Lasīšanas laiks: 3 min
Tuvojas 8.maijs, Mātes diena, laiks, lai pateiktos savai mammai par rūpēm, mīlestību un gādību, ko tā dāvājusi. Mātes diena ir starptautiski svētki, kuros ikviena mamma vēlas justies īpaša. Ziedi, dāvanas vai pateicības vārdi – katrs pats var izvēlēties, kā pateikt paldies. Piedāvājam nelielu ieskatu šo svētku svinēšanas tradīcijās un pirmsākumos, kā arī dalāmies ar idejām, kā pārsteigt mammu šajos svētkos.
Mātes diena dažādās valstīs tiek svinēta atšķirīgos datumos. Maija otrajā svētdienā svētkus svin vairāk nekā 40 valstīs, piemēram, Dānijā, Somijā, Beļģijā, Itālijā, Turcijā, Austrālijā, Igaunijā, arī Latvijā. Latvijā Mātes dienu maija otrajā svētdienā svin kopš 1992.gada. Lietuvā šos svētkus svin maija pirmajā svētdienā, Krievijā – novembra pēdējā svētdienā, Spānijā Mātes diena ir 8. decembrī, kad baznīca godina Jaunavu Mariju – Jēzus Kristus māti. Taizemē Mātes diena tiek svinēta karalienes dzimšanas dienā un svētku zieds ir jasmīns, no kā tiek vīti vainagi, ar saldeno smaržu piepildot apkārtni. Francijā Mātes dienas svinības ir pēdējā maija svētdienā, ko tāpat kā Latvijā atzīmē ar kūku, ziediem un kopīgu laika pavadīšanu ģimenē.
Lai patīkami pārsteigtu māmiņu svētkos, var likt lietā izdomu un radīt dāvanu paša spēkiem. Šādas dāvanas vienmēr īpaši iepriecina, jo gatavotas no sirds. Šeit varat apskatīt dažas idejas:
Konfekšu ziedu pušķis
Tā pagatavošanai būs nepieciešami šādi palīglīdzekļi:
- Caurspīdīgi un krāsaini papīri;
- stieplītes;
- gofrēts kreppapīrs;
- karstā līme;
- dekori;
- un, protams, konfektes pēc paša izvēles!
Pagatavošana:
Konfektes pa 1-3 ar stieplīti stingri satin kopā, turot aiz papīra galiņiem. Brīvo stieples galu atstāj zieda kātu garumā. Kad ir gatavas vairākas atsevišķas stieplītes ar konfekšu pušķīti galā, tās savieno (sasien) kopā.
Lai konfekšu pušķis būtu stabils, nepieciešams no kartona izgriezt apli, izverot caur to stieplītes. Tā konfekšu pušķis gūs atbalstu, bet kartona apli var pārklāt ar gofrēto kreppapīru.
Pušķi papildus dekorē ar spīdīgām un krāsainu papīru “puķītēm” vai kreppapīra ziediem, pērlītēm, un visu citu, ko var piestiprināt ar karsto līmi.
Māmiņdienas kūka ar ogām
Pagatavošanas laiks: 2 stundas
Porcija: 6 cilvēkiem
Nepieciešams:
Pamatnei
- Žāvētas aprikozes – 120 g
- Žāvētas dzērvenes – 120 g
- Lazdu rieksti – 200 g
- Kūkas forma – diametrs 19 cm
Krēmam
- Olas – 2 gab.
- Brūnais cukurs – 130 g
- Apelsīns – 1 gab.
- Želatīns – 8 g
- Filadelfijas siers – 400 g
Dekoram
- Svaigas vai saldētas ogas – 300 g
Pagatavošana:
- Samal riekstus, žāvētas aprikozes un dzērvenes. Iegūto masu ieklāj kūkas formā, veido pamatni;
- Atdali olu baltumus no dzeltenumiem. Baltumus sakul stingrās putās, bet dzeltenumiem pievieno cukuru un kul līdz izveidojas bieza, krēmīga masa;
- Izspied apelsīna sulu un pievieno tai želatīnu. Pagaidi, kamēr želatīns uzbriest, tad sakarsē, pievieno olu dzeltenumus un vēlreiz sakul;
- Olu dzeltenumu masai pievieno Filadelfijas sieru un iecilā olu baltumus
- Krēma masu lej formā un liec ledusskapī vismaz uz 1 līdz 1,5 stundu, lai sastingst
- Kūku pasniedz dekorētu ar svaigām vai saldētām ogām
Un, protams, ikvienas māmiņas sirdi spēs aizkustināt paša sacerēta dziesma vai dzejolis.
Novēlam saulainu un sirsnīgu Mātes dienu!
Izmantotie avoti: