Lasīšanas laiks: 2 min
Valmieras centrā, pie tirdzniecības centra “Valleta”, līdzās jau pieredzējušiem tirgotājiem redzams galds ar lielākās un mazākās kastītēs sasvērtām zemenēm. Te savu lolojumu tirgo Sandis Amoliņš, kuru rudens un ziemas sezonā redzam basketbola laukumā “BK Valmiera” spēlēs.
Gan basketbola laukums, gan zemeņu lauks Sandim ir vaļasprieks – ar pilnu atdevi nododas kā vienam, tā otram sezonas pienākumam: “Zemenes audzējam jau trīs gadus, tas ir ģimenes lolojums. Katrs palīdz ar savu padomu un zināšanām, piemēram, sievasmāte sniedz ļoti precīzas laika prognozes. Sākām ar pavisam mazu lauku – 300 kvadrātmetriem. Šobrīd raža ir jau hektāra platībā, turklāt pavasarī iestādījām vēl vienu hektāru. Šajā biznesā esam jauni, man blakus zemenes tirgo kolēģi, kuri to dara jau 15 gadus. Mācāmies – braucam uz semināriem, interesējamies par jaunumiem, meklējam jaunas ogu šķirnes,” stāsta Sandis.
Viņš norāda, ka šķirņu izvēle atkarīga no saimnieka gaumes, no reģiona, kurā atrodas saimniecība, no zemes, kurā augs stādi, arī no pircēju pieprasījuma:
“Pircēju vēlmes ir dažādas – vienam gribas katru reizi ko jaunu nobaudīt, cits paliek pie pārbaudītām vērtībām.”
“Lielākais konkurents ir nevis pašmāju tirgotāji, bet gan Polija, kas neļauj to ogu pārdot ar tādu cenu, kādai tai vajadzētu būt. Līdz ar to mums jāpielāgojas. Laba cena Latvijas zemenēm būtu no četriem līdz sešiem eiro, bet jāseko līdzi arī pircēju maksātspējai,” atzīmē Sandis. Pieprasījums pēc zemenēm šobrīd ir liels – Sandim ne reizi nav bijis jāved ogas atpakaļ, visas vienmēr notirgotas.
Savukārt audzēšanas galvenais meistarstiķis ir Latvijas vasara – pa dienu saule, naktī vēsums:
“Ja saule lutina, tad no zemenes var iegūt īsto garšu.
Savukārt jūnijā ļoti gaidījām lietu, tāpēc, kamēr citi Jāņos sūdzējās par lielajām lietusgāzēm, mēs par tām tikai priecājāmies.”