Lasīšanas laiks: 3 min
Līgo diena ir klāt. Ja neesat laikus parūpējušies par cienastu, vēl ir laiks pagatavot galveno svētku ēdienu – Jāņu sieru. “Valmieras Ziņas” piedāvā Valmieras muzeja krājuma nodaļas vadītājas Indras Vīlisteres Jāņu siera recepti, ko viņa mantojusi no savas mammas. Indra kā Jāņa meita siera gatavošanu apguvusi jau bērnībā, tādēļ šie svētki viņai allaž ir bijuši īpaši.
Jāņu siera recepte
Sastāvdaļas:
- 5 litri nekersēta lauku piena
- Apmēram 1 kilograms skāba biezpiena
- 3 – 5 olas
- Sauja ķimeņu
- 1 ēdamkarote sāls
- Apmēram simts gramu sviesta
Gatavošana:
Pienu ielej katlā. Var pievienot karoti cukura vai apslacīt katla dibenu ar aukstu ūdeni, lai mazāk piedeg. Pienu karsē līdz 90 līdz 95 grādiem jeb līdz brīdim, kad sāk “blusoties”. Nedrīkst pieļaut vārīšanos!
Pievieno biezpienu. Ja tas nav pietiekami skābs, tam pievieno citronu sulu. Turpina karsēt. Biezpiens sāk “izvilkt” no piena olbaltumvielas un sāk veidoties staipīga masa no lieliem graudiem, atstājot katlā zaļganu šķidrumu jeb sūkalas. Turpina karsēt, līdz masa kļūst bieza un staipīga. Biezumus nokāš.
Sūkalas var dzert vai izmantot kosmētikas procedūrās, mazgājot seju un mērcējot kājas un rokas, lai neplaisā āda.
Katlā izkausē sviestu un ievieto nokāstos biezumus. Turpina karsēt un maisīt, pievienojot sakultas olas kopā ar sāli un ķimenēm. Jo ilgāk maisīsiet un karsēsiet, jo siers būs staipīgāks. Pēc tam izņem no katla un liek bļodiņā. Pēc šādas metodes gatavotais siers nav jāliek zem sloga. Tas labi turas kopā un ir gatavs lietošanai uzreiz.
Labu apetīti un priecīgu līgošanu!