Lasīšanas laiks: 2 min
Latvijas iedzīvotāji ir diezgan konservatīvi garšvielu izvēlē un iegādājas ierastas un pārbaudītas garšas. Populārākās garšvielas ir citronskābe, pipari (maltie un graudu) un lauru lapas, par ”Rimi Latvija” pārdošanas rādītājiem informē Juliana Maniševa, “Rimi Gardēži” projekta koordinatore.
Pirktākās garšvielas ir arī kanēlis, ķimenes un universālais garšvielu maisījums “Vegeta”. Lai arī garšvielu patēriņš atkarībā no sezonas būtiski nemainās, tomēr ziemā iedzīvotāji biežāk iegādājas kanēli, karstvīna garšvielu maisījumu un piparkūku garšvielas. Turpretī vasarā vairāk tiek patērēts garšvielu maisījums gaļai un garšvielas, kas ir pieejamas svaigā veidā, piemēram, pētersīļi un dilles.
Visretāk iedzīvotāji izvēlas iegādāties eksotiskās un mazāk pazīstamās garšvielas, piemēram, Pimento piparus, maisījumu jūras veltēm vai Indijas ķimenes.
“Esmu pamanījis, ka cilvēki diezgan uzmanīgi eksperimentē ar jaunām garšām vai nedara to vispār. Un velti, jo, izmantojot jaunas garšvielas, ierastos ēdienus var atklāt no citas puses. Ikdienā ēdienam pievienojot garšaugus un garšvielas, var krasi samazināt sāls patēriņu uzturā, bagātinot ēdiena garšu. Piemēram, Pimento pipariem ir ļoti bagātīga garša un aromāts, kas atgādina melno piparu, muskatrieksta, krustnagliņu un kanēļa smaržu un lieliski iederēsies pie zivju un sēņu ēdieniem,”
komentē “Rimi Gardēžu” komandas garšvielu pētnieks Mārtiņš Sirmais.
“Pikantas un interesantas garšvielas ir iespējams pagatavot arī pašiem. Manu iecienītāko garšvielu maisījumu veidoju no saberztiem kaltētiem ķiplokiem, sīpoliem un citrona miziņas, kaltētām timiāna lapām, oregano, saldās paprikas pulvera, seleriju sēklām, rupja maluma piparu maisījuma un sinepju sēklām. Samaisot visu kopā, rodas fantastiska aromātu un garšas buķete, kas lieliski papildinās gan gaļas marinādi, gan zupas un sautējumus,”
iesaka Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis.