Valmieras Ziņas

Gardumu idejas pirmajai skolas dienai

Lasīšanas laiks: 4 min

Atgriešanās skolā ir īpašs brīdis, kuru vērts nosvinēt, bet kas gan tie par svētkiem bez klāta galda un kāda garduma? AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā četras ērti pagatavojamas recepšu idejas pirmajai skolas dienai, kuras vislabāk papildināt ar sezonālajām dabas veltēm – āboliem, bumbieriem un plūmēm.

Kanēļa mafini ar ābolu pildījumu un karameļu krēmu

Sastāvdaļas:

Mafiniem

  • “Dobeles dzirnavnieka” Mafinu maisījums
  • 1 ēdamkarote kanēļa
  • 100g mīksta sviesta

Pildījumam

  • 100ml piena
  • 300g ābolu, nomizoti un sagriezti mazos gabaliņos
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 150ml ūdens

Krēmam

  • 500 g maskarpones siera
  • 1 kārba vārīta iebiezinātā piena
  • 100ml saldā krējuma

Gatavošana:

  • Mafinu pagatavošanai lielā bļodā sviestam pievieno sauso maisījumu, kanēli, pienu un 100ml ūdens, līdz mīkla ir viendabīgā konsistencē.
  • Mīklu pilda 12 papīra formiņās un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos apmēram 20 minūtes līdz zeltaini brūni, un, iedurot ar kociņu, nav redzama neizcepta mīkla. Ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai.
  • Pildījuma pagatavošanai katliņā liek ābolus, cukuru un ūdeni. Vāra, ik pa brīdim apmaisot, līdz āboli mīksti. Ja vēlas, sablenderē līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē.
  • Krēma pagatavošanai lielā bļodā liek visas krēma sastāvdaļas un ar mikseri puto, līdz sastāvdaļas vienmērīgi sajaukušās. Nepārputo!
  • Katrā mafinā izgriež centrā vietu, kur iepilda ābolu pildījumu. Izmantojot konditorejas maisiņu, uzspiež krēma cepurīti uz katra mafina. Uzglabā ledusskapī.

Auzu drumstalu kūka ar bumbieriem, medu un mandelēm

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums
  • 200 g auksta sviesta, sagriezts kubiņos
  • 3 ēdamkarotes auksta ūdens
  • 400g bumbieru
  • 50 ml medus
  • 20g mandeļu skaidiņas
  • sviests formas ietaukošanai

Gatavošana:

  • Lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence.
  • ⅕ drumstalu pārber mazākā bļodiņā, bet atlikušajām pievieno ūdeni un samīca, līdz iegūta mīkla.
  • Kūkas veidnē (aptuveni 24cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko sānus. Mīklu izlīdzina veidnē ar rokām un liek ledusskapī uz 10 minūtēm atpūsties.
  • Tikmēr sagriež bumbierus plānās šķēlītēs.
  • Uz pamatnes izkārto bumbierus, pārlej ar medu, mandelēm un atliktajām drumstalām. Cep iepriekš sakarsētā 180 grādu krāsnī 35-45 minūtes, līdz virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.

Kraukšķīgās auzu pamatnes kūka ar plūmēm un olbaltuma cepurīti

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums
  • 200g auksta sviesta, sagriezts kubiņos
  • 400 g plūmju
  • 40g cukura

Olbaltumam:

  • 4 olas baltumi
  • 220g cukura
  • sviests veidnes ietaukošanai

Gatavošana:

  • Lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence.
  • Kūkas veidnē (aptuveni 24 cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko sānus. Drumstalas ieber veidnē un, stingri piespiežot, ar rokām izlīdzina.
  • Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos 20-25 minūtes līdz virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.
  • Plūmju ievārījuma pagatavošanai plūmēm izņem kauliņus un sagriež nelielos gabaliņos. Liek katliņā ar cukuru un vāra aptuveni 15 minūtes līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē.
  • Italian meringue jeb olbaltuma cepurītes pagatavošanai lielā bļodā liek olas baltumus un cukuru. Bļodu liek virs katliņa, kurā ieliets nedaudz ūdens tā, lai tvaiks sildītu bļodu. Ik pa brīdim maisot, olas baltumu karsē, līdz cukurs izšķīdis. To pārbauda parīvējot masu starp pirkstiem – ja jūtami cukura graudiņi, masa vēl jākarsē.
  • Bļodu noņem no katliņa un puto, izmantojot mikseri, aptuveni 10 minūtes līdz masa trīskāršojusies, ir balta, stingra un spīdīga.
  • Uz atdzisušās pamatnes liek plūmju ievārījumu, uzmanīgi dekorē ar olbaltuma masu, izmantojot karoti vai silikona lāpstiņu. Ja vēlas, izmantojot virtuves degli, to no ārpuses apdedzina.

Rudenīgā plūmju plātsmaize

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles dzirnavnieka” rauga mīklas maisījums
  • 25ml eļļas
  • 500 g plūmju
  • 50g brūnā cukura
  • 200g grieķu jogurta
  • 50 g cukura
  • 1 tējkarote kanēļa
  • ½ tējkarote malta ingvera
  • ¼ tējkarote maltu krustnagliņu
  • 1 ola
  • 1 olas dzeltenums
  • pūdercukurs pasniegšanai

Gatavošana:

  • Lielā bļodā ielej 250ml silta ūdens, kam pievieno sauso maisījumu un rauga paciņu. Visu samīca līdz viendabīgai mīklai. Ieliek bļodā, kuru apsedz ar dvielīti un siltā vietā ļauj uzrūgt aptuveni 45 minūtes.
  • Plūmes sagriež plānās šķēlītēs, pārber ar brūno cukuru, kanēli, ingveru un krustnagliņām.
  • Tikmēr jogurtu sajauc ar cukuru, olu un olas dzeltenumu.
  • Plātsmaizes formā (aptuveni 25×35 cm) ieklāj cepamo papīru. Mīklu ar rokām vai rulli izlīdzina. Virsū uzlej jogurta maisījumu. Uz tā kārto plūmes.
  • Plātsmaizi cep iepriekš sakarsētā krāsnī 175 grādos aptuveni 30 minūtes līdz virspuse sāk kļūt brūngana. Atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.

Pilnai laimei nevajag daudz – tikai gardu kūku un kopīgu piedzīvojumu!

Aktuālais jautājums

Vai 2025. gads Jums būs veiksmīgāks par 2024. gadu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

AS "Sadales tīkls" (reģistrācijas Nr. 40003857687) nodrošina elektroenerģijas savienojumu vairāk nekā 790 000 klientu pieslēgumu visā Latvijā. Mēs ilgtermiņā rūpējamies par droša, vieda un efektīva elektrotīkla attīstību, lai nodrošinātu klientiem kvalitatīvu elektroapgādi un veicinātu sabiedrības labklājību, drošību un izaugsmi. Aicinām darbā remontu speciālistu/-inekustamo īpašumu apsaimniekošanas jomā Darba vieta: Raiņa iela 12B, Valmiera Darbs uz nenoteiktu laiku, pilna slodze Remontu speciālistam/-ei ir iespēja paaugstināt kvalifikāciju un iesaistīties elektromontiera darbā. Mēs Tev uzticēsim veikt nepieciešamos uzturēšanas un remonta darbus uzņēmuma ēkām un inženiertīkliem veikt remontdarbus, kas nepieciešami ēku, telpu un tehnisko objektu ekspluatācijai un uzturēšanai veikt sīkus mēbeļu un citu konstrukciju remontdarbus Piesakies, ja Tev ir vidējā profesionālā izglītība būvdarbu vai apsaimniekošanas darbu jomā valsts valodas zināšanas pamata līmenis (A2) pieredze ar pienākumiem saistītā jomā B grupas autovadītāja apliecība prasme darbā ar datoru (MS Office) A grupa elektrodrošībā (tiks uzskatīts par priekšrocību) Esot mūsu komandā, Tu iegūsi: vidējo darba samaksu no 1360 EUR līdz 1490 EUR bruto mēnesī veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu gada prēmiju par darba sniegumu piektdien īsāku darba laiku ikmēneša iemaksas 3. līmeņa pensiju fondā 5% apmērā papildu 5 atvaļinājuma dienas gadā papildu finansiālu atbalstu ikgadējam atvaļinājumam papildu apmaksātas brīvdienas un atbalstu īpašos dzīves gadījumos profesionālus un atsaucīgus kolēģus apmācību darba vietā profesionālās izaugsmes iespējas uz tehnoloģijām balstītu darba vidi vienā no Latvijas vadošajiem uzņēmumiem Pieteikumus gaidīsim līdz 06.03.2025. Piesakies uzņēmuma mājas lapā, šeit: Remontu speciālists/-e Lūdzam CV un/vai pieteikumā neiekļaut sensitīvu informāciju (piem. foto, tautību, vecumu utt.). Iesniegto informāciju uzglabāsim 4 mēnešus. Ar detalizētu informāciju par AS "Sadales tīkls" veikto personas datu apstrādi var iepazīties mājas lapas www.sadalestikls.lv sadaļā "PERSONAS DATU APSTRĀDE"- "Personas datu apstrāde pretendentu atlases procesā". Iesniegtā informācija atlases caurspīdīguma nodrošināšanas un darbinieku interešu pārstāvības mērķa sasniegšanai var tikt nodota LAB "Enerģija", www.energija.lv. Iebildumu gadījumā informē mūs, e-pasts: darbs@sadalestikls.lv Profesija: APDARES DARBU STRĀDNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 12B, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Elektronika / Enerģētika / Elektroenerģija Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-03-06 Kontaktpersona: Personāla daļa

Mūsu partneri