.

Savukārt garšvielas un garšaugi ir tās sastāvdaļas, kas vienkāršu gaļas recepti var padarīt par gastronomisko ceļojumu. Veidojot pašam savu recepti, vienkārši jāuzticas savām garšas kārpiņām. Svaigumam un tradicionālākai garšai derēs svaigi un žāvēti zaļumi kopā ar sīpolu vai ķiploku, eksotiskai noskaņai – eksotiskas garšvielas, bet, ja vēlies kaut ko netradicionālu, pievieno sinepes, sojas mērci, cukuru, medu vai ingveru.

Nepārspīlē ar sastāvdaļām un marinādes daudzumu

Attiecībā uz marinādi der atcerēties mantru “mazāk ir vairāk”. Gaļas garšu nomāks gan pārāk daudz marinādes sastāvdaļu, gan pārmērīgs pašas marinādes lietojums. Ideālais mērces daudzums ir viena līdz pusotra tējas krūzīte marinādes uz kilogramu gaļas.

Gaļu nedrīkst turēt alumīnija traukā, jo alumīnijs reaģē ar skābumu saturošām vielām un veicinās metāla nokļūšanu gaļā. Alternatīvs variants ir māla vai stikla trauki, vai pārtikai domātie plastmasas maisiņi – gaļu ar mērci iepilda tajā, tad aizver un pēc iemarinēšanās maisiņa saturu grilē vai cep un maisiņu izmet. Tā arī būs mazāk netīro trauku.

Katrai gaļai savs laiks

Jo plānāk sagriezta gaļa, jo īsāku laiku tai vajag marinēties. Vistai, tītaram un pīlei pietiek ar 90 minūtēm, jo skābes, īpaši citrusu sulas padara gaļu gumijotu un sausu. Cūkgaļu var iemarinēt diezgan ātri, pietiek ar divām stundām, ja vēlās ilgāk, tad ne vairāk par astoņām. Jēra gaļas šķēles, piemēram, karbonādes, nedrīkst marinēt ilgāk par divām stundām. Stingrāku gaļu – visu kājas daļu – var marinēt četras stundas vai atstāt uz nakti.

Pārturot marinādē maigus liellopa gabaliņus, piemēram, klasisko steiku, fileju u.tml., tie kļūs nebaudāmi. Bet stingrākas daļas, piemēram, pavēderes steiks, kakla vai pleca gabals būs gatavs cepšanai četru stundu laikā, bet to var atstāt arī ievilkties uz nakti.

Gaļa, kurai ir pievienotas skābas vielas, sāls vai alkohols iemarinējas 30 minūšu līdz četru stundu laikā, pēc tam tā jānovieto ledusskapī. Savukārt gaļa bez skābām piedevām var stāvēt aukstumā vienu līdz divas dienas.

Atrodi sevī apslēpto šefpavāru talantu un pagatavo kaut ko gardu sev, ģimenei un draugiem jau Jāņos!

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA WEBHAUS Meklējam pilna laika full-stack programmētāju Valmierā ilgtermiņa darbam ar WordPress bāzētām tīmekļa vietnēm un sistēmām. Darbs no biroja no 9:00-18:00. Ir pagalms ar autostāvvietu, ja nepieciešams. OBLIGĀTĀS PRASĪBAS: Minimālais izglītības līmenis: Vidējā vai vidējā - profesionālā Labas angļu valodas zināšanas: spēja brīvi klausīties, izteikties, lasīt dokumentāciju un izprast tehniskos terminus.  Zināšanas un pieredze darbā ar GIT / HTML / JS / CSS / PHP / MYSQL Pieredze darbā ar WordPress VĒLAMĀS PAPILDUS PRASĪBAS:  WordPress framework, funkcionalitātes un darbības principu pārzināšana Pieredze un zināšanas darbā ar Linux sistēmām (OS un serverprogrammatūra) Kā svarīgus papildus kritērijus vērtējam augstu atbildības sajūtu un paškritiku, izpildīto darbu kvalitāti un precizitāti, motivāciju, un acīmredzamu vēlmi attīstīt sevi profesionāli.  Ja esi ieinteresēts, Tavu CV uz e-pastu: info@webhaus.lv gaidīsim līdz š.g. 20 aprīlim. Profesija: PROGRAMMĒTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Ziemeļu iela 7, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Informācijas tehnoloģijas / Telekomunikācijas Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-04-20 Darba sākšanas datums: 2025-05-01 Kontaktpersona: Edgars Āboliņš Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) Kocēnu apvienības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) aicina darbā dārznieku/-ci Kocēnu pagastā, Rubenē uz nenoteiktu laiku. Ja Tev ir vēlme: • rūpēties par Pārvaldes publisko teritoriju apstādījumiem: • veikt apstādījumu ierīkošanu, kopšanu, atjaunošanu; • veikt dekoratīvo augu, koku un krūmu stādīšanu, kopšanu, formēšanu; • sniegt teritorijas labiekārtošanas priekšlikumus; • veikt teritorijas uzkopšanu (sniega tīrīšana, zāles pļaušana, lapu savākšana); ja Tev ir: • pamata vai vidējās pakāpes profesionālā izglītība; • labas latviešu valodas zināšanas; • zināšanas par ainavas ierīkošanas arhitektūru, plānošanu, augu stādīšanu un kopšanu; • darba pieredze dārzkopības jomā; • kompetences: prasme organizēt savu darbu; spēja strādāt komandā; precizitāte, iniciatīva un augsta atbildības sajūta, labas komunikācijas un saskarsmes prasmes; mēs piedāvājam: • pamatalgu pārbaudes laikā 783 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 824 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Motivācijas vēstuli, CV, izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz e-pastu: kocenuapvieniba@valmierasnovads.lv, vai personīgi Kocēnu apvienības pārvaldē, adrese: Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, ar norādi „Pieteikums Kocēnu apvienības pārvaldes dārznieka/-ces amatam”, līdz 2025.gada 11.aprīlim. Papildu informācija, zvanot pa tālruni: 26473533 vai 26072148. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: DĀRZNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-04-11 Kontaktpersona: kocenuapvieniba@valmierasnovads.lv 26072148 vai 26473533

Mūsu partneri