Valmieras Ziņas

Gardums no Spānijas – tapas

Lasīšanas laiks: 3 min

Noraksturot to, kas tieši ir tapas, ir ļoti sarežģīti, jo tās ir pieejamas daudz un dažādos veidos. Tomēr ikviens, kurš apmeklējis Spāniju vai kādu no Centrālamerikas valstīm, noteikti būs baudījis kādu no tapu variācijām.

Lai arī Latvijā šī Spānijā populārākā uzkoda, bez kuras nav iedomājams neviens vakars pie vīna glāzes, nav plaši pieejama un labi zināma, to pagatavošana un pasniegšana ir pietiekami vienkārša, lai tapas varētu kļūt par izsmalcinātu un neierastu uzkodu arī ikvienā Latvijas mājas ballītē.

Tapas ir dažāda veida uzkodas, kanapē vai tā saucamās pirkstiņuzkodas, kuras var tikt servētas gan aukstas, kā, piemēram, olīvas vai siers, gan arī karstas. Tapas var būt praktiski jebkas, sākot ar vienkāršu tunča gabaliņu, kokteiļu sīpolu un olīvu, kas uzdurti uz kociņa, līdz pat tādiem gastronomijas meistardarbiem, kā grilētas jūras ķemmītes, ietītas šķiņķī un pasniegtas ar mērci. Pašā Spānijā tapu izpildījums un tas, kas tieši tiek izprasts ar vārdu “tapas”, var variēt pat no pilsētas uz pilsētu.

Par to, kā tieši radušās tapas, ir vairāki stāsti un leģendas, tomēr pamata ideja visiem ir viena – sākotnēji tapas tika pasniegtas pie saldiem dzērieniem, piemēram, vīna vai šerija, pavisam praktisku iemeslu dēļ – tās tika liktas uz glāzēm, lai pasargātu saldos un gardos dzērienus no mušām. Tapas pildīja sava veida glāzes vāciņa funkciju, mirkļos, kad laiks tika veltīts sarunām, nevis dzēriena baudīšanai. Arī pats vārds “tapas” ir atvasināts no Spāņu vārda “tapar”, kas tulkojumā nozīmē “nosegt”.

Spānijā tiek uzskatīts, ka tapas ir izcils ēdiens sarunu veicināšanai, tāpēc tās pie vīna vai alus glāzes tiek pasniegtas visos bāros, mājas ballītēs, kā arī cita veida sanākšanās. Tā kā tapas ir nelielas, to ēšana ir ļoti ērta, jo nav jādomā par ēdiena griešanu un ēšanas procesu kopumā, kā rezultātā cilvēks var vairāk fokusēties uz vakara sarunu biedriem.

Lai arī ikviens no Jums savā mājas ballītē varētu pārsteigt viesus ar gardām tapām, vīna un tapu bāra “D’vine” pavāri Līga Podkaļuka un Victor Manuel Barajas Gracia, kurš nāk no Meksikas – valsts, kurā arī pastāv tapu kultūra, piedāvā vairākas vienkāršas receptes, kas labi saderēs ar glāzi vīna. Visas Spānijai raksturīgās sastāvdaļas, kuras iekļautas receptēs, iespējams iegādāties jebkurā Latvijas lielveikalā.

Pildītas ceptas sēnes

Sastāvdaļas:

Šampinjoni – 10 gab

Monchego siers – 0.05 kg

Serrano šķiņķis – 0.05 kg

Pētersīļi – 10 gr

Pagatavošana:

Sasmalcina Serrano šķiņķi, sarīvē Monchego sieru, pievieno sasmalcinātus zaļumus. Šampinjoniem izgrebj kātiņus un mīkstumu. Piepilda ar Serrano šķiņķa pildījumu. Cep cepeškrāsnī 5 – 7 minūtes, 180 C temperatūrā. Pasniedz karstas.

Saceptas dateles ar kazas sieru un bekonu

Sastāvdaļas:

Žāvētas dateles – 10 gab

Mīksts kazas siers – 0.1 kg

Sagriezts bekons šķēlēs – 10 gab

Pagatavošana:

Ar konditorejas maisiņa palīdzību piepilda dateles ar kazas sieru. Katru dateli aptin ar bekona šķēli un caurdur ar koka iesmiņu. Cep cepeškrāsnī 5 – 7 minūtes, 180 C temperatūrā. Pasniedz karstas.

Chorizo desiņas sidra mērcē

Sastāvdaļas:

Cietžāvētas chorizo desiņas – 0.1 kg

Ābolu sidrs – 0.1 l

Svaigi zaļumi – 10 gr

Pagatavošana:

Chorizo desiņas sagriež šķēlītēs, apcep uz pannas no abām pusēm, pārlej ar sidru un pavāra pievieno sasmalcinātus zaļumus. Pasniedz karstas, sidra mērcē.

Zāles darbinieks/-ce Tu iegūsi: stabilu atalgojumu vienmēr laikā 5.00 EUR/h - 5.45 EUR/h (bruto), mēs parūpēsimies par Tavu maltīti – katru dienu bezmaksas un garšīgas pusdienas; atbalsts un apmācības, lai Tev būtu viss nepieciešamais veiksmīgam darba sākumam; veselības apdrošināšanu (pēc nostrādātiem 3 mēnešiem); apmaksātu pirmreizējo obligāto veselības pārbaudi; dāvanas svētkos un stipendijas bērniem par izcilām sekmēm - mēs novērtējam un atbalstām ģimenes vērtības; 300 EUR bonuss par katru rekomendēto kolēģi, kurš uzsāks darbu mūsu komandā. Mēs sagaidām: pamatizglītību,  latviešu valodas zināšanas atbilstoši A1 līmenim,  vēlmi un spēju aktīvi strādāt. Mēs tev uzticēsim: izvietot preces,  pārbaudīt preču marķējuma atbilstības cenu zīmēm,  kontrolēt preču derīguma termiņus, konsultēt pircējus Pieteikties vari šeit, atverot saiti! Ja ir kādi jautājumi, zvani uz bezmaksas tālruni 80000088. Profesija: TIRDZNIECĪBAS ZĀLES DARBINIEKS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Georga Apiņa iela 10A, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-31 Kontaktpersona: Pieteikties, atverot saiti. 80000088 Izglītības līmenis: Vispārējā pamatizglītība

Mūsu partneri