Lasīšanas laiks: 3 min
Vasara ir laiks, kad lielai daļai jauniešu mācības skolā ir beigušās, tomēr Valmieras tehnikuma topošie speciālisti vēl aizvien apgūst izvēlētās profesijas gan praktiski darbojoties skolā, gan gūstot jaunu pieredzi profesionālajos konkursos, gan dodoties mācību ekskursijās.
Īsi pirms Līgo svētkiem, biedrība “Siera klubs” un “Latvijas Maiznieku biedrība” organizēja Vidzemes reģiona konkursu “Siera un maizes svētku sāļā torte” Smiltenē. Konkursā piedalījās 15 tortu cepējas no Rīgas, Alūksnes, Līgatnes, Blomes, Gulbenes, Mālpils, Smiltenes un, protams, Valmieras.
Valmieras tehnikums Smiltenes pilsētas svētku viesiem un žūrijai piedāvāja baudīt un vērtēt veselas divas tortes. “Ēdināšanas pakalpojumu” ESF 36.grupas topošās konditores – Diāna Singha un Tatjana Voronova bija pagatavojušas izcilu torti “Visu gadu Jāņus gaidot”, uzburot visu četru gadalaiku īpašās garšas un sajūtu nianses. Liels bija meiteņu pārsteigums, kad viņas uzzināja, ka konkurentu pulkā ir arī viņu skolotāja Ramona Jirgena ar torti “Vidzemes karaliskais miers”.
Žūrijas komisija vērtēja tortu receptūru, formas oriģinalitāti, noformējumu, garšu un prezentāciju. Dalībnieki tika gan slavēti par uzdrīkstēšanos, radošumu un ieguldīto darbu, gan arī diezgan skarbi sabārti par pieļautajām kļūdām.
Konkurss noslēdzās ar ļoti patīkamu ziņu- skolotāja Ramona Jirgena ieguva 2.vietu Vidzemē, bet viņas skolnieces- 4.vietu.
Visi dalībnieki saņēma pateicības un balvas no AS “Rīgas dzirnavnieks, SIA „Puratos Latvija”, AS “Interbaltija AG”, “Siera kluba” un “Latvijas Maiznieku biedrības”.
Skaists un vērtīgs pasākums “Ēdināšanas pakalpojumu” ESF 36.grupas audzēkņiem bija mācību ekskursija uz Latgali jūlija pirmajās dienās. Tās mērķis- iepazīt Latgales kulināro mantojumu. Divas dienas Valmieras tehnikuma audzēkņiem bija iespēja redzēt un izjust Latgales viesmīlību un tradīcijas, degustēt un baudīt Latgales īpašos ēdienus un dzērienus, uzzināt vērtīgus profesionālos „knifiņus”, kas varētu lieti noderēt pašiem reiz strādājot ēdināšanas jomā.
Topošie pavāri un konditori viesojās Aglonā lauku mājā „Upenīte”, kas ir Latgales kulinārā mantojuma tīkla uzņēmums. Šeit bija iespēja uzzināt vairāk par privātā biznesa attīstīšanu, kā arī nogaršot mājās gatavotu sieru, sviestu un pašceptu maizi. Tālāk ceļš veda uz ZS “Kurmīši”, kur jauniešus sagaidīja jaunas zināšanas un pieredze par ārstniecības augu audzēšanu un zāļu tēju pagatavošanas noslēpumiem. Neaizmirstamas, protams, bija vakariņas latgaliešu stilā ar dziesmām, dejām un īpašo latgaliešu ēdienu piedāvājumu.
Mācību ekskursijas dalībnieki apmeklēja arī Latgales sakrālo pērli- Aglonas baziliku, izstaigāja skaistāko pilsētu Daugavas lokos- Krāslavu, viesojās mājas vīna ražotnē “Kalni” un Ludzas amatnieku centrā. Daudz spilgtu emociju raisījās vīngliemežu audzētavā “Ošu mājas”, kur audzētavas saimnieks izrādīja audzēšanas aplokus, izstāstīja par vērtīgo gliemežu gaļu un tās sagatavošanas īpatnībām. Pēc stāstījuma tika piedāvāta arī vīngliemežu gaļas degustācija. Daudziem tā bija pirmā šāda veida garšas pieredze, tomēr pēc degustācijas vairākums atzina, ka “nav nekāda vaina mūsu pašu Latvijā augušam vīngliemezim”.
Šī, jauniem iespaidiem bagātā mācību ekskursija, ar mērķi iepazīt Latgales kulināro mantojumu, neapšaubāmi bija noderīga topošo pavāru un konditoru profesionālajai izaugsmei.
Rakstā minētie Valmieras tehnikuma audzēkņi apgūst izglītības programmu, kura tiek finansēta ESF darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 7.2.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt nodarbinātībā, izglītībā vai apmācībās neiesaistītu jauniešu nodarbinātību un izglītības ieguvi Jauniešu garantijas ietvaros” pasākuma “Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros”.