Lasīšanas laiks: 3 min
Nedēļas nogale solās būt karsta – sinoptiķi prognozē, ka vietām gaiss sasils līdz pat +27 grādiem pēc Celsija. Tāpēc pieci Latvijas blogeri iesaka pagatavot augļu smūtija saldējumu mājās pašiem vai, kad tam nav laika, nobaudīt smūtija saldējumus “Nu Smoothie” ar aprikozēm, mango vai avenēm, lai karstākos brīžos varētu atvēsināties ar diētisku un sulīgu gardumu.
Aveņu-banānu smūtijs/sorbets – Kristas Strazdiņas recepte, blogs kikasvirtuve.lv
Sastāvdaļas: 250 g saldētu aveņu, 2 vidēja izmēra banāni, 80 g svaigi spiestas apelsīnu sulas, 40 g dzidrā cukura sīrupa.
Pagatavošana : Visas sastāvdaļas liek virtuves kombainā un samblendē līdz viendabīgai masai. Var pasniegt uzreiz kā dzeramu smūtiju vai, pirms tam sasaldējot, kā sorbetu. Kad masa sasalusi, to ar saldējuma karoti liek trauciņos, grezno ar avenēm un nekavējoties pasniedz.
Upeņu sorbets – Ineses Rozentāles recepte, blogs maltite.lv
Sastāvdaļas : 600 g upeņu bez kātiņiem un, protams, bez lapām, 140 g cukura (bet var arī mazāk), 1 apelsīns, 2 ēd. k. ūdens un kādas 30 minūtes.
Pagatavošana: Upenes attīra un ieliek katliņā. Turpat arī pierīvē apelsīna miziņu, bet ne visu, un piespiež visa apelsīna sulu. Pievieno pāris karotes ūdens un cukura. Visu uzkarsē un uzvāra līdz pirmajam burbulim. Tad masu sablendē, atdzesē ledusskapī un sakuļ – ar roku vai mikseri. Lai gardā masa ātrāk pārsvērstos par sorbetu, to pilda lēzenā traukā un liek saldētavā, ik pa 30 min. apmaisot, lai sorbets ir viendabīgāks. Saldētavā vēlams to atstāt uz visu nakti.
“Es sorbetu pasniedzu ar visām apelsīna miziņām, taču, ja vēlies, lai tas ir viendabīgāks, pirms sasaldēšanas sablendēto masu labāk izlaid caur sietiņu,” iesaka bloga maltite.lv autore Inese Rozentāle.
Zemeņu un laima sorbets – Lindas Tellgrenas recepte, blogs lindasvirtuve.lv
Sastāvdaļas : 600 grami mazgātu zemeņu bez kauslapiņām, 2 ēdamkarotes laima sulas, 90 ml ūdens, 60 grami medus vai 80 g cukura.
Pagatavošana: Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablendē viendabīgā masā. Liek saldējuma mašīnā un gatavo pēc ražotāja instrukcijām. Bauda uzreiz vai lej traukā un liek saldētavā sastingt (vismaz 4 stundas). Ja saldējuma mašīnas nav, trauku ar sorbetu liek saldētavā un ik pēc 20 minūtēm pirmo pusotru stundu apmaisa.
Aveņu-Baileys sorbets – Anitas Kundas recepte, blogs meklejotpriekus.blogspot.com
Sastāvdaļas: 300 g aveņu, 100 ml Baileys liķiera.
Pagatavošana: Avenes samaļ blenderī, sajauc ar Baileys, ielej plastikāta konteinerī ar vāku un liek saldētavā. Ik pēc stundas jāapmaisa ar dakšiņu, un pēc 3-4 stundām var ēst. Uz nakti šīs receptes sorbetu ledusskapī atstāt nedrīkst, jo tas sasals akmenī.
Ķiršu un rabarberu sorbets – Laines Dūnes recepte, blogs bitesblogs.blogspot.com
Sastāvdaļas : 1 vidējs rabarbers (apmēram 170 g), 300 g ķiršu, 180 g ūdens, 100 g brūnā cukura, ½ citrona sulas.
Pagatavošana : Uzvāra katliņā ūdeni ar cukuru, pievieno nomizotu un gabaliņos sagrieztu rabarberu, nedaudz pavāra. Tad pievieno ķiršus un atkal dažas minūtes pavāra. Atdzesētai masai piespiež klāt citronu un sablendē. Pārlej traukā ar vāku, kuru var likt saldētavā. Saldēšanas laikā var pāris reizes apmaisīt. Pirms pasniegšanas vēlreiz sablendē.