Lasīšanas laiks: 2 min
Tuvojoties ābolu sezonai, galdā arvien biežāk tiek celti vietējie āboli. Latvijā biežāk sastopamas aptuveni 15 šo veselīgo augļu šķirnes, taču pasaulē tās ir vairāk nekā 7500. Dažādas ābolu šķirnes nogatavojas no augusta līdz pat novembrim, bet pareizi uzglabāti šie augļi pieejami līdz pat pavasarim.
“Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai,” norāda AS “LIDO” šefpavāre Ilga Joma.
Interesanti un noderīgi fakti par āboliem:
1. Par ābeļu izcelsmes vietu tiek uzskatīta Centrālā Āzija, kur to senākās savvaļas radinieces atrodamas joprojām.
2. Ābeles ir rožu dzimtas koki, tāpēc to ziedi pēc smaržas un izskata atgādina rozes.
3. Vēstures fakti liecina, ka ābeles ir pirmie kultivētie koki pasaulē.
4. Mūsdienās pasaulē sastopamas vairāk nekā 7500 ābeļu šķirnes.
5. Līdz šim smagākais ābols reģistrēts Japānā 2005. gadā un tas svēris 1,849 kilogramus.
6. Āboli ir labāks pretmiega līdzeklis kā kafija, jo to sastāvā esošie cukuri ir daudz iedarbīgāki nekā kofeīns.
7. Vārda “ādamābols” izcelsme saistās ar Ādamu, Ievu un aizliegto augli, un uzskatu, ka tas radies Ādamam aizrijoties ar aizliegto augli, kas tur iesprūdis, kā sods un mūžīgs atgādinājums.
8. Viena no teorijām vēsta, ka Īzakam Ņūtonam ideja par gravitācijas teoriju ienākusi prātā pēc tam, kad viņam, sēžot zem ābeles, uz galvas uzkritis ābols.
9. Āboli satur vairāk nekā 50 vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un augļskābju.
10. Āboli tiek dēvēti par dabiskajām zobu birstēm, jo tos ēdot, tiek balināti zobi un masētas smaganas.
11. Viens vidēja izmēra svaigs ābols ar mizu un serdi satur aptuveni 80 kalorijas.
12. Angļu valodā ir paruna, kura saka: “Apēd divus ābolus ik dienu un dakteri nevajadzēs nevienu”.
13. Gatavojot ēdienus, kuros nepieciešami svaigi āboli, lai tie nekļūtu brūni, āboli uz īsu mirkli jāiemērc citronu vai ananāsu sulā. Savukārt, pasniedzot sagrieztus augļus, āboli nekļūs brūni, ja pēc sagriešanas tos iemērksiet vieglā sālsūdenī.
14. Lai āboli ilgāk uzglabātos svaigi mājas apstākļos, tos ieteicams turēt tumšā un vēsā vietā vai ledusskapī, ievietotus atsevišķā maisiņā.