Valmieras Ziņas

Anna Rozīte dalās ar ģimenes iecienītākās kūkas recepti

Lasīšanas laiks: 3 min

Veselīgā dzīvesveida piekritēja, TV raidījumu un pasākumu vadītāja Anna Rozīte ikdienā pārsvarā ēd veselīgu pārtiku un nepieskaita sevi pie kūku cepējām. Tomēr ir viena gadiem pārbaudītā kūkas recepte, kas Annu nevar atstāt vienaldzīgu.

Tā tiek cepta ik rudeni – slavenā Šarlotka jeb ābolu kūka, kas piepilda māju ar omulīgu aromātu un vēstī par rudens iestāšanos. Lai iedvesmotu Latvijas saimnieces dalīties savā pieredzē, piesakot savas kūkas recepti Signes Meirānes un “Rimi” izsludinātajā Latvijas simtgadei veltītajā projektā “100 kūkas un 1 svecīte”, Anna pastāstīja par saviem saldumu baudīšanas paradumiem un padalījās ar savu vismīļāko ābolu kūkas recepti.

“Jāatzīst, ka es esmu liela kārumniece un saldumu mīle, taču mājās saldos ēdienus gatavoju ne tik bieži – pārsvarā kādos svētkos vai mūsu ģimenei nozīmīgos notikumos. Kad gatavoju saldos ēdienus bērniem vai kopā ar viņiem, tad uzsvaru lieku tieši uz produktu kvalitāti un ēdiena veselīgumu. Mēs mēdzam taisīt saldējumu tikai un vienīgi no sasaldētiem augļiem, cepam cepumus bez miltiem, rafinētā cukura, sviesta un olām, gatavojam svaigēdāju jeb raw konfektes un svaigo šokolādes krēmu,” stāsta Anna Rozīte.

Lai arī Anna ir veselīgā dzīvesveida piekritēja, viņa atzīst, ka visveselīgāk ir nevis atteikties pilnībā no kādām ēdiena grupām, bet ēst tās apzināti un ar mēru, ieklausoties sava organisma vajadzībās. Tāpēc arī viņas mājās ik pa laikam tiek ceptas kūkas. Sirdij un vēderam vismīļākā ir ābolu kūka, ko Annai cepa viņas mamma. Lai atsvaidzinātu un padarītu recepti interesantāku, Anna ieviesa arī pāris savus papildinājumus. Kviešu milti tiek aizstāti ar rudzu miltiem, bet saldumiņam tiek klāt pieliktas rozīnes.

Ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts iesūtīt savu no paaudzes paaudzei nodoto vai nesen atklāto kūkas recepti un tās stāstu portālā www.gardezi.lv. Receptei jāpievieno arī fotogrāfijas ar gala rezultātu, kā arī pamatojums, kādēļ šī kūka ir cienīga iekļūt Latvijas mantojumu grāmatā “100 kūkas un 1 svecīte”. Grāmatu atklās 2018.gada maijā, kad vienuviet satiksies visu recepšu autori.

Izmēģini arī pats pagatavot rudenim atbilstošu ābolu kūku pēc jaunas receptes!

Šarlotka jeb ābolu kūka ar rozīnīti Annas Rozītes gaumē

Sastāvdaļas:

  • 5 – 6 āboli
  • 3 – 4 olas
  • Glāze cukura
  • Glāze rudzu miltu
  • Saujiņa rozīņu
  • 1 t/k vaniļas cukura
  • Malts kanēlis
  • Pūdercukurs pasniegšanai

Pagatavošana: Cepšanai piemērotu kūkas formu un tās malas ieziež ar sviestu. Pa virsu, lai kūka nepiedeg, var uzbērt nedaudz miltus.

Nomizo un iztīri 5-6 ābolus (atkarībā no to izmēra). Man garšo, kad kūkā to ir daudz. Ābolus sagriez 2-3 cm gabalos un ieber sagatavotajā kūkas formā. Sakul olas ar cukuru. Cukuru vari likt arī mazāk, vai izmantot kādus citus saldinātājus tā vietā. Es saldumam mīklai pievienoju arī rozīnes un vaniļas cukuru. Pēc tam pievieno miltus. Ja vēlies, lai kūka būtu gaisīgāka, vari pievienot nedaudz cepamā pulvera, taču es parasti izlaižu šo soli.

Pārlej ābolus ar sagatavoto mīklu. Tā iznāks diezgan bieza, tādēļ ar karoti vai lāpstiņu tā būs jāizlīdzina, lai tā vienmērīgi apklāj visus ābolus. Pa virsu uzber kanēli un liec cepties līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30 minūtes. Kad kūka ir gatava un atdzisusi, virsū vari uzbērt pūdercukuru.

Aktuālais jautājums

Vai 2025. gads Jums būs veiksmīgāks par 2024. gadu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums” komanda aicina pievienoties ražošanas iekārtu operatoru! Darba pienākumi: Pamatdarbs pie ražošanas iekārtām, līnijām - produkta palaišana, uzraudzība, līniju regulācija un citi pienākumi; Uzraudzīt ražošanas iekārtu darbību; Veikt ražošanas iekārtu un līniju plānveida un neplānotos remontdarbus un citus darba pienākumus. No Tevis sagaidām: Pieredze, iemaņas un zināšanas darbā ar tehniskām iekārtām; Precizitāti, spēju pieņemt lēmumus, uzņemties atbildību; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u. Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 1500 EUR pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Bezmaksas kafiju un saldējumu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv  Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: PIENA PRODUKTU RAŽOŠANAS IEKĀRTU OPERATORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-05 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

Aicinām komandā KVALITĀTES VADĪBAS SISTĒMU SPECIĀLISTU/I! Kandidāta raksturojums: pieredze un izglītība kvalitātes vadībā; ISO 9001:2015 kvalitātes vadības sistēmas pamatprincipu un prasību pārzināšana, citu standartu zināšanas tiks uzskatītas par priekšrocību; pozitīvi un tehniski domājoša personība ar vēlmi pilnveidot un pilnveidoties; komunikācijā vērsts uz sadarbību; vēlme un spēja iedziļināties un risināt problēmsituācijas; spēja uzņemties iniciatīvu; MS Office zināšanas; vēlamas angļu valodas zināšanas. Tavi darba pienākumi: pārskatīt, analizēt, pilnveidot un uzturēt kvalitātes vadības sistēmu un saistošo dokumentāciju atbilstoši ISO 9001:2015 standartam un klientu prasībām; nodrošināt sekmīgus ārējos sertifikācijas auditus; rūpīgi īstenot iekšējos kvalitātes vadības sistēmas auditus, fiksēt novērojumus, izstrādāt ieteikumus uzlabošanai un iesaistīties to īstenošanā; sagatavot kvalitātes un produktu atbilstības dokumentāciju atbilstoši klientu prasībām; sniegt atbalstu ražošanas procesos. Mēs piedāvājam: kvalitātes vadības sistēmas uzturēšanu augošā ražošanas uzņēmumā Valmierā; dinamisku darba vidi un iespēju profesionāli pilnveidoties; darba samaksu sākot no 1700.00 EUR/bruto atbilstoši Tavai profesionālajai pieredzei un prasmēm; sociālās garantijas, veselības apdrošināšanu. Ja esi gatavs būt daļa no SIA “Padtex Insulation” komandas, sūti savu CV un motivācijas vēstuli uz alise@padtex.lv! Papildus informācija pa tālruni +371 22418808. Iesniedzot savu CV un motivācijas vēstuli, Jūs piekrītat personas datu apstrādei konkrētajā atlases procesā. Pārzinis: SIA “Padtex Insulation”, reģ. nr. LV44103028772 Profesija: KVALITĀTES VADĪBAS SISTĒMU SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Cempu iela 27, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-02-28 Darba sākšanas datums: 2025-02-04 Kontaktpersona: Alise Zvirbule

Mūsu partneri