Lasīšanas laiks: 4 min
Lielākajai daļai jeb 70% Vidzemes iedzīvotāju ir svarīgi ēst veselīgi, tomēr ikdienā 60% vidzemnieku ēd to, ko kārojas, bet tikai aptuveni trešdaļa jeb 30% seko līdzi, lai ēdiens būtu daudzveidīgs, secināts līdz šim vērienīgākajā Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījumā, ko veicis Rimi Latvia sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS.
Lai Latvijas cilvēkus iedvesmotu ēst daudzveidīgi un garšīgi, Rimi sāk jaunu iniciatīvu gardākai dzīvei – Rimi Gardēži.
Lai arī vairums jeb 70% vidzemnieku atzīst, ka viņiem ir svarīgi ēst veselīgi, tomēr ikdienā veselīgi ēd vien 47% Vidzemes iedzīvotāju, un tikai aptuveni 42% savas zināšanas par veselīgu uzturu vērtē kā labas. Informācijai par veselīgu uzturu līdzi seko tikai aptuveni ceturtdaļa jeb 24% Vidzemes cilvēku.
Vidzemniekiem patīk gatavot, tomēr eksperimentiem virtuvē nododas reti
Vairums Vidzemes iedzīvotāju ar ēdiena gatavošanu ir uz “TU” – 67% gatavošanai ikdienā velta daudz laika, turklāt teju divas trešdaļas jeb 59% respondentu norādījuši, ka viņiem patīk gatavot, secināts pētījumā. Dažādiem eksperimentiem virtuvē bieži nododas 16%, taču ik pa laikam tam ļaujas vairāk nekā puse jeb 51% vidzemnieku. Kopumā puse jeb 50% aptaujāto savas gatavošanas prasmes novērtējuši kā labas, savukārt 19% tās atzinuši par vājām. Latvijā par labākajiem pavāriem uzskatāmi Zemgales iedzīvotāji, kuru lielākā daļa jeb 60% atzīst, ka gatavo labi.
Vairums vidzemnieku ēd regulāri un siltu ēdienu
Vairāk nekā puse jeb 54% Vidzemes iedzīvotāju ietur trīs ēdienreizes dienā, un tikpat (54%) vismaz divas reizes dienā ēd siltas maltītes. Sātīgākā un uzturvērtības ziņā bagātākā maltīte lielākajai daļai jeb 47% Vidzemes iedzīvotāju ir vakariņas, bet aptuveni trešdaļai jeb 37% iedzīvotāju tās ir pusdienas. Ēšanai kopumā gan darbadienās, gan brīvdienās vairums aptaujāto Latvijas, tostarp arī Vidzemes iedzīvotāju, velta no 30 minūtēm līdz stundai.
Tikai daļa Vidzemes iedzīvotāju gatavi mainīt “sliktos ēšanas paradumus”
Rimi Latvia un SKDS veiktā Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījuma rezultāti liecina, ka 85% vidzemnieku mēdz uzkost, skatoties TV, un teju puse jeb 48% Vidzemes iedzīvotāju ēd pirms gulētiešanas, turklāt liela daļa viņu nevēlas atbrīvoties no šī paraduma. Tāpat arī vairāk nekā trešdaļa jeb 36% vidzemnieku atzīst, ka ikdienā patērē par daudz saldumu, bet tikai 14% no šī paraduma vēlas tikt vaļā. Lielākie saldumu patērētāji Latvijas reģionos ir Latgales iedzīvotāji – 45% atzīst, ka viņu saldumu patēriņš ir pārāk liels.
Aptuveni trešdaļa jeb 29% Vidzemes iedzīvotāju atzīst, ka regulāri pārēdas. Šis netikums piemīt arī 32% kurzemnieku, 31% Latgales iedzīvotāju, tāpat arī 20% Zemgales iedzīvotāju. Katrs trešais vidzemnieks aizraujas ar pārmērīgu sāls pievienošanu ēdienam, turklāt liela daļa jeb 21% nav gatavi atteikties no šī paraduma. Savukārt gandrīz piektdaļa jeb 18% Vidzemes iedzīvotāju pārāk daudz ēd ātrās uzkodas.
Rimi Gardēži iedrošinās jauniem atklājumiem Vidzemes iedzīvotāju virtuvēs
Lai iedrošinātu visu Latvijas reģionu un novadu cilvēkus garšīgākai dzīvei un jauniem atklājumiem virtuvē, Rimi Gardēžu komandā spēkus apvienojuši šefpavārs Normunds Baranovskis, vīnzinis Mārcis Mitrevics, ēdiena mākslas kritiķe Signe Meirāne, delikatešu maģistre Liene Zemīte, veselīga uztura māksliniece Inga Pūce un garšvielu pētnieks Mārtiņš Sirmais.
“Gards ēdiens un kopīgs tā gatavošanas process satuvina ģimenes, padara dzīvi daudz interesantāku un sniedz vairāk iespēju dzīves baudīšanai katru dienu. Tāpēc mēs – Rimi Gardēži –“celsim augšā” vecās receptes, meklēsim jaunas, atklāsim labi aizmirsto un arī Latvijas virtuvē nekad nebijušo ēdienu garšas, tādējādi iedvesmojot cilvēkus visā Latvijā jauniem garšu atklājumiem virtuvē un raisot pārliecību – ka ikviens varbūt pavārs!” stāsta Normunds Baranovskis, Rimi Gardēži šefpavārs.