Lasīšanas laiks: 2 min
Lai gan laikapstākļi nelutināja ne tirgotājus, ne pircējus, arī šogad Valmieras Ziemassvētku tirdziņā varēja iegādāties gardas, veselīgas, interesantas, sirdij un vēderam tīkamas preces.
Tepat Vidzemē darbojas izdomas bagāti cilvēki, kuru ražojumi sākotnēji bijis kā vaļasprieks, bet tagad tie iegādājami tirdziņos dažādās Latvijas pilsētās. Dažus no uzņēmējiem uzrunāja portāls “Valmieras Ziņas”.
Ķiploku pulveri, ko var lietot sāls vietā, granulas, ko izmanto kā garšvielas, ķiplokus ar eļļu, ko var likt uz maizītēm un cepešiem, ķiploku tēju ar ingveru, kas ziemā kārtīgi izsilda, ražo uzņēmīgas un izdomas bagātas dāmas Sintija Rude un Inese Krūklīte no Raunas. Idejas autore Sintija stāsta, ka, dzīvojot laukos, ir jāizmanto tie resursi, kas pieejami. Interese par produkciju esot liela, jo, lai gan dažādie izstrādājumi nav ierasti, tomēr ķiploks visiem ir tuvs un pazīstams. Uzņēmēju mērķis ir arī informēt sabiedrību par to, cik ķiploks ir veselīgs. Tas kavē vēža šūnu attīstību, veicina asinsriti, normalizē holesterīna līmeni, ir labs antioksidants ar 400 vērtīgām vielām. Sintijai jau padomā vēl citas interesantas receptes, kas iedzīvotāju vērtējumā nonāks nākamajā gadā.
Savukārt izstrādājumus no lavandas gatavo uzņēmīgi Umurgas iedzīvotāji. Smaržu maisiņu, sveču, eļļu un ziedūdens smarža jūtama pat vētras laikā. Lavandas aromāts ir nomierinošs. Turklāt tās piesātinātais lillā tonis vasarā piesaistot cilvēkus, kuri vēlas fotografēties lavandu laukā. Uzņēmuma saimnieces Ingas Puravas ražojumus uz Valmieru bija atveduši Ingas vecāki, kuri atbalsta bērnu darbošanos. Radošums ģimenē ir mantots. Ingas mamma, profesionāla audēja, rāda savus izstrādājumus – smalkas, skaistu toņu prievītes. Arī lavandas krāsu iespējams iepīt prievīšu rakstos.
Visdažādāko šķirņu sierus no Raunas novada uz Valmieru bija atvedusi Rūta Kļaviņa. Pavisam ražoti 25 veidu sieri. Tie ir gan saldi, gan sāļi, ar sēkliņām un augļiem, arī dažādās neparastās kombinācijās, piemēram, ķiploks ar plūmi, un pat ar pelašķiem, nātrēm un piparmētru. Saimniece stāsta, ka tējas veselīgās īpašības organisms var uzņemt arī, mielojoties ar sieru. Receptes ir pašu domātas, atrastas, kā arī pircēju ieteiktas. Arī sastāvdaļas, ko iespējams iegūt Latvijā, siera ražotāja audzē pati vai iegādājas pie kaimiņiem.
Portāls “Valmieras Ziņas” jau informēja, ka sestdien, 13.decembrī, Valmieras rātslaukumā un vecpilsētas teritorijā norisinājās tradicionālais Ziemassvētku tirdziņš. Šogad tirgotājus un apmeklētājus nelutināja stiprais vējš.