Valmieras Ziņas

59% vidzemnieku patīk gatavot; katrs otrais ik pa laikam eksperimentē virtuvē

Lasīšanas laiks: 4 min

Lielākajai daļai jeb 70% Vidzemes iedzīvotāju ir svarīgi ēst veselīgi, tomēr ikdienā 60% vidzemnieku ēd to, ko kārojas, bet tikai aptuveni trešdaļa jeb 30% seko līdzi, lai ēdiens būtu daudzveidīgs, secināts līdz šim vērienīgākajā Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījumā, ko veicis Rimi Latvia sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS.

 

Lai Latvijas cilvēkus iedvesmotu ēst daudzveidīgi un garšīgi, Rimi sāk jaunu iniciatīvu gardākai dzīvei – Rimi Gardēži.

Ko ed Vidzemes iedzivotajs

Lai arī vairums jeb 70% vidzemnieku atzīst, ka viņiem ir svarīgi ēst veselīgi, tomēr ikdienā veselīgi ēd vien 47% Vidzemes iedzīvotāju, un tikai aptuveni 42% savas zināšanas par veselīgu uzturu vērtē kā labas. Informācijai par veselīgu uzturu līdzi seko tikai aptuveni ceturtdaļa jeb 24% Vidzemes cilvēku.

Vidzemniekiem patīk gatavot, tomēr eksperimentiem virtuvē nododas reti

Vairums Vidzemes iedzīvotāju ar ēdiena gatavošanu ir uz “TU” – 67% gatavošanai ikdienā velta daudz laika, turklāt teju divas trešdaļas jeb 59% respondentu norādījuši, ka viņiem patīk gatavot, secināts pētījumā. Dažādiem eksperimentiem virtuvē bieži nododas 16%, taču ik pa laikam tam ļaujas vairāk nekā puse jeb 51% vidzemnieku. Kopumā puse jeb 50% aptaujāto savas gatavošanas prasmes novērtējuši kā labas, savukārt 19% tās atzinuši par vājām. Latvijā par labākajiem pavāriem uzskatāmi Zemgales iedzīvotāji, kuru lielākā daļa jeb 60% atzīst, ka gatavo labi.

Vai vidzemes iedz ed veseligi

Vairums vidzemnieku ēd regulāri un siltu ēdienu

Vairāk nekā puse jeb 54% Vidzemes iedzīvotāju ietur trīs ēdienreizes dienā, un tikpat (54%) vismaz divas reizes dienā ēd siltas maltītes. Sātīgākā un uzturvērtības ziņā bagātākā maltīte lielākajai daļai jeb 47% Vidzemes iedzīvotāju ir vakariņas, bet aptuveni trešdaļai jeb 37% iedzīvotāju tās ir pusdienas. Ēšanai kopumā gan darbadienās, gan brīvdienās vairums aptaujāto Latvijas, tostarp arī Vidzemes iedzīvotāju, velta no 30 minūtēm līdz stundai.

Cik daudz un cik biezi ed Vidzemes iedzivotajs

 

Tikai daļa Vidzemes iedzīvotāju gatavi mainīt “sliktos ēšanas paradumus”

Rimi Latvia un SKDS veiktā Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījuma rezultāti liecina, ka 85% vidzemnieku mēdz uzkost, skatoties TV, un teju puse jeb 48% Vidzemes iedzīvotāju ēd pirms gulētiešanas, turklāt liela daļa viņu nevēlas atbrīvoties no šī paraduma. Tāpat arī vairāk nekā trešdaļa jeb 36% vidzemnieku atzīst, ka ikdienā patērē par daudz saldumu, bet tikai 14% no šī paraduma vēlas tikt vaļā. Lielākie saldumu patērētāji Latvijas reģionos ir Latgales iedzīvotāji – 45% atzīst, ka viņu saldumu patēriņš ir pārāk liels.

Aptuveni trešdaļa jeb 29% Vidzemes iedzīvotāju atzīst, ka regulāri pārēdas. Šis netikums piemīt arī 32% kurzemnieku, 31% Latgales iedzīvotāju, tāpat arī 20% Zemgales iedzīvotāju. Katrs trešais vidzemnieks aizraujas ar pārmērīgu sāls pievienošanu ēdienam, turklāt liela daļa jeb 21% nav gatavi atteikties no šī paraduma. Savukārt gandrīz piektdaļa jeb 18% Vidzemes iedzīvotāju pārāk daudz ēd ātrās uzkodas.

Sliktie esanas pparadumi

Rimi Gardēži iedrošinās jauniem atklājumiem Vidzemes iedzīvotāju virtuvēs

Lai iedrošinātu visu Latvijas reģionu un novadu cilvēkus garšīgākai dzīvei un jauniem atklājumiem virtuvē, Rimi Gardēžu komandā spēkus apvienojuši šefpavārs Normunds Baranovskis, vīnzinis Mārcis Mitrevics, ēdiena mākslas kritiķe Signe Meirāne, delikatešu maģistre Liene Zemīte, veselīga uztura māksliniece Inga Pūce un garšvielu pētnieks Mārtiņš Sirmais.

“Gards ēdiens un kopīgs tā gatavošanas process satuvina ģimenes, padara dzīvi daudz interesantāku un sniedz vairāk iespēju dzīves baudīšanai katru dienu. Tāpēc mēs – Rimi Gardēži –“celsim augšā” vecās receptes, meklēsim jaunas, atklāsim labi aizmirsto un arī Latvijas virtuvē nekad nebijušo ēdienu garšas, tādējādi iedvesmojot cilvēkus visā Latvijā jauniem garšu atklājumiem virtuvē un raisot pārliecību – ka ikviens varbūt pavārs!” stāsta Normunds Baranovskis, Rimi Gardēži šefpavārs. 

Zāles darbinieks/-ce Tu iegūsi: stabilu atalgojumu vienmēr laikā 5.00 EUR/h - 5.45 EUR/h (bruto), mēs parūpēsimies par Tavu maltīti – katru dienu bezmaksas un garšīgas pusdienas; atbalsts un apmācības, lai Tev būtu viss nepieciešamais veiksmīgam darba sākumam; veselības apdrošināšanu (pēc nostrādātiem 3 mēnešiem); apmaksātu pirmreizējo obligāto veselības pārbaudi; dāvanas svētkos un stipendijas bērniem par izcilām sekmēm - mēs novērtējam un atbalstām ģimenes vērtības; 300 EUR bonuss par katru rekomendēto kolēģi, kurš uzsāks darbu mūsu komandā. Mēs sagaidām: pamatizglītību,  latviešu valodas zināšanas atbilstoši A1 līmenim,  vēlmi un spēju aktīvi strādāt. Mēs tev uzticēsim: izvietot preces,  pārbaudīt preču marķējuma atbilstības cenu zīmēm,  kontrolēt preču derīguma termiņus, konsultēt pircējus Pieteikties vari šeit, atverot saiti! Ja ir kādi jautājumi, zvani uz bezmaksas tālruni 80000088. Profesija: TIRDZNIECĪBAS ZĀLES DARBINIEKS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Georga Apiņa iela 10A, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-31 Kontaktpersona: Pieteikties, atverot saiti. 80000088 Izglītības līmenis: Vispārējā pamatizglītība

Mūsu partneri