Valmieras Ziņas

Jauna uztura tendence – bifido jogurta un biezpiena kombinācija. Uztura speciāliste iesaka, kāpēc tā ēst ir dubultvērtīgi

Lasīšanas laiks: 4 min

Visi zina, ka skābpiena produkti ir veselīga un sabalansēta uztura sastāvdaļa. Taču, vai esam aizdomājušies, kādu labumu gūstam, ja vienā ēdienreizē apvienojam uzreiz divus liesus raudzēta piena produktus, piemēram, jogurtu ar biezpienu? Plašāk šo tēmu komentē Latvijā vadošais piena pārstrādes uzņēmums “Food Union” sadarbībā ar uztura speciālisti Zani Timpari, kura uzsver – kopā ēdot divus veselīgus produktus, arī ieguvums veselībai var sanākt dubultā, kas ir jo īpaši svarīgi attālinātā darba, mācību un dzīves laikā.

Eksperte norāda, ka Pasaules Veselības Organizācija (PVO) ir nobažījusies par cilvēku liekā svara un aptaukošanās straujo pieaugumu visā pasaulē, īpaši bērnu un jauniešu vidū. Tāpēc gan PVO, gan Eiropas Savienības institūcijas arvien vairāk rosina pārtikas ražotājus veikt produktu uzlabošanu, patērētājiem piedāvājot tādus, kuros, piemēram, ir mazāk piesātināto tauku un pievienotā cukura. Kā vienu no šobrīd aktuālajiem produktu piemēriem Z. Timpare min Latvijas pārtikas tehnologu jaunizgudrojumu – zīmola “Valmiera” bifido jogurtu ar vājpiena biezpienu, kurā apvienotas labākās veselīgo skābpiena produktu īpašības. Kādas tad tās ir?

Daudz olbaltumvielu

Olbaltumvielas dēvē par organisma būvmateriālu, kas nodrošina dzīvībai svarīgas funkcijas – arī imunitātes normālu funkcionēšanu un muskuļu spēku, tās ietilpst hormonu, fermentu sastāvā. Ne velti mēdz teikt: mēs esam olbaltumvielas! Turklāt piena olbaltumvielas ir bioloģiski augstvērtīgas. Tāpēc vienā ēdienreizē, apēdot “Valmieras” bifido jogurtu ar vājpiena biezpienu, varam palīdzēt savam organismam iegūt tam nepieciešamās vielas. Piemēram, brokastīs apēdot vienu šādu jogurt-biezpienu (150g ), uzņemsim 8,5 gramus vērtīgo olbaltumvielu (dienā katram cilvēkam ir nepieciešams apmēram 1 grams olbaltumvielu uz vienu sava svara kilogramu).

Turklāt atšķirībā no taukiem, olbaltumvielu rezerves organisms neveido, tāpēc tās visu laiku jāuzņem ar uzturu. Citādi organisms olbaltumvielas sāks taupīt uz muskuļu masas rēķina, kā rezultātā tā samazināsies, lai nodrošinātu dzīvībai svarīgas funkcijas. Tas ir būtiski arī tievējot – svars nedrīkst zust uz muskuļu masas rēķina, tam jānotiek uz tauku rēķina! Protams, ar olbaltumvielām nevajag arī pārspīlēt, bet ēst tās gluži vienkārši pietiekamā daudzumā, ar labiem, kvalitatīviem produktiem.

Labās bifidobaktērijas

Kāpēc vēl uzturā ir vērts iekļaut “Valmieras” bifido jogurtu ar biezpienu? Ēdot to, automātiski ar ēdienu organismā nonāk arī tam labvēlīgās bifidobaktērijas BB-12. Tās spēj pārvarēt kuņģa skābo vidi un dažādot zarnu trakta baktēriju kopumu – to saista ar labākām organisma aizsargspējām. Bifidoproduktus iesaka arī, rūpējoties par mentālo veselību un raitāku vielmaiņu. Valmieras jogurta-biezpienam var pievienot arī dažādas sēklas, pilngraudu pārslas, padarot uzkodu vēl bagātāku.

Mazāk cukura, kaloriju un tauku

Vai zinājāt, ka dienā ieteicamas 2–3 porcijas piena produktu ar samazinātu tauku saturu? Tāpēc eksperte iesaka, ka viena no šīm porcijām varētu būt kāds no trim “Valmieras” jogurtiem ar biezpienu un melleņu, brūkleņu-dzērveņu vai cidoniju-dzeltenās plūmes ievārījuma kārtiņu – tā būtu kā uzkoda, vērtīgs našķis. Šīs maltītes ir jau nopērkamas www.pienaveikals.lv un citos veikalu tīklos.

Bet kā ar saldumu? Kopumā to sastāvā ir par – 30% samazināts cukura daudzums (8,2 – 8,4 g), ieskaitot laktozi jeb dabīgo piena cukuru. Tāpēc tas joprojām uzskatāms par vērtīgāku našķi, salīdzinot ar daudziem citiem saldumiem, tajā skaitā saldinātajiem jogurtiem. Turklāt apēsto cukura daudzumu varat kontrolēt paši, jo produkts sastāv no kārtas dabīga bifido jogurta bez pievienota cukura ar vājpiena biezpienu, bet ievārījums ir zem tā. Tāpēc ir divas iespējas – apēst visu ar ievārījumu (sātīgāk) vai tikai lieso daļu (kopējais apēstais cukura daudzums būs vēl mazāks).

Tāpat bifido jogurta un vājpiena biezpiena kombinācijas lietošana uzturā nozīmē arī uzņemt mazāk taukus, un jo īpaši maz – piesātināto jeb to tauku, ko uzturā vēlams lietot nedaudz. Tādējādi “Valmieras” inovatīvajā produktā nav arī daudz kaloriju – vienā 150g brokastu porcijā tikai 117 kcal. Apmēram tikpat, cik vienā palielā banānā (125g, bez mizas).

Eksperte norāda, ka zinātnieki vispār bilst, ka nākotne pieder garšīgiem un vienlaikus veselīgiem produktiem ar augstu uzturvērtību, un rosina pārtikas ražotājus visā pasaulē tādus radīt un piedāvāt patērētājiem.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” Viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai  BROKASTU VIESMĪLI uz noteiktu laiku līdz 31.08.2025. Galvenās prasības klandidātiem: augsta atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; pasūtīt produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,65 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu – egita.kise@sportshotel.lv līdz 30.04.2025. Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Egita Ķīse, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-04-30 Kontaktpersona: Egita Ķīse

Mūsu partneri