Lasīšanas laiks: 2 min
Turpinot tradīciju, “Valmiermuižas alus” par godu Valmieras pilsētas svētkiem jau trešo gadu izbrūvējis Dūmalu ar Hanzas laikiem raksturīgu dūmu garšu. Ar alus nobaudīšanu tiks atklāti Valmieras pilsētas svētki 6. augustā.
“Valmiera ir vienīgā pilsēta Latvijā, kurai katru gadu uz pilsētas svētkiem tiek brūvēts savs īpašais alus,” ar lepnumu stāsta valmierietis un Valmiermuižas alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis. “Pirmo reizi Dūmalu varēja baudīt senās Hanzas pilsētas Valmieras 730. dibināšanas gadskārtas svētkos. Labi sāktas tradīcijas ir jāturpina, tādēļ šogad Valmiermuižas brūvētais Dūmalus kausos putos jau trešo reizi”, stāsta Ruņģis.
Valmiermuižas Tumšā dūmalus raksturīgo garšu dod bērzu malkas uguns dūmos kaltēts miežu iesals, kādu alus darīšanai izmantoja tālajos Hanzas laikos. Kā visi Valmiermuižas ali, arī Dūmalus brūvēts pēc alus tīrības likuma no četrām tradicionālām un dabīgām alus sastāvdaļām – ūdens, iesala, apiņiem, rauga, un ir “dzīvs”, jo netiek pasterizēts. Tas tiek brūvēts tikai vienu reizi gadā īpaši Valmieras pilsētas svētkiem, turklāt ierobežotā apjomā – pie alus baudītājiem šogad nonāks vien 9000 Tumšā dūmalus pudeles.
Dūmalus sāks putot Valmieras pilsētas svētku atklāšanā 6. augustā. Šogad Valmieras centrā pie Hanzas sienas pilsētas svētku laikā līdz 8. augustam Valmiermuižas saime aicinās visus uz smalkiem dārza svētkiem, kur pavāri uz vietas kūpinās un galdā cels dūmotus ēdienus.
Šogad pirmo reizi Valmiermuižas Tumšais dūmalus pēc Valmieras svētkiem būs nopērkams kā Valmiermuižas tirgotavās un virtuvēs, tā arī citās Hanzas pilsētās Latvijā un Igaunijā. “Ar īpašo Dūmalus garšu kārdināsim gardēžus apmeklēt Valmieru,” stāsta Ruņģis un priecājas, ka “valmierieši ir lieli patrioti, jo Dūmalus kļuvis par iecienītu ciemakukuli”.
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme uz veselību.
Alkoholiskos dzērienus ir aizliegts pārdot, iegādāties un nodot nepilngadīgām personām.