Lasīšanas laiks: 3 min
Tex Mex apzīmē Teksasas, ASV dienvidu, Meksikas ziemeļu reģionu virtuvi, un Dienvidamerikai raksturīgie dārzeņi, garšaugi, senās indiāņu ēdiena gatavošanas tradīcijas ar laiku savu vietu ieņēmušas arī Latvijas virtuvēs, apstiprina AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova. Šie ēdieni ir krāsaini, veselīgi, turklāt vienkārši un ātri pagatavojami, izmantojot tortillas, kukurūzas čipsus, dažādas tako mērces, salsu, garšvielu maisījumus, čili piparus u.c. dārzeņus.
“Latvijā Tex Mex virtuve ir tikpat iecienīta kā citur pasaulē, jo tā universāla, veselīga un ar savu krāsainību apetīti rosinoša. Interesanti, ka Tex Mex visvairāk uzmundrina gada tumšākajā laikā, jo atgādina par Meksikas un ASV dienvidu silto sauli, savā ziņā arī mūsu ēdienreizes padarot saulainākas. Tex Mex ēdienu iespējas ir gandrīz neierobežotas un, kombinējot vienus un tos pašus pārtikas produktus, var pagatavot ļoti dažādus un ēdienus, kas der gan uzkodām, brokastīm, pusdienām vai vakariņām. Interesantie meksikāņu ēdieni nav īpaši asi, tos var viegli pagatavot, izskats – interesants un apetīti rosinošs. Piemēram, Latvijā īpaši populārs ir meksikāņu virtuves pamatprodukts – tortillas. Gandrīz neviena meksikāņu maltīte neiztiek bez šīs maizes, kas gatavota no kviešu miltiem, piemērota gan sāļam, gan saldam pildījumam,” stāsta AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.
Meksikāņu virtuvē liela ietekme ir seno indiāņu tautu – acteku un maiju ēst gatavošanas tradīcijām, kas mijas ar spāņu kolonistu mantojumu. Konkistadori pārtikā lietoja savām tradīcijām atbilstošus, sev tīkamus produktus – rīsus, liellopu un vistas gaļu, vīnu, ķiplokus un sīpolus, kā arī pirms Kolumba laikmeta sāka lietot meksikāņu pamatproduktus: kukurūzu, tomātus, vaniļu, avokado, papaijas, ananasus, čili piparus, pupiņas, ķirbjus, laimus, saldos kartupeļus, zemesriekstus un tītara gaļu.
Meksikāņu virtuves – Tex Mex ABC
Tortillas – meksikāņu virtuves pamatprodukts (līdzīgas pankūkām), gatavo no kviešu vai kukurūzas miltiem. Pasniedz galvenokārt uzsildītas cepeškrāsnī, uz pannas vai mikroviļņu krāsnī.
Enčilada – pildīta un saritināta kukurūzas tortilla.
Burito – cilindra formā satīta, salocīta kviešu miltu tortilla, kurā pildījums pilnībā aptverts.
Kesadija (no spāņu queso – siers) – miltu vai kukurūzas tortilla ar pikantu pildījumu no siera un citām sastāvdaļām, kas pēc tam tiek salocīta uz pusēm, veidojot pusmēness formu.
Čimičanga – apcepts burito, kas salocīts taisnstūra formā.
Fahita – uzsildīta kviešu tortilla ar pildījumu pēc katra gaumes.
Tako – gatavots no vienas, divām sildītām vai viegli apceptām kukurūzas tortillām. Tako ir tortilla ar pildījumu. Tortilla var būt kraukšķīga (tako laiviņas), mīksta vai neapstrādāta uz uguns, gatavota no miltiem vai kukurūzas, kā arī pilnībā sarullēta vai nedaudz salocīta. Pildījumā var būt gaļa, siers, dārzeņi un salsas mērce.
Tako laiviņas – kraukšķīgas tako paredzētas kukurūzas laiviņas U burta formā, kas nesatur glikozi un laktozi. Pirms pasniegšanas uzsilda cepeškrāsnī.
Tako mērce – visas tomātu mērces, kuras tradicionāli pasniedz ar Tex Mex ēdieniem vai kā dip mērces. Tā gatavota no tomātiem, sīpoliem un čili piparu maisījuma. Tako mērci var izmantot kā garnējumu visiem meksikāņu ēdieniem, kā dip mērci tortillu čipsiem vai kā salātu mērci.
Tako garšvielu maisījums – ķimeņu, čili, raudenes un citu sastāvdaļu maisījums unikālas un īstas Meksikas garšas iegūšanai, labi noder maltās gaļas un tako pildījumu pagatavošanai.
Salsa – gatavota no garšīgiem un lieliem tomātu gabaliem, sīpoliem un čili pipariem, visu sajaucot kopā, lai radītu brīnišķīgu un autentisku garšu.
Halapenjo – meksikāņu čili pipari zaļā vai sarkanā krāsā. To izteiktā garša un aromāts piešķir asumu jebkuram ēdienam.