Lasīšanas laiks: 2 min
Sirds slimības ir viens no biežākajiem nāves cēloņiem Latvijā, tāpēc mediķi vērš uzmanību uz biežākiem šīs slimības iemesliem – mazkustīgu dzīvesveidu, kaitīgiem ieradumiem un nepareizu uzturu. “Rimi” veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis un uztura speciāliste Katrīna Spuleniece-Aišpure aicina rūpēties par sirds veselību un sniedz padomus, kā ar uzturu uzlabot savu veselību un pašsajūtu.
Nesabalansētas maltītes un pārlieku treknu produktu lietošanas uzturā var izraisīt paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, asinsspiediena svārstības, aterosklerozi, kā arī liekā svara problēmas, kas ir sirds slimību priekšvēstneši.
Pieaugušam cilvēkam dienā ieteicams uzņemt ne vairāk kā 5 gramus sāls. Tomēr nereti tiek piemirsts, ka sāli satur ne tikai pagatavotā maltīte, bet tās sastāvdaļas – piemēram, siers, sviests un citi produkti. Tāpēc,
pirms ķerties pie sāls trauka, vēlams ēdienu vispirms pagaršot – iespējams, sāli nemaz nav nepieciešams pievienot!
Turklāt pie sāls garšas pierodam, tāpēc pakāpeniski samazinot sāls apjomus uzturā, ar laiku ēdiens ar lielāku sāls saturu, šķitīs negaršīgs. Tāpat lielu sāls daudzumu satur jau gatavie ēdieni, piemēram, maize.
Rūpējoties par sirds veselību, vēlams samazināt treknas gaļas, pusfabrikātu, kā arī ne tik veselīgās gatavās produkcijas apjomus uzturā.
Tāpat jāpievērš uzmanība maltītes pagatavošanas veidam. “Tā vietā, lai ceptu gaļu vai zivis lielā eļļas daudzumā uz pannas, tos labāk tvaicēt vai pagatavot cepeškrāsnī. Arī dārzeņus ieteicams tvaicēt, kā arī pēc iespējas lielākos apjomos lietot svaigā veidā, pagatavojot no tiem salātus. Lai stiprinātu sirds veselību, noteikti jāieklausās mediķu rekomendācijās un jāievēro ieteiktie padomi uzturam,” atgādina N.Baranovskis.
Tiem, kas vēlas uzlabot savu sirds veselību,
ieteicams uzturā lietot dārzeņus un augļus, kā arī priekšroku dot pilngraudu produktiem, piemēram, rupjmaizei, brūnajiem rīsiem vai auzu pārslām.
Noteikti nevajadzētu pilnībā atteikties no eļļas, tomēr priekšroku vēlams dot kvalitatīvai produkcijai – vislabāk extra virgin jeb pirmsspieduma eļļa, nerafinētai rapšu eļļai vai ķirbju sēkliņu eļļai.
Tāpat kā sāls patēriņu, būtu vēlams pārskatīt arī ikdienā uzņemtos cukura apjomus. Tai skaitā arī sekot līdzi ogļhidrātu daudzumam, kas uzņemts ar saldinātiem dzērieniem.
Pārlieku liels cukura daudzums veicina asinsspiediena paaugstināšanos, kā arī rada problēmas ar lieko svaru.
“Ēšanas paradumus mainīt nekad nav par vēlu. To novērtēs ne tikai jūsu ķermenis, bet arī tiks stiprināta sirds veselība, uzsver uztura speciāliste Katrīna Spuleniece-Aišpure.