Lasīšanas laiks: 2 min
Teju ikviens piekritīs, ka dažkārt cilvēki mēdz zaudēt spēju priecāties par dzīvi. Ir pašsaprotami, ka mūsdienu steidzīgajā dzīves ritmā, kas ir pārpildīts ar dažādiem pienākumiem un atbildībām, mēs nereti aizmirstam parūpēties paši par sevi. Par to, kā spēt saglabāt emocionālo līdzsvaru ikdienā, stāsta psihoterapeite Aina Poiša.
“Emocionālā līdzsvara saglabāšana ir tiešā veidā saistīta ar spēju tikt galā ar stresu. Finansiālās saistības, ģimenes dzīve, darbs – mums apkārt ir pietiekoši daudz dažādu stresa faktoru, ar ko sastopamies ik dienu. Lai to visu varētu izturēt, pirmkārt ir skaidri jāpieņem, ka nav iespējams pilnībā atbrīvoties no stresa savā dzīvē, jo dažādas situācijas mūs ar to saved kopā atkal un atkal,” norādīja psihoterapeite.
“Konfliktsituācijas, grūtību pārvarēšana, kalpošana citu cilvēku interesēm – tie ir izaicinājumi, kuri katru dienu mums atņem spēkus. Tiekot ar tiem galā, mēs varam sevi apliecināt, taču ne vienmēr tas ir viss, kas nepieciešams, lai mēs justos priecīgi un līdzsvaroti.”
“Ir nepieciešams būvēt tam visam klāt otru daļu, atrodot brīžus savā dzīvē, kad varam justies bezrūpīgi, un nodarboties ar kaut ko tādu, kas mums sniedz labsajūtu. Šādā veidā mēs spējam darbībā pierādīt to, ka patiesi rūpējamies par sevi. Visu laiku tikai dodot no sevis, mēs agrāk vai vēlāk sajutīsim izsīkumu, kas nereti izpaudīsies kā depresija,” skaidroja A.Poiša.
“Saņemties kaut ko mainīt savā dzīvē nav viegli. Taču bieži vien risinājumi tai tiek meklēti pa vieglāko ceļu – guļot, ēdot, dzerot utt. Tieši tādēļ cilvēkiem nereti ir nepieciešams “grūdiens”, kas viņiem pateiktu – “kad vēl, ja ne tagad?”. Ir jāsāk ne tikai lasīt, bet arī praktiskā veidā apgūt to, ka tev ir jādara kaut kas savā, nevis tikai citu labā. Tad arī būs iespējams uzturēt veselīgu emocionālo līdzsvaru,” piebilda psihoterapeite.
Jau vēstījām, ka no 4. līdz 8.jūlijam Valmierā, Jāņa Daliņa Sporta Rehabilitācijas centrā, norisinās žurnāls “Veselība” rīkotā “Labsajūtas nometne”, kurā piedalās arī psihoterapeite Aina Poiša, gastroenterologs Hosams Abu Meri un citu nozaru speciālisti.