Lasīšanas laiks: 3 min
Kāds pārsteigums, ka tieši jūlijs atzīts par pikniku mēnesi! Tieši šajā laikā vizbiežāk iespējams doties pie dabas, lai baudītu līdzi paņemtos našķus un priecātos par kopīgo atpūtu. Bet kādi našķi piemēroti piknikam pie dabas ar ģimeni un draugiem?
Sāļās uzkodas
Pamatnoteikums, dodoties piknikā – lai ēdienu būtu ērti un viegli ēst! Gan lieliem, gan maziem cieņā vienmēr bijušas sāļās uzkodas.
Pildīts lavašs
Kā pagatavot?
- Lavašu izklāj un apsmērē ar kausēto sieru. Uz vienu lavašu apmēram viena kārbiņa kausētā siera.
- Sakapā krabju nūjiņas, sasmalcina olas, sarīve sieru un sasmalcina dilles.
- Uz nosmērētā lavaša bagātīgi ber virsū sagatavotos produktus, pārlej ar nelielu daudzmu majonēzes, lai mitrāks.
- Tam visam pāri pārkaisa smalki sakapātas dillītes.
- Tad visu lēnām, kārtīgi gareniski rullē ciet. Griež šķēlītēs.
Sastāvs:
1 plāksne lavaša
300 g krabju nūjiņu
4 cieti vārītas olas
150 g siera
1 kārbiņa kausētā siera
1 saišķītis diļļu
1/2 paciņa majonēzes
Gurķu rullīši
Kā pagatavot?
- Gurķi sagriež strēmēlēs (vislabāk ar dārzeņu mizojamo nazīti)
- Krēmsieru sajauc ar sakapātiem zaļumie, sāli un piepariem.
- Ar sagatavoto masu noziež gurķu šķēles, aizrullē. Krēmsieru var aizvietot ar biezpienu kam pievienotas garšvielas un garšaugi.
Sastāvs:
Gurķis
180 g krēmsiera bez piedevām
1 saišķītis diļļu un lociņu
Sāls
Pipari
Saldās uzkodas
Saldās uzkodas īpaši uzrunās gados jaunos atpūtniekus, tāpēc svarīgi, lai arī tās ir mazas un viegli baudāmas.
Aveņu drumstalu kūka
Kā pagatavot?
- Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 grādiem.
- Miltus, mandeles un cukuru liek virtuves kombainā, pievieno sastāvdaļām vēl gabalos sadalītu sviestu, un ļauj ierīcei samaisīt visas sastāvdaļas kopā, līdz veidojas sviesta mīkla. Mīklu sajaukt, protams, var arī ar rokām, bet ar virtuves kombaina palīdzību tas būs daudz ātrāk un vieglāk.
- Aptuveni pusi no mīklas masas ieklāj cepamajā formā, vienmērīgi izklājot mīklu pa visu tās pamatni un viegli piespiežot, lai tā būtu stingra.
- Mīklai pa virsu smērē aveņu ievārījumu, kuram pa virsu uzkaisa svaigas vai saldētas avenes. Avenēm pa virsu ber atlikušo mīklu, lai veidotos drumslas.
- Drumslas pārkaisa ar mandeļu skaidiņām.
- Kūku cep aptuveni 50 minūtes, cepeškrāsns apakšējā līmenī, līdz tā kļuvusi viegli zeltaina.
- Kad gatava, kūku nedaudz atdzesē un sagriež 12 gabaliņos.
Sastāvdaļas:
250 g milti
100 g mandeles
100 g pūdercukurs
200 g sviests
200 g aveņu ievārījums
200 g svaigas vai saldētas avenes
60 g mandeļu skaidiņas
Brauniji
Kā pagatavot?
1. Uzsildi cepeškrāsni līdz 175 grādiem un sagatavo kūkas veidni.
2. Izkausē riekstu sviestu (mikroviļņu krāsnī, katliņā uz plīts uz lēnas uguns vai karsta ūdens peldē), ielej bļodā, pievieno banānus, kakao pulveri un kārtīgi sajauc.
3. Lej masu kūkas veidnē, cep apmēram 20 minūtes, pēc izņemšanas ļauj pilnībā atdzist.
Sastāvdaļas:
3 nogatavojušies banāni
Pus krūze mandeļu (vai citu riekstu) sviesta
2 ēdamkarotes – 1/4 krūzes kakao pulvera (jo vairāk, jo bagātīgāka garša)
Atveldzējoši dzērieni
Karstā dienā, baudot ēdienus, noteikti jāatveldzējas ar kādu spirdzinošu, vasarīgu dzērienu. Kas noderēs Tev?
Rabarberu, ķiršu limonāde
Kā pagatavot?
- Katlā saber sagrieztus rabarberus, ķiršus bez kauliņiem, sarīvētu ingveru, medu un ūdeni. Sakarsē līdz vārīšanai un noregulē mazāku temperatūru.
- Turpina karsēt 15 minūtes. Pievieno laima sulu.
- Limonādi nokāš caur sietu un liek ledusskapī atdzesēties.
Sastāvdaļas:
1 l rabarberu
300 g ķiršu (bez kauliņiem – var bū arī saldēti)
130 ml medus
2 laimu sula
1 tējk. svaiga ingvera
2 l ūdens
Ledus tēja
Kā pagatavot?
- Ogas sablenderē kopā ar medu, aplej ar karstu ūdeni un atstāj, lai ievelkas un atdziest.
- Atdzesētu dzērienu izkāš, dzerot var pievienot ledus gabaliņus. Lai dzēriens tik ātri neuzsiltu, to var iepildīt termokrūzē.
Interesantākas un neparastākas garšas nianses var iegūt, ka jāņogām pievieno rozmarīna zariņu.
Sastāvdaļas:
80 g ogu (jāņogas, upenes, zemenes, avenes u.c.)
1 ēdamkarote medus
300 ml karsta ūdens
Lai garšīga atpūta svaigā dabā, baudot pikniku ar ģimeni un draugiem!