Valmieras Ziņas

Ēdam nezāles! Trīs receptes brīvdienu veselīgajai maltītei

Lasīšanas laiks: 3 min

Pavasaris ir īstais laiks, kad celt galdā pieneņu lapu un zaķkāpostu salātus, nātru krēmzupu un nobaudīt jauniņās upeņu lapas. “Ir vērts veidot ieradumu katru pavasari nobaudīt kādu no šiem zaļumiem – tās ir ne tikai jaunas garšas ēdienkartē, bet arī bagātīgs vitamīnu avots, ko uzņemt pēc ziemas,” padomos un receptēs dalās Ēriks Dreibants, “Restorāna 3” pavārs un līdzīpašnieks.

Pieneņu un zaķskābeņu salāti

“Zaķskābenes jeb zaķkāposti ir bagāti ar C vitamīnu, savukārt pieneņu lapiņas esot pat vērtīgākas nekā citroni, burkāni un banāni,” teic “Restorāna 3” pavārs Ēriks Dreibants. Viņš iesaka ēšanai lasīt mazās pieneņu lapas, jo lielās ir rūgtas, rūgti ir arī kāti, tāpēc tie ir jāatdala no lapas.

4 personām

Sastāvdaļas:

1 sauja jauno pieneņu lapu

1 sauja zaķskābeņu

12 paipalu olas

1 pac. graudainā biezpiena

Mērcei

1 ēdamk. cidoniju sīrupa

2 ēdamk. olīveļļas

1 tējk. ābolu etiķa

Gatavošana:

Mērci pagatavo, sajaucot kopā norādītās sastāvdaļas. Paipalu olas vāra 3 minūtes.

Pieneņu lapas samaisa ar zaķskābenēm un sadala divās daļās.

Biezpienu un vienu daļu zaļumu samaisa kopā. Šķīvī liek biezpienu, virsū uzliek otru daļu zaļumu, paipalu olas un pārlej ar mērci.

Vērts zināt! Pienenes var sablenderēt ar eļļu un uzglabāt ziemai saldētavā.

Nātru krēmzupa

“Pirmo nātru zupu savulaik būs baudījusi ne viena vien vecmāmiņa – nātres latviešu virtuvē izmantotas arī tālā senatnē, jo uzturvērtības ziņā tās apsteidz visus dārzā audzētos zaļumus un dārzeņus,” stāsta “Restorāna 3” pavārs Ēriks Dreibants. Vērts zināt, ka Latvijā augošās ir ēdamo nātru šķirnes, kas ir teicams dzelzs, kalcija, magnija un kālija avots un ir bagātas ar A un C vitamīnu.

4 personām

Sastāvdaļas:

400 g jauno nātru

1 šalotes sīpols

1 burkāns (sarīvēts)

2 daiviņas ķiploka

1 kartupelis (liels)

1 l dārzeņu buljona

50 ml saldā krējuma

1 ēdamk. sviesta

2 ēdamk. olīveļļas

Gatavošana:

Uzkarsētā katlā liek sviestu ar eļļu un dažas minūtes apcep sasmalcinātu šalotes sīpolu, ķiplokus un sarīvētus burkānus. Pievieno buljonu, kubiņos sagrieztu kartupeli un vāra, līdz tas mīksts. Pievieno saldo krējumu, nātres un vāra līdz pirmajam burbulim. Nedaudz atdzesē un visu rūpīgi sablenderē.

Vērts zināt! Ēšanai izmanto jaunās nātru lapiņas. Lai nātres nedzeltu, tās jāblanšē vārošā ūdenī dažas sekundes. Nātres var arī kaltēt, un, samaisot ar liepziediem, ziemā būs garda tēja.

Kazas siers ar upeņu jaunajām lapiņām

“Lielās upeņu lapas vasarā ierasts pielikt gurķu marinādei, taču pie upeņu krūma ir vērts piestāt jau pavasarī – jaunās lapiņas ir teicams C vitamīna avots, turklāt upenēm tiek piedēvētas tādas īpašas, kas ilgāk saglabājot jaunību,” stāsta pavārs Ēriks Dreibants (“Restorāns 3”).

4 personām

Sastāvdaļas:

1 ritulis kūpinātā bio kazas siera “Bērzi”

1 sauja upeņu lapu

2 ēdamk. medus

1 tējk. kaņepju sēklu (grauzdētu)

Gatavošana:

Kazas sieru sagriež šķēlēs. Kaņepju sēklas saberž piestā un samaisa ar medu. Sieru kārto uz šķīvja, pārlej ar medus mērci un virsū uzber upeņu lapiņas. Šī ir lieliska pēcpusdienas uzkoda, ko baudīt ar dzirkstošu bērzu sulu.

Aktuālais jautājums

Vai 2025. gads Jums būs veiksmīgāks par 2024. gadu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums” komanda aicina pievienoties ražošanas iekārtu operatoru! Darba pienākumi: Pamatdarbs pie ražošanas iekārtām, līnijām - produkta palaišana, uzraudzība, līniju regulācija un citi pienākumi; Uzraudzīt ražošanas iekārtu darbību; Veikt ražošanas iekārtu un līniju plānveida un neplānotos remontdarbus un citus darba pienākumus. No Tevis sagaidām: Pieredze, iemaņas un zināšanas darbā ar tehniskām iekārtām; Precizitāti, spēju pieņemt lēmumus, uzņemties atbildību; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u. Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 1500 EUR pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Bezmaksas kafiju un saldējumu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv  Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: PIENA PRODUKTU RAŽOŠANAS IEKĀRTU OPERATORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-05 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

Aicinām komandā KVALITĀTES VADĪBAS SISTĒMU SPECIĀLISTU/I! Kandidāta raksturojums: pieredze un izglītība kvalitātes vadībā; ISO 9001:2015 kvalitātes vadības sistēmas pamatprincipu un prasību pārzināšana, citu standartu zināšanas tiks uzskatītas par priekšrocību; pozitīvi un tehniski domājoša personība ar vēlmi pilnveidot un pilnveidoties; komunikācijā vērsts uz sadarbību; vēlme un spēja iedziļināties un risināt problēmsituācijas; spēja uzņemties iniciatīvu; MS Office zināšanas; vēlamas angļu valodas zināšanas. Tavi darba pienākumi: pārskatīt, analizēt, pilnveidot un uzturēt kvalitātes vadības sistēmu un saistošo dokumentāciju atbilstoši ISO 9001:2015 standartam un klientu prasībām; nodrošināt sekmīgus ārējos sertifikācijas auditus; rūpīgi īstenot iekšējos kvalitātes vadības sistēmas auditus, fiksēt novērojumus, izstrādāt ieteikumus uzlabošanai un iesaistīties to īstenošanā; sagatavot kvalitātes un produktu atbilstības dokumentāciju atbilstoši klientu prasībām; sniegt atbalstu ražošanas procesos. Mēs piedāvājam: kvalitātes vadības sistēmas uzturēšanu augošā ražošanas uzņēmumā Valmierā; dinamisku darba vidi un iespēju profesionāli pilnveidoties; darba samaksu sākot no 1700.00 EUR/bruto atbilstoši Tavai profesionālajai pieredzei un prasmēm; sociālās garantijas, veselības apdrošināšanu. Ja esi gatavs būt daļa no SIA “Padtex Insulation” komandas, sūti savu CV un motivācijas vēstuli uz alise@padtex.lv! Papildus informācija pa tālruni +371 22418808. Iesniedzot savu CV un motivācijas vēstuli, Jūs piekrītat personas datu apstrādei konkrētajā atlases procesā. Pārzinis: SIA “Padtex Insulation”, reģ. nr. LV44103028772 Profesija: KVALITĀTES VADĪBAS SISTĒMU SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Cempu iela 27, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-02-28 Darba sākšanas datums: 2025-02-04 Kontaktpersona: Alise Zvirbule

Mūsu partneri