Valmieras Ziņas

Dažādu valstu studentu brokastu tradīcijas un receptes

Lasīšanas laiks: 6 min

Par studentu brokastīm tradicionāli saucam žāvētu augļu un riekstu maisījumu. Nosaukums radies tāpēc, ka šie produkti sniedz daudz enerģijas, kas studentiem ir tik ļoti nepieciešama ne tikai sesijas laikā, bet visu cauru gadu, taču mēs nolēmām noskaidrot, vai tiešām studenti brokastīs ēd tikai žāvētus augļus un riekstus? Izrādījās, ka studentu brokastu ēdienkarte ir ļoti dažāda, un tajā var atrast daudz interesantas un gardas receptes.

Biznesa augstskolas “Turība” ārvalstu studenti labprāt pastāstīja par to, ko brokastīs visbiežāk ēd viņu dzimtenē.

Azerbaidžāna – tandīra maize ar sviestu un sieru

Azerbaidžānā brokastīs visbiežāk ēd tandīra maizi (maize tradicionāli tiek cepta tandīra krāsnī ļoti augstā temperatūrā un to vienmēr pasniedz siltu) ar dažāda veida sieriem un sviestu, klāt piedzerot tēju ar cukuru. Uz brokastu galda vienmēr ir arī vairāki medus veidi, kaymak (ļoti līdzīgs krējumam, gatavots no piena) un ievārījums. Reizēm brokastīs tiek gatavots pomidor chighirtmasi, kas būtībā ir tomātu un olu sajaukums. Vienā no Azerbaidžānas pilsētām Ordubadā tradicionālais brokastu ēdiens ir qayghanaq – ļoti viegla un gaisīga omlete ar medu. To pagatavot ir pavisam viegli – olas saputo ar mikseri, uz pannas uzkarsē nedaudz eļļas un cep saputotās olas. Kad viena puse ir apcepta, omleti apgriež un turpina cept. Omletei jābūt viegli brūnai, gaisīgai un vieglai, kad tā ir gatava, ēd kopā ar medu.

Beļģija – franču grauzdiņi

Beļģi brokastīs ir iecienījuši t.s. franču grauzdiņus, kuru pagatavošana nav sarežģīta. Jāņem 4 olas, tās jāsakuļ ar 125 ml piena (aptuveni puse krūzes), jāpievieno cukuru vai saldinātāju pēc garšas un nedaudz vaniļas cukuru. Šajā masā mērc baltmaizes šķēles, kuras pēc tam cep uz sakarsētas pannas, kamēr tās kļūst zeltaini brūnas. Pasniedzot pārkaisa ar pūdercukuru. Franču grauzdiņus parasti ēd ar šokolādes mērci, svaigām ogām, var dekorēt ar svaigu piparmētras lapu vai cukurotām citrusaugļu šķēlītēm.

Nīderlande – sviesta piparkūkas vai maizītes ar jāņogu džemu un sieru

Nīderlandieši brokastīs visbiežāk ēd maizi ar dažādām piedevām: āboliem, sieru, gaļu, ievārījumu, medu, šokolādes-riekstu krēmu. Saldās maizītes apber ar hagelslag – šokolādes skaidiņām, ar kādām pie mums nereti rotā kūkas un tortes. Vēl Nīderlandē brokastīs ir iecienīti arī cepumi ar zemenēm, sviesta piparkūkas ar kanēļa un ingvera piedevu, kā arī maizītes ar jāņogu džemu un sieru.

Vācija, Bavārija – teļa gaļas desa

Tradicionāls brokastu ēdiens Bavārijā ir teļa gaļas desa, taču šādas brokastis vislabāk tomēr ēst brīvdienās, jo šo desu jāēd, klāt piedzerot kviešu alu, nevis kafiju vai tēju. Desu vāra ūdenī līdz tā gatava, pasniedz kopā ar saldajām sinepēm. Nekādā gadījumā nevajadzētu to ēst kopā ar parastajām sinepēm vai kečupu, tas ir sliktākais, kas var būt. Klāt noteikti jāpasniedz arī sāļo kliņģeri (pretzel) un, jau pieminēto, kviešu alu.

Ja brokastīs esi izvēlējies teļa gaļas desu, to ieteicams apēst līdz plkst. 12.00, jo Bavārijā ir ticējums – kad sāk skanēt baznīcas zvani, teļa gaļu vairs nevar ēst.

weisswurst pretzel Michela Simoncini

Foto: Michela Simoncini

Krievija – pankūkas

Krievu virtuve ir ļoti dažāda un ikviens spēs atrast kaut ko savai gaumei atbilstošāku, taču vispopulārākais brokastu ēdiens ir pankūkas. Receptes ir daudz un dažādas, taču šī ir pati vienkāršākā – mīklai sajauc ½ krūzi miltu, trīs ½ tējkarotes cepamā pulvera, sāli, vienu ēdamkaroti cukura, vienu olu, ¼ krūzi piena un trīs ēdamkarotes izkausēta sviesta. To visu sajauc, līdz mīkla kļūst viendabīga. Pannu viegli ieeļļo, un lej mīklu uz pannas tā, lai vienai pankūkai izlietotu aptuveni ¼ krūzītes mīklas. Cep no abām pusēm, kamēr pankūkas brūnas. Ja viss tiek izdarīts pareizi, pankūku pagatavošana neaizņems ilgāk par 20 minūtēm.

Pankūkas pasniedz karstas ar krējumu, medu vai dažāda veida ievārījumiem.

Foto: Susanne Nilsson

Foto: Susanne Nilsson

Spānija – Pan con tomate jeb maize ar tomātiem

Šim Spānijā populārajam brokastu ēdienam nepieciešamas tikai piecas sastāvdaļas – maize, tomāti, olīveļļa, ķiploki un sāls, arī pagatavošanas process ir pavisam vienkāršs. Bageti pārgriež uz pusēm horizontāli, tad katru pusi vēl divos gabalos. Maizi apgrauzdē tosterī vai uz grila, kamēr maize vēl silta to ierīvē ar ķiploka daiviņu. Gatavus, svaigus tomātus sataisa biezenī un klāj uz maizes. Pēc garšas uzkaisa mazliet sāli un dažus pilienus olīveļļas.

FotoL Emi Yañez, flickr.com

FotoL Emi Yañez, flickr.com

Tatāru tradicionālās brokastis – kistibi jeb panzarotti

Lai pagatavotu tradicionālo tatāru brokastu ēdienu kistibi jeb panzarotti, pildījumam būs nepieciešama pusotra krūze rīvētu kartupeļu, viens sīpols, divas ēdamkarotes augu eļļas, sasmalcināti lociņi (pāris ēdamkarotes), savukārt, mīklai – trīs krūzītes miltu, viena krūze vārīta ūdens, viena tējkarote sāls, divas ēdamkarotes augu eļļas un 50-70 grami kausēta sviesta.

Sīpolus sasmalcina un apcep eļļā, kamēr paliek zeltaini brūni. Tos pievieno sasmalcinātiem lociņiem un rīvētiem kartupeļiem. Paralēli tam sajauc visas mīklas sastāvdaļas viendabīgā masā un ļauj tai atpūsties 20-30 minūtes. Ņem mīklas piciņas (plūmes izmērā) un izrullē plānus plācenīšus, pirms cepšanas katru plāceni sadursta ar dakšu, lai cepot neuzpūšas. Plāceni apcep no abām pusēm līdz tas kļūst zeltainu brūns. Noņemot no pannas, katrā plācenī ieliek vienu karoti pildījuma, saloka un no augšas pārklāj ar plānu kārtiņu kausēta sviesta. Šo brokastu ēdienu ieteicams ēst kopā ar tunča un olas salātiem.

Turcija – börek un sucuk

Turkiem ļoti patīk brokastot, un, lai gan visā pasaulē ir izslavēta tieši turku kafija, brokastīs priekšroka tiek dota tējai. Tas arī ir pirmais, kas jādara, gatavojot brokastis – jāuzvāra laba un garšīga tēja. Turcijā brokastīs nereti ēd baltmaizi, taču īstais turku brokastu ēdiens ir börek – cepts mīklas izstrādājums, kas pildīts ar sieru, malto gaļu un/vai dārzeņiem. Pildījumu satin plānās mīklas loksnēs un cep. Tiem, kuri brokastīs vēlas, ko pikantāku, turki iesaka sucuk – kaltēta liellopu gaļas desa ar ķiplokiem, čili pipariem, ķimenēm un etiķi. Desu sagriež šķēlēs un apcep uz pannas kopā ar olām.

Foto: Foto: F_A, flickr.com

Foto: Foto: F_A, flickr.com

Uzbekistāna – katlama jeb cepts, gaisīgs plācenis

Uzbeku valodā vārds “brokastis” – “nonushta” nozīmē “ēst maizi”, kas jau liek domāt par to, ka brokastis bez maizes nebūs īstas brokastis. Uzbekiem patīk sātīgas brokastis, neiztrūkstoša to sastāvdaļa ir katlama – cepts, gaisīgs plācenis. Tā mīklu gatavo, sajaucot divas glāzes miltu, 100 ml ūdens un tējkaroti sāls. Pēc sajaukšanas mīklai ļauj atpūsties aptuveni 15 minūtes, tad mīklu izrullē aptuveni 1 mm plānu un pārklāj ar plānu kausēta sviesta kārtiņu, to sagriež 10 cm garās strēmelēs, no kurām veido apaļus plāceņus. Tos liek sakarsētā pannā un apcep no abām pusēm. Katlamu visbiežāk ēd ar krējumu, piedzerot saldu melno tēju.

Ja apnikušas ierastās brokastu sviestmaizes vai putra, iesakām izmēģināt kādu no studentu receptēm! Lai labi garšo!

Saimniecība SIA “Blueberry Garden” Reģ.nr. 44103091288 aicina pieteikties strādnieku/ -ci saimniecisko darbu vadītāju Saimniecība nodarbojas ar krūmmelleņu audzēšanu nelielā platībā. Pienākumi: darbs stādījumu kopšanā - ogu krūmu sanitārās apgriešanas, mulčēšanas, minerālmēslošanas, kā arī citi saimnieciskie darbi pēc nepieciešamības; ražas laikā arī darbu vadīšana un uzraudzība krūmmelleņu laukā, tai skaitā norēķinu veikšana ar ogu lasītājiem un klientiem. Prasības: augsta atbildības sajūta, precizitāte un godprātība; laba fiziskā izturība un veselība, bez kaitīgiem ieradumiem; vēlama B kategorijas autovadītāja apliecība un savs transports. Piedāvājam: atalgojumu 5 - 6 EUR/h pirms nodokļu nomaksas, kas atkarīgs no darba izpildes rezultāta; darbs uz noteiktu laiku no maija līdz augustam. Maijā un jūnijā darbs uz pusslodzi, ražas laikā - jūlijā un augustā pilna slodze. Adrese: “Kraujas”, Kocēni, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, LV-4220 Pieteikties vakancei var rakstot uz e-pastu in.megne@gmail.com vai zvanot pa tālruni 26529065 pēc plkst. 18:00. Profesija: SAIMNIECĪBAS STRĀDNIEKS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Kraujas, Kocēni, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Lauksaimniecība / Vide Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-09 Kontaktpersona: Inga Megne

Pievienojies mūsu komandai! Valmiermuižas pirmsskolas izglītības iestāde “Burtiņš” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā izglītības psihologu (0,4 darba likmei (12 stundas nedēļā)) uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Ozolu iela 2A, Valmieras pagasts, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt psiholoģisku palīdzību bērniem; • veikt bērnu psiholoģisko izvērtēšanu un atzinumu sagatavošanu; • plānot un realizēt savu darbu saskaņā ar Iestādē realizējamajām pirmsskolas izglītības programmām; • konsultēt Iestādes darbiniekus un bērnu vecākus par bērnu audzināšanu; • sadarboties ar Iestādes vadību, pedagogiem un bērnu vecākiem, lai izstrādātu un īstenotu bērna atbalsta pasākumus, aktīvi iesaistīties Atbalsta komandas darbā; • kā arī veikt citus pienākumus psihologa amata ietvaros; un ja Tev ir: • apliecinājums par patstāvīgu psihologa profesionālo darbību - augstākās izglītības diploms par akreditētas bakalaura studiju programmas un akreditētas maģistra studiju programmas psiholoģijā apguvi, turklāt vismaz viena no šīm programmām ir profesionālā studiju programma; • reģistrācija psihologu reģistrā un psihologa sertifikāts noteiktā darbības jomā; • atbilstība Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72.panta prasībām; • apgūta pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programma “Speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā”; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; spēja analizēt un cieņpilni risināt konfliktsituācijas, saglabāt konfidencialitāti un toleranci; spēja argumentēt pieņemtos lēmumus vai veiktās darbības; • prasmes darbā ar datoru; mēs piedāvājam: • atalgojumu 1175.00 EUR pirms nodokļu nomaksas par pilnu darba likmi; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un darba pienākumu veikšanai atbilstošu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopijas gaidīsim līdz 2025.gada 23.maijam e-pastā: burtins@valmiera.edu.lv Pieteikums iesniedzams ar norādi “Psihologa/-es vakancei”. Tālrunis informācijai: 26330075. Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu, atbilstoši fizisko datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: Izglītības un skolu PSIHOLOGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Ozolu iela 2A, Valmiermuiža, Valmieras pag., Valmieras nov. Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-05-23 Kontaktpersona: burtins@valmiera.edu.lv 26330075

Pievienojies mūsu komandai! Mazsalacas kultūras centrs (turpmāk – Iestāde) aicina darbā kultūras darba speciālistu/-i (1 slodze – 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Rūjienas iela 1, Mazsalaca, Valmieras novads. Ja Tu vēlies: • plānot kultūras pasākumus dažādām sabiedrības grupām kultūras, mākslas, tautas jaunrades, novadpētniecības jomās un nodrošināt to īstenošanu; • nodrošināt vietēja un valsts mēroga pasākumu sagatavošanu un norisi, finansējuma piesaisti kultūras, mākslas, novadpētniecības un mūžizglītības jomās; • izstrādāt ar kultūras jomu saistītus radošos projektus, koordinēt amatiermākslas kolektīvu darbību; • asistēt Iestādes administratīvajos un organizatoriskajos procesos (sagatavot budžeta tāmes, līgumu projektus utt.);   un ja Tev ir: • augstākā izglītība kultūras jomā; • iepriekšēja darba pieredze kultūras jomā, projektu vadībā, pasākumu organizēšanā (vēlama); • zināšanas par kultūras procesiem, iestādes darba organizēšanu; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: teicamas organizatoriskās, komunikācijas un sadarbības prasmes; prasme vadīt komandu, motivēt darbiniekus, paust viedokli, pamatot savu rīcību un lēmumus, augsta atbildības sajūta, spēja noteikt prioritātes, organizēt darbu; • labas iemaņas darbā ar datoru (MS Office programmām, interneta pārlūkprogrammām un sociālajiem tīkliem); mēs piedāvājam: • aizraujošu un radošu darbu uz attīstību vērstā pašvaldībā; • pamatalgu pārbaudes laikā 999 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 1052 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Motivācijas vēstuli, CV un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz dace.jurka@valmierasnovads.lv vai personīgi Mazsalacas kultūras centrā, adrese: Rūjienas iela 1, Mazsalaca, Valmieras novads ar norādi „Kultūras darba speciālista/-es amatam”, līdz 2025.gada 19.maijam. Tālrunis papildu informācijai: 26645713, 29179179. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KULTŪRAS PASĀKUMU ORGANIZATORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rūjienas iela 1, Mazsalaca, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Kultūra / Māksla Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-19 Kontaktpersona: dace.jurka@valmierasnovads.lv 26645713

Mūsu partneri