Valmieras Ziņas

Ēst lēnām, negulšņāt, dzert ūdeni un citi padomi, lai svētku maltīte nebeigtos ar vēdera uzpūšanos

Lasīšanas laiks: 3 min

Jau senie latvieši Ziemassvētkus sagaidīja ar bagātīgi klātu galdu, un, lai arī svētki šogad tiks svinēti šaurākā lokā, šī tradīcija neizpaliks. Svētki gremošanas sistēmai ir papildu slodze, jo visbiežāk tiek apēsts vairāk nekā ierasts, turklāt tiek uzņemti produkti, kurus ikdienā lietojam retāk. Kas jāņem vērā, lai pēc svētku maltītes vēders nebūtu uzpūties un pašsajūta būtu laba, skaidro aptieku tīkla Apotheka farmaceite Līga Cīrule.

“Vēdera pūšanās ir gāzu uzkrāšanās zarnu traktā, un tā ir izplatītākā problēma, ar kuru cilvēki saskaras svētku laikā. Tas saistāms ar to, ka svētku maltīte sastāv no vairākiem ēdieniem, kuros mēdz būt arī produkti, kuri ikdienā tiek lietoti reti vai nemaz. Gāzes uzkrājas divos veidos – gan norijot par daudz gaisa, piemēram, ēdot ātri, dzerot gāzētus dzērienus, smēķējot vai košļājot košļājamo gumiju, gan gremošanas procesa laikā, kur iesaistīti fermenti un baktērijas. Tās var izdalīties caur muti – atraugājoties – vai caur taisno zarnu. Kaut arī gāzu veidošanās ir normāla parādība, to pastiprināta veidošanās var traucēt,” stāsta farmaceite Līga Cīrule.

#1 Izbaudīt nesteidzoties

Svētku maltīti nepieciešams izbaudīt nesteidzoties – sakošļāt to lēni un kārtīgi, lai izvairītos no pārāk daudz gaisa norīšanas, kas izraisa vēdera uzpūšanos. Turklāt, ēdot lēnāk, samazinās arī kopējais pārtikas patēriņš.

#2 Negulšņāt pēc maltītes

Pēc svētku vakariņām noteikti nav ieteicams uz atlikušo vakara daļu iesēsties dīvānā. Protams, nedrīkst arī veikt pārmērīgas fiziskās aktivitātes, taču pat mērenas kustības var palīdzēt justies labāk, piemēram, svētku galda novākšana un sakārtošana vai došanās pastaigā svaigā gaisā.

#3 Arī svētku maltītei jābūt sabalansētai

Produkti, kas satur vienkāršos ogļhidrātus – fruktoze, laktoze, rafinoze, sorbitols -, var radīt pārmērīgu gāzu uzkrāšanos zarnās. Tie atrodami sīpolos, artišokos, pākšaugos (pupās, zirņos), kāpostos, brokoļos, rozīnēs, lēcās, žāvētās plūmēs, vīnogās, Briseles kāpostos, sparģeļos, pienā un piena produktos, persikos, ābolos un citos produktos. Tas gan nenozīmē, ka no šiem produktiem jāatsakās, taču jāseko līdzi, lai maltīte būtu sabalansēta un tajā būtu arī pietiekami daudz olbaltumvielu un citu augļu un dārzeņu.

#4 Neaizmirst par ūdeni

Papildus dažādiem saldinātiem vai stiprinātiem dzērieniem obligāti jādzer arī ūdens. Ūdenim būtu jābūt siltam vai remdenam, tam var pievienot arī citronu un medu labākai garšai.

#5 Fermentēti produkti svētku galdā

Zarnu mikrofloras līdzsvara atjaunošanai ieteicamas arī labās baktērijas jeb probiotikas, jo tās sašķeļ un palīdz labāk sagremot pārtikas vielas. Probiotikas atrodamas fermentētos produktos, tāpēc svētku galdam piestāvēs tradicionālie latviešu skābētie kāposti un gurķi, kā arī mazliet netradicionālāki ēdieni un dzērieni kā kimči un kombuča.

#6 Var palīdzēt absorbenti

Ja ikdienā ierasta ir viegla maltīte, nelielas porcijas, šaurāks produktu klāsts, tad svētkos, pat ja netiek apēsts par daudz, bet tiek iekļauti taukaināki un smagāki ēdieni, vēders var uzpūsties. Cilvēki, kuri zina, ka viņiem rodas pastiprināta gāzu veidošanās, pirms svētkiem var sagatavoties un sarūpēt absorbentus, piemēram, aktivēto ogli, kas nepieciešamības gadījumā uzsūks toksīnus zarnu traktā. Noderēs arī medikamenti ar aktīvo vielu simetikonu, kas izšķīdina gāzu burbulīšus un neuzsūcoties izvadās. Tāpat vēdera uzpūšanās gadījumā var palīdzēt ķimenes, ingvers, koriandrs, fenheļa augļi, anīsa augļi, salvijas lapas, piparmētras lapas un kumelīšu ziedi.

“Iemesli pārmērīgam gāzu veidošanās procesam zarnās var būt saistīti ne tikai ar ātru ēšanu vai konkrētu produktu lietošanu uzturā, tās var pastiprināti veidoties arī pirms menstruācijām un menstruāciju laikā, grūtniecības laikā hormonu dēļ un arī dažādu slimību dēļ – laktozes vai glikozes nepanesamības, kairināto zarnu sindroma, gasroenterīta, Krona slimības, čūlainā kolīta, izjaukta zarnu mikrofloras līdzsvara vai pankreatīta dēļ. Tāpēc, ja gāzes veidojas pastiprināti un tas traucē dzīves kvalitātei vai bez gāzu uzkrāšanās ir arī asas sāpes vēderā, asiņaina caureja, vemšana, slikta dūša, svara zudums – noteikti nepieciešams konsultēties ar ārstu,” skaidro farmaceite Līga Cīrule.

Aktuālais jautājums

Vai 2025. gads Jums būs veiksmīgāks par 2024. gadu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Uzņēmums “Rūjienas saldējums” aicina pievienoties saldējuma fasēšanas darbiniekus Mēs Tev uzticēsim: Veikt darbu pie ražošanas līnijām saldējuma ražotnē - fasēšana, līmēšana, krāmēšana un citi pienākumi; Veikt gatavās produkcijas, iepakojuma kvalitātes, marķējuma novērtēšanu; Veikt citus līdzīga rakstura uzdevumus pēc maiņas vadītāja norādēm. No Tevis sagaidām: Precizitāti, atbildības sajūtu, spēju produktīvi darboties intensīvos darba apstākļos; Spēju strādāt naktīs; Vēlmi mācīties un apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u. Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 5 EUR stundā, nakts stundās 7.50 EUR pirms nodokļu nomaksas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Darbu maiņu grafikā – dienas un nakts maiņas; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Bezmaksas kafiju un saldējumu; Iespēju iegādāties saldējumu par darbiniekiem draudzīgām cenām; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) līdz 31.janvārim uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: CEHA STRĀDNIEKS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-01-31 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

“Rūjienas saldējums” komanda aicina pievienoties ražošanas iekārtu operatoru! Darba pienākumi: Pamatdarbs pie ražošanas iekārtām, līnijām - produkta palaišana, uzraudzība, līniju regulācija un citi pienākumi; Uzraudzīt ražošanas iekārtu darbību; Veikt ražošanas iekārtu un līniju plānveida un neplānotos remontdarbus un citus darba pienākumus. No Tevis sagaidām: Pieredze un iemaņas darbā ar tehniskām iekārtām; Precizitāti, spēju pieņemt lēmumus, uzņemties atbildību; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u. Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 1500 EUR pirms nodokļu nomaksas (viss atkarīgs no Tavas pieredzes, apķērīguma, vēlmes strādāt un citiem apstākļiem); Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Bezmaksas kafiju un saldējumu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) līdz 31. janvārim uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv  Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: PIENA PRODUKTU RAŽOŠANAS IEKĀRTU OPERATORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-01-31 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

Mūsu partneri