Lasīšanas laiks: 2 min
Valmieras Tūrisma informācijas centrs, Valmieras tehnikums un “Valmiermuižas alus” darītava aicina gardēžus, pavārus un tos, kuriem vienkārši patīk gatavot ēst, uz meistarklasi – degustāciju “Dabas garša – Burtnieka zandarts”, kas notiks sestdien, 21.maijā, plkst.14.00 Valmieras tehnikumā Vadu ielā 3. Meistarklasi vadīs “Restorāns 3” šefpavārs Ēriks Dreibants, informē Iluta Bērziņa, Valmieras Tūrisma informācijas centra tūrisma projektu vadītāja.
Meistarklase būs notikums, kurā gardēži aicināti piedzīvot jaunu pieredzi, gūt jaunas zināšanas un garšas, tā būs arī ideju un pieredzes apmaiņa, novērtējot Valmieras un tās apkārtējo novadu kā Rīgas–Gaujas gastronomijas reģiona unikālās īpašības, tādējādi veicinot arī vietējo produktu eko vērtības un gastronomijas tūrisma pieaugošo popularitāti.
Meistarklases dalībniekiem būs iespēja baudīt četru kārtu degustācijas pusdienas, ko gatavos “Restorāns 3” šefpavārs Ēriks Dreibants – sālīta zandarta fileju ar priežu čiekuru sīrupu, zaķskābenēm un sparģeļiem; zandarta un vēžu zupu ar iesala plāno maizi, ceptu zandarta fileju ar brekša kroketi, nātrēs glazētiem jaunajiem burkāniem un skābeņu mērci. Papildus tam katrai maltītes kārtai tiks servēts piemeklēts vīns, kas īpaši piemērots, baudot Burtnieka zandartu. Tāpat ikvienam gardēdim būs iespēja nobaudīt arī desertu, kas tiks gatavots no pavasarī teju ikvienā mazdārziņā augošajiem skābajiem kraukšķiem – rabarberiem.
Burtnieka zandarts godā celts, kā viena no Valmieras un apkārtējo novadu īpašajām garšām, pēc kuras var atpazīt produkta izcelsmes teritoriju Latvijā – Valmieru un apkārtējos novadus, kas tūrismā tiek virzīts kā vienots galamērķis. Gastronomijas tūrismā ir ļoti būtiski zināt vietu, kurā ceļotājam atrast vistīrāko un autentiskāko produkta garšu. Piemēram, uz Franciju dodamies baudīt vīnus, uz Kurzemi – sklandu raušus, bet uz Valmieras pusi – Burtnieka zandartu. Tāda bija arī meistarklases šefpavāra pirmā doma, ierosinot meistarklases ēdienkarti. Tas liecina, ka Burtnieka zandarts identificējas ar konkrētu teritoriju un produkts ir iekļaujams arī gastronomijas tūrisma veicināšanā. Tādējādi Rīgas-Gaujas gastronomijas reģiona, kā Eiropas Gastronomijas reģionu tīkla dalībnieka zīmols, ko reģions ieguva 2015.gadā, Valmierai un apkārtējiem novadiem sniedz nozīmīgu pastiprinājumu tūrisma veicināšanā kopumā.
Pieteikšanās meistarklasei – degustācijai līdz trešdienai, 18.maijam, veicot 20 EUR apmaksu, Valmieras Tūrisma informācijas centrā Rīgas ielā 10. Tālrunis papildu informācijai: 64207177. Vietu skaits meistarklasē ir ierobežots.
Burtnieka zandartus maijā nedrīkst ķert un paturēt lomā.