Lasīšanas laiks: 2 min
Pašu cepti pīrāgi, marinēta gaļa, mazsālīti gurķīši – gatavošanas idejas Līgo galdam nav tālu jāmeklē. Taču svētku galda karalis neapšaubāmi ir Jāņu siers – veikalā iegādāts vai pašu siets.
Kā portālam “Valmieras Ziņas” pavēstīja SIA “Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite, nupat kā notikušajā “Rimi” siera mantojuma meklējumu finālā “Rimi gardēži” kopā ar siera vecmeistarēm noteica gardākās mājās sieto sieru receptes no visas Latvijas, un aicina tās izmēģināt ikvienam.
Ar sieru var mieloties daudz un dažādos veidos – tas var būt arī kā lielisks deserts, ko pēc izvēles pasniegt kopā ar medu, ievārījumu vai augļiem. Jaunpilnieces Ženijas Liepas Jāņu sieru Rimi gardēži kopā ar siera vecmeistarēm atzina par gardāko mājās sieto sieru – desertu.
Sastāvdaļas:
- Vājpiena biezpiens – 1 kg
- Lauku piens – 5 litri
- Olas – 3 gab.
- Sviests – 100 g
- Ķimenes
- Sāls
Pienu karsē apmēram līdz 90 grādu temperatūrai, pa reizei apmaisot, kamēr sāk celties garaiņi. Tad pievieno sadrupinātu biezpienu un turpina lēni maisīt, gaida, kad biezpiens savelk pienu un atdalās sūkalas. Tikmēr sagatavo mitru marli, uz kuras izlej masu. To kārtīgi izšūpo, lai masa būtu pēc iespējas sausāka. Katliņā ieliek sviestu un karsto masu. Bļodiņā sakuļ olas, pieliek noplaucētas un izmērcētas ķimenes un pievieno tās masai katliņā. Karsēšanas laikā pievieno sāli un turpina karsēšanu, kamēr masa veļas kamolā un kļūst spīdīga, tad masu liek bļodiņās un atdzesē.