Valmieras Ziņas

Dažādu valstu studentu brokastu tradīcijas un receptes

Lasīšanas laiks: 6 min

Par studentu brokastīm tradicionāli saucam žāvētu augļu un riekstu maisījumu. Nosaukums radies tāpēc, ka šie produkti sniedz daudz enerģijas, kas studentiem ir tik ļoti nepieciešama ne tikai sesijas laikā, bet visu cauru gadu, taču mēs nolēmām noskaidrot, vai tiešām studenti brokastīs ēd tikai žāvētus augļus un riekstus? Izrādījās, ka studentu brokastu ēdienkarte ir ļoti dažāda, un tajā var atrast daudz interesantas un gardas receptes.

Biznesa augstskolas “Turība” ārvalstu studenti labprāt pastāstīja par to, ko brokastīs visbiežāk ēd viņu dzimtenē.

Azerbaidžāna – tandīra maize ar sviestu un sieru

Azerbaidžānā brokastīs visbiežāk ēd tandīra maizi (maize tradicionāli tiek cepta tandīra krāsnī ļoti augstā temperatūrā un to vienmēr pasniedz siltu) ar dažāda veida sieriem un sviestu, klāt piedzerot tēju ar cukuru. Uz brokastu galda vienmēr ir arī vairāki medus veidi, kaymak (ļoti līdzīgs krējumam, gatavots no piena) un ievārījums. Reizēm brokastīs tiek gatavots pomidor chighirtmasi, kas būtībā ir tomātu un olu sajaukums. Vienā no Azerbaidžānas pilsētām Ordubadā tradicionālais brokastu ēdiens ir qayghanaq – ļoti viegla un gaisīga omlete ar medu. To pagatavot ir pavisam viegli – olas saputo ar mikseri, uz pannas uzkarsē nedaudz eļļas un cep saputotās olas. Kad viena puse ir apcepta, omleti apgriež un turpina cept. Omletei jābūt viegli brūnai, gaisīgai un vieglai, kad tā ir gatava, ēd kopā ar medu.

Beļģija – franču grauzdiņi

Beļģi brokastīs ir iecienījuši t.s. franču grauzdiņus, kuru pagatavošana nav sarežģīta. Jāņem 4 olas, tās jāsakuļ ar 125 ml piena (aptuveni puse krūzes), jāpievieno cukuru vai saldinātāju pēc garšas un nedaudz vaniļas cukuru. Šajā masā mērc baltmaizes šķēles, kuras pēc tam cep uz sakarsētas pannas, kamēr tās kļūst zeltaini brūnas. Pasniedzot pārkaisa ar pūdercukuru. Franču grauzdiņus parasti ēd ar šokolādes mērci, svaigām ogām, var dekorēt ar svaigu piparmētras lapu vai cukurotām citrusaugļu šķēlītēm.

Nīderlande – sviesta piparkūkas vai maizītes ar jāņogu džemu un sieru

Nīderlandieši brokastīs visbiežāk ēd maizi ar dažādām piedevām: āboliem, sieru, gaļu, ievārījumu, medu, šokolādes-riekstu krēmu. Saldās maizītes apber ar hagelslag – šokolādes skaidiņām, ar kādām pie mums nereti rotā kūkas un tortes. Vēl Nīderlandē brokastīs ir iecienīti arī cepumi ar zemenēm, sviesta piparkūkas ar kanēļa un ingvera piedevu, kā arī maizītes ar jāņogu džemu un sieru.

Vācija, Bavārija – teļa gaļas desa

Tradicionāls brokastu ēdiens Bavārijā ir teļa gaļas desa, taču šādas brokastis vislabāk tomēr ēst brīvdienās, jo šo desu jāēd, klāt piedzerot kviešu alu, nevis kafiju vai tēju. Desu vāra ūdenī līdz tā gatava, pasniedz kopā ar saldajām sinepēm. Nekādā gadījumā nevajadzētu to ēst kopā ar parastajām sinepēm vai kečupu, tas ir sliktākais, kas var būt. Klāt noteikti jāpasniedz arī sāļo kliņģeri (pretzel) un, jau pieminēto, kviešu alu.

Ja brokastīs esi izvēlējies teļa gaļas desu, to ieteicams apēst līdz plkst. 12.00, jo Bavārijā ir ticējums – kad sāk skanēt baznīcas zvani, teļa gaļu vairs nevar ēst.

weisswurst pretzel Michela Simoncini

Foto: Michela Simoncini

Krievija – pankūkas

Krievu virtuve ir ļoti dažāda un ikviens spēs atrast kaut ko savai gaumei atbilstošāku, taču vispopulārākais brokastu ēdiens ir pankūkas. Receptes ir daudz un dažādas, taču šī ir pati vienkāršākā – mīklai sajauc ½ krūzi miltu, trīs ½ tējkarotes cepamā pulvera, sāli, vienu ēdamkaroti cukura, vienu olu, ¼ krūzi piena un trīs ēdamkarotes izkausēta sviesta. To visu sajauc, līdz mīkla kļūst viendabīga. Pannu viegli ieeļļo, un lej mīklu uz pannas tā, lai vienai pankūkai izlietotu aptuveni ¼ krūzītes mīklas. Cep no abām pusēm, kamēr pankūkas brūnas. Ja viss tiek izdarīts pareizi, pankūku pagatavošana neaizņems ilgāk par 20 minūtēm.

Pankūkas pasniedz karstas ar krējumu, medu vai dažāda veida ievārījumiem.

Foto: Susanne Nilsson

Foto: Susanne Nilsson

Spānija – Pan con tomate jeb maize ar tomātiem

Šim Spānijā populārajam brokastu ēdienam nepieciešamas tikai piecas sastāvdaļas – maize, tomāti, olīveļļa, ķiploki un sāls, arī pagatavošanas process ir pavisam vienkāršs. Bageti pārgriež uz pusēm horizontāli, tad katru pusi vēl divos gabalos. Maizi apgrauzdē tosterī vai uz grila, kamēr maize vēl silta to ierīvē ar ķiploka daiviņu. Gatavus, svaigus tomātus sataisa biezenī un klāj uz maizes. Pēc garšas uzkaisa mazliet sāli un dažus pilienus olīveļļas.

FotoL Emi Yañez, flickr.com

FotoL Emi Yañez, flickr.com

Tatāru tradicionālās brokastis – kistibi jeb panzarotti

Lai pagatavotu tradicionālo tatāru brokastu ēdienu kistibi jeb panzarotti, pildījumam būs nepieciešama pusotra krūze rīvētu kartupeļu, viens sīpols, divas ēdamkarotes augu eļļas, sasmalcināti lociņi (pāris ēdamkarotes), savukārt, mīklai – trīs krūzītes miltu, viena krūze vārīta ūdens, viena tējkarote sāls, divas ēdamkarotes augu eļļas un 50-70 grami kausēta sviesta.

Sīpolus sasmalcina un apcep eļļā, kamēr paliek zeltaini brūni. Tos pievieno sasmalcinātiem lociņiem un rīvētiem kartupeļiem. Paralēli tam sajauc visas mīklas sastāvdaļas viendabīgā masā un ļauj tai atpūsties 20-30 minūtes. Ņem mīklas piciņas (plūmes izmērā) un izrullē plānus plācenīšus, pirms cepšanas katru plāceni sadursta ar dakšu, lai cepot neuzpūšas. Plāceni apcep no abām pusēm līdz tas kļūst zeltainu brūns. Noņemot no pannas, katrā plācenī ieliek vienu karoti pildījuma, saloka un no augšas pārklāj ar plānu kārtiņu kausēta sviesta. Šo brokastu ēdienu ieteicams ēst kopā ar tunča un olas salātiem.

Turcija – börek un sucuk

Turkiem ļoti patīk brokastot, un, lai gan visā pasaulē ir izslavēta tieši turku kafija, brokastīs priekšroka tiek dota tējai. Tas arī ir pirmais, kas jādara, gatavojot brokastis – jāuzvāra laba un garšīga tēja. Turcijā brokastīs nereti ēd baltmaizi, taču īstais turku brokastu ēdiens ir börek – cepts mīklas izstrādājums, kas pildīts ar sieru, malto gaļu un/vai dārzeņiem. Pildījumu satin plānās mīklas loksnēs un cep. Tiem, kuri brokastīs vēlas, ko pikantāku, turki iesaka sucuk – kaltēta liellopu gaļas desa ar ķiplokiem, čili pipariem, ķimenēm un etiķi. Desu sagriež šķēlēs un apcep uz pannas kopā ar olām.

Foto: Foto: F_A, flickr.com

Foto: Foto: F_A, flickr.com

Uzbekistāna – katlama jeb cepts, gaisīgs plācenis

Uzbeku valodā vārds “brokastis” – “nonushta” nozīmē “ēst maizi”, kas jau liek domāt par to, ka brokastis bez maizes nebūs īstas brokastis. Uzbekiem patīk sātīgas brokastis, neiztrūkstoša to sastāvdaļa ir katlama – cepts, gaisīgs plācenis. Tā mīklu gatavo, sajaucot divas glāzes miltu, 100 ml ūdens un tējkaroti sāls. Pēc sajaukšanas mīklai ļauj atpūsties aptuveni 15 minūtes, tad mīklu izrullē aptuveni 1 mm plānu un pārklāj ar plānu kausēta sviesta kārtiņu, to sagriež 10 cm garās strēmelēs, no kurām veido apaļus plāceņus. Tos liek sakarsētā pannā un apcep no abām pusēm. Katlamu visbiežāk ēd ar krējumu, piedzerot saldu melno tēju.

Ja apnikušas ierastās brokastu sviestmaizes vai putra, iesakām izmēģināt kādu no studentu receptēm! Lai labi garšo!

Aktuālais jautājums

Vai 2025. gads Jums būs veiksmīgāks par 2024. gadu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara’89”- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “top!” Valmierā, Pauku ielā 1. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšana; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā, mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 950-1000 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Valmierā, Pauku ielā 1, vai pieteikties personīgi WhatsApp mob.tel.nr. +371 25 614 427. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Pauku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-03-26 Darba sākšanas datums: 2025-03-26 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Izglītības līmenis: Vispārējā pamatizglītība

STEĻĻU IEKĀRTOTĀJS / -A TAVA DARBA PIEREDZE NAV IZŠĶIROŠA: Citur Latvijā līdzīgu darba pieredzi iegūt nevar, tāpēc visu nepieciešamo darbam mēs iemācīsim. TAVOS IKDIENAS PIENĀKUMOS IETILPS: · Rūpīgi un savlaicīgi sagatavot aušanas iekārtas ražošanas procesam; · Ražot produkciju, ievērojot kvalitātes prasības; Operatīvi līdzdarboties steļļu iekārtošanas/ pārkārtošanas procesos; · Operatīvi novērst radušos norāvumus aušanas iekārtās; · Sadarbība ar kolēģiem ražošanas mērķu sasniegšanai. TU BŪSI PIEMĒROTS ŠIM DARBAM, JA TEV PIEMĪT: · Vēlme mācīties un prasme strādāt komandā; · Augsta atbildības sajūta; · Labas komunikācijas prasmes; · Spēja strādāt fizisku aktīvu darbu; · Pozitīva attieksme pret darbu. MĒS TEV PIEDĀVĀJAM: Apmācības un pieredzējušu kolēģu atbalstu; Atalgojumu pēc apmācību pabeigšanas vidēji 1350 – 1500 EUR pirms nodokļu nomaksas; Paredzamu maiņu grafiku, kas zināms visam gadam (darbs 12 h maiņās - dienas maiņas 06:00-18:00 un naktsmaiņas 18:00-06:00); Attīstību un karjeras izaugsmes iespējas; Organizētu transports uz/no darba 8 maršrutos; Līdzmaksājumu ēdināšanai, sporta un brīvā laika aktivitātēm; Veselības apdrošināšanu pēc nostrādātiem 3 mēnešiem un labumu grozu atbilstoši Koplīgumam; Iespēju strādāt uzņēmumā, kas ieguvis 3. vietu aptaujā Top Darba devējs 2023 Vidzemes reģionā, kā arī statusu “Ģimenei draudzīga darba vieta”. Darbavietas adrese: Cempu iela 13, Valmiera, Valmieras novads. CV* ar norādi STEĻĻU IEKĀRTOTĀJS / -A sūti uz e-pastu adresi darbs@valmiera-glass.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz nākamo atlases kārtu. *Piesakoties darbā, es piekrītu, ka mani personas dati tiks izmantoti darba atlases vajadzībām. Profesija: AUŠANAS OPERATORS Darba vietas adrese: LATVIJA, Cempu iela 13, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 6 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-04-11 Kontaktpersona: Ieva Laktiņa

Valmieras tehnikums aicina darbā FIZIKAS SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 3,4 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Algas likmi 1320 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas (pret 30 stundu darba nedēļu) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā pedagoģiskā izglītība specialitātē (var strādāt vidusskolas klasēs) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Labas datorprasmes Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līva Veinberga - Kājiņa 27408850 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “Fizikas skolotāja vakancei” līdz 2025.gada 28.martam. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti (Vispārīgā datu aizsardzības regula, turpmāk - VDAR) 13. pantu, Valmieras tehnikums informē, ka: 1) Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs vakances atlases konkursa norisi; 2) iepriekš minētās jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir Valmieras tehnikums, reģistrācijas Nr. 90009612809, Vadu iela 3, Valmiera, LV-4201, skola@valmierastehnikums.lv. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 4 Aktuāla līdz: 2025-03-28 Kontaktpersona: Līva Veinberga - Kājiņa Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri