Valmieras Ziņas

Franču šefpavāra Filipa Laruelles recepte: mencas fileja ar šalotes vīna sviesta mērci un selerijas risoto

Lasīšanas laiks: 3 min

Smiltenes tehnikuma nākamie ēdināšanas pakalpojumu speciālisti jau zina – ja skolotājas bijušas kādā seminārā vai meistarklasē, tad drīz vien tur redzēto izmēģinās arī skolas mācību virtuvēs. 3. ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēkņi kopā ar skolotāju Iru Gaili gatavoja mencas fileju ar šalotes – vīna – sviesta mērci un selerijas risoto. Profesionālo priekšmetu skolotāja šo recepti atvedusi no slavenā franču šefpavāra Filipa Laruelles (Philippe Laruelle) meistarklases, ko organizēja SIA “Gemoss” sadarbībā ar firmu “De Buyer”.

“Filips Laruelle strādājis vairākos slavenos Francijas restorānos. Šobrīd nolēmis apbraukāt pasauli, daloties savā profesionālajā pieredzē,” stāsta skolotāja Ira Gaile. “Meistarklasē Latvijā slavenajam šefpavāram palīdzēja jaunais, daudzsološais pavārs Haralds Saušs, kurš bija arī nākamo pavāru profesionālās meistarības konkursa žūrijā Smiltenes tehnikumā. Gatavojām trīs ēdienus – Ziemassvētku sāļo kūku ar zosu aknu pastēti un sīpolu čatniju, Mencas fileju ar šalotes – vīna – sviesta mērci un selerijas risoto un mandeļu – bumbieru pīrāgu ar šokolādes krēmu.

”Firmas “De Buyer” pārstāvji iepazīstināja ar jaunākajiem specializētajiem virtuves piederumiem un demonstrēja to pielietojumu. Strādājot pārliecinājāmies, cik viegli tomātus un citus mīkstos dārzeņus sagriezt ar V veida nazi. Savukārt cieto dārzeņu griešanai labāk izmantot taisnos nažus.”

Skolotājai Irai Gailei no visiem šefpavāra Laruelles meistarklasē gatavotajiem ēdieniem savdabīgākā likusies mencas fileja ar šalotes – vīna – sviesta mērci un selerijas risoto. Tāpēc šo ēdienu nolemts iekļaut skolas mācību restorāna ēdienkartē.

Meistarklasē gūta pieredze, kā panākt, lai šķidrumam pievienojot sviestu, mērce iznāk skaista un viendabīga – sviestu pirms gatavošanas sagriež 1X1 cm kubiņos un ievieto saldētavā. Mērcei to pievieno saldētu.

“Risoto visiem parasti asociējas ar rīsiem, bet tas var būt arī ēdienu gatavošanas veids. Piemēram, jau minētajā ēdienā selerijas sakni ar rīvi “Mandolīna” sagriež 3X3 mm lielos kubiņos, kas atgādina rīsu graudiņus,” stāsta Ira Gaile. “Meistarklasē šefpavāram Laruellem jautājām, ko viņš uzskata par svarīgākajām lietām, strādājot virtuvē? – “Labs inventārs un kvalitatīvi produkti. Ēdiens jāgatavo ar mīlestību, būtiski, lai tas būtu gan garšīgs, gan vizuāli pievilcīgs,” viņš atbildēja.”

Skolotāja Gaile ēdienu gatavošanas stundās tagad bieži citē šefpavāru Laruelli: “Ēdiens jāgatavo tā, lai, to baudot, nebūtu žēl dzīvnieka, kuram šīs maltītes dēļ bija jāzaudē dzīvība.”

Mencas fileja ar šalotes vīna sviesta mērci un selerijas risoto

Mencas fileja 1 kg 200 g

Sīpoli 100 g

Sviests 300 g

Saldais krējums 150 ml

Sausais baltvīns 250 ml

Mascarpone siers 250 g

Laims 1 gb

Maurlociņi 100 g

Selerijas – burkānu risoto:

Selerijas sakne 1 kg

Burkāni 400 g

Sausais baltvīns 250 ml

Vistas buljons (kubiņi) – 3 gb

Parmazāna siers 75 g

Eļļa 350 ml

Zivi pārkaisa ar garšvielām, ieziež ar olīveļļu un uz brīdi atstāj, ļaujot filejai uzsūkt eļļu. Ja vēlaties, lai zivs iznāktu kraukšķīgāka, necepiet to pannā ar eļļu. Filejas gabaliņus izvieto pannā ar ādas pusi uz leju, lai zivs cepot neizjuktu.

Sagatavoto fileju liek cepeškrāsnī un cep, līdz tā iegūst viegli irdenu konsistenci. Pasniedzot fileju apslaka ar laima sulu un pārkaisa ar rīvētu laima miziņu.

Mērces pagatavošana:

Vispirms mazos kubiņos sagriež šalotes sīpolus, tos liek katliņā, pārlej ar vīnu un sautē, līdz škidrums iztvaiko. Tad pievieno sviestu (iepriekš sagriezts kubiņos un sasaldēts), rīvētu laima miziņu un smalki sagrieztus maurlociņus, visu samaisa. Pēc tam pieliek “Mascarpone” sieru. Selerijas sakni un burkānus sagriež sīkos, vienādos kubiņos un nelielā eļļas daudzumā apcep. Visu ber katlā un pārlej ar buljonu tā, lai dārzeņi būtu pārsegti. Pievieno sāli, piparus un sautē mīkstus. Beigās  pielej baltvīnu un iztvaicē. Gatavam risoto jābūt irdenam. To ber trauciņā, viegli piespiežot sablīvē, bļodiņu apvērš uz šķīvja un uzmanīgi noņem, lai ēdienam saglabātos forma. Pasniedzot pārkaisa ar rīvētu parmezāna sieru.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA WEBHAUS Meklējam pilna laika full-stack programmētāju Valmierā ilgtermiņa darbam ar WordPress bāzētām tīmekļa vietnēm un sistēmām. Darbs no biroja no 9:00-18:00. Ir pagalms ar autostāvvietu, ja nepieciešams. OBLIGĀTĀS PRASĪBAS: Minimālais izglītības līmenis: Vidējā vai vidējā - profesionālā Labas angļu valodas zināšanas: spēja brīvi klausīties, izteikties, lasīt dokumentāciju un izprast tehniskos terminus.  Zināšanas un pieredze darbā ar GIT / HTML / JS / CSS / PHP / MYSQL Pieredze darbā ar WordPress VĒLAMĀS PAPILDUS PRASĪBAS:  WordPress framework, funkcionalitātes un darbības principu pārzināšana Pieredze un zināšanas darbā ar Linux sistēmām (OS un serverprogrammatūra) Kā svarīgus papildus kritērijus vērtējam augstu atbildības sajūtu un paškritiku, izpildīto darbu kvalitāti un precizitāti, motivāciju, un acīmredzamu vēlmi attīstīt sevi profesionāli.  Ja esi ieinteresēts, Tavu CV uz e-pastu: info@webhaus.lv gaidīsim līdz š.g. 20 aprīlim. Profesija: PROGRAMMĒTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Ziemeļu iela 7, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Informācijas tehnoloģijas / Telekomunikācijas Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-04-20 Darba sākšanas datums: 2025-05-01 Kontaktpersona: Edgars Āboliņš Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) Kocēnu apvienības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) aicina darbā dārznieku/-ci Kocēnu pagastā, Rubenē uz nenoteiktu laiku. Ja Tev ir vēlme: • rūpēties par Pārvaldes publisko teritoriju apstādījumiem: • veikt apstādījumu ierīkošanu, kopšanu, atjaunošanu; • veikt dekoratīvo augu, koku un krūmu stādīšanu, kopšanu, formēšanu; • sniegt teritorijas labiekārtošanas priekšlikumus; • veikt teritorijas uzkopšanu (sniega tīrīšana, zāles pļaušana, lapu savākšana); ja Tev ir: • pamata vai vidējās pakāpes profesionālā izglītība; • labas latviešu valodas zināšanas; • zināšanas par ainavas ierīkošanas arhitektūru, plānošanu, augu stādīšanu un kopšanu; • darba pieredze dārzkopības jomā; • kompetences: prasme organizēt savu darbu; spēja strādāt komandā; precizitāte, iniciatīva un augsta atbildības sajūta, labas komunikācijas un saskarsmes prasmes; mēs piedāvājam: • pamatalgu pārbaudes laikā 783 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 824 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Motivācijas vēstuli, CV, izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz e-pastu: kocenuapvieniba@valmierasnovads.lv, vai personīgi Kocēnu apvienības pārvaldē, adrese: Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, ar norādi „Pieteikums Kocēnu apvienības pārvaldes dārznieka/-ces amatam”, līdz 2025.gada 11.aprīlim. Papildu informācija, zvanot pa tālruni: 26473533 vai 26072148. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: DĀRZNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-04-11 Kontaktpersona: kocenuapvieniba@valmierasnovads.lv 26072148 vai 26473533

Mūsu partneri