Valmieras Ziņas

Valmieras novada pašvaldības atklāta vēstule Latvijas sabiedrībai par ražošanas ēku Valmieras Rūpniecības un eksporta parkā

Lasīšanas laiks: 6 min

Valmieras novada pašvaldības vēstījums saviem iedzīvotājiem un Latvijas sabiedrībai ir nemainīgs daudzu gadu garumā – spēcīga uzņēmējdarbība, jo īpaši eksportspējīga, ir ļoti būtisks Latvijas iedzīvotāju labklājības pamats.

Atsaucoties uz publiski vairākkārt izskanējušu informāciju par ražošanas ēku Valmieras Rūpniecības un eksporta parkā, Valmieras novada pašvaldība informē sabiedrību par projekta attīstību, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Melece.

Pašvaldība 2020. gada 2. decembrī uzsāka projekta “Industriālo teritoriju attīstība Valmierā – 2. kārta” Nr. 5.6.2.0/20/I/012 īstenošanu, noslēdzot līgumu ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru (CFLA). Kopējais sākotnēji paredzētais Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums bija 4 236 673,83 eiro. Projekta ietvaros tika revitalizēta bijušā gaļas kombināta degradētā teritorija, nojauktas 11 turpmākai ekspluatācijai nederīgas ēkas (darbi pabeigti 2021. gada septembrī), pārbūvēta Rūpniecības iela, izbūvētas divas jaunas ielas un stāvlaukums (ekspluatācijā nodoti 2023. gada 7. augustā) un nepieciešamie inženiertīkli (ekspluatācijā nodoti 2022. gada 7. novembrī), kā arī uzbūvēta ražošanas ēka (ekspluatācijā nodota 2024. gada 5. jūnijā). Ražošanas ēkas faktiskās būvniecības izmaksas –  4 473 864,09 eiro, no kā ERAF līdzfinansējums bija plānots 1 850 126,92 eiro apmērā, kas faktiski procentuāli no kopējām ēkas būvniecības izmaksām veido 41,35 %.  

Šāda veida projektus pašvaldība varēja attīstīt divos veidos:

  1. sākotnēji nepiesaistot jau iepriekš zināmu komersantu, bet saņemot apliecinājumus par interesi iesaistīties projektā. Gatavojot projekta pieteikumu par ražošanas ēkas izbūvi, sākotnēji tika saņemti apliecinājumi par interesi no trīs komersantiem, kā to paredzēja Eiropas Komisijas Regulas 2014/651 56. pants, vai
  2. jau sākotnēji piesaistot komersantu un projektu īstenojot sadarbībā ar to, pamatojoties uz Eiropas Komisijas Regulas 2014/651 14. pantu.

Ņemot vērā minēto, pašvaldība projektu realizēja saskaņā ar Eiropas Komisijas Regulas 2014/651 56. pantā paredzēto kārtību un principiem, piešķirot interesentiem tiesības uz infrastruktūras ekspluatāciju atklātā, pārredzamā un nediskriminējošā veidā, pienācīgi ievērojot piemērojamos normatīvos aktus attiecībā uz atklāta konkursa (izsoles) norisi. Šādas procedūras izvēle ne tikai atbilst minētās regulas nosacījumiem, bet arī Eiropas Savienības Tiesas praksei, kurā norādīts, ka gan neatkarīga eksperta vērtējums, gan arī izsole ir korekti paņēmieni tirgus cenas noskaidrošanai.

Papildus informējam, ka programmu SAM 5.6.2. “Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām 2. kārta”, kuras ietvaros pašvaldība īstenoja projektu, pamatojoties uz Eiropas Komisijas Regulas 2014/651 56. panta principiem, projekta ieviešanas laikā ne tikai nebija iespējams mainīt, bet šādai rīcībai arī nebija iemeslu, jo potenciālo investoru bija paredzēts piesaistīt caurspīdīgā, atklātā nomas izsolē, kas, kā jau minēts, atbilst regulas prasībām un nekādā veidā nevar tikt kvalificēts kā valsts atbalsts lietotājam, ja lietotājs par to norēķinās atbilstoši tirgus nosacījumiem, ko attiecīgi paredz izsoles rīkošana.

2023. gada 12. septembrī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veica izmeklēšanas darbības Valmieras novada pašvaldībā par iespējamu krāpniecību lielos apmēros un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas saistīts ar it kā prettiesiski iegūtu ERAF finansējumu 4 236 673,83 EUR apmērā mērķorientētas infrastruktūras izveidei. Pašvaldība uzsver, ka, lai gan “Vadlīnijas pašvaldībām Komisijas Regulas Nr. 651/20141 56. panta piemērošanas risku vadībai Eiropas Savienības fondu projektos” tika publicētas tikai 2023. gada 22. septembrī, pašvaldība projekta īstenošanu veica, regulāri konsultējoties ar atbildīgajām valsts pārvaldes institūcijām un ņemot vērā to sniegtos norādījumus.

Ražošanas ēkas būvniecībai plānotais ERAF līdzfinansējums Eiropas prokuratūras ierosinātā kriminālprocesa rezultātā ir apturēts 1 173 413, 82 eiro apmērā, par ko pašvaldību ir informējusi CFLA.

Taču, lai īstenotu uzņemtās nomas saistības pret investoru un projekts tiktu pabeigts, pašvaldība ražošanas ēku ir pilnībā uzbūvējusi par pašvaldības budžeta līdzekļiem.

2022. un 2023. gads projektu īstenotājiem bija izaicinājumu pilns laiks. Par to liecina fakti Ekonomikas ministrijas (EM) ziņojumā par paveikto 2022. gadā: “Krievijas militārā agresija Ukrainā radīja tūlītēju būtisku ietekmi uz būvniecības nozari, tai skaitā apdraudot publiskās infrastruktūras projektu sekmīgu īstenošanu. Lai vispusīgi novērtētu kara ietekmi, rastu risinājumus risku mazināšanai un publiskās infrastruktūras projektu efektīvai īstenošanai, EM sadarbībā ar kompetentām institūcijām (Iepirkumu uzraudzības biroju, CFLA, Finanšu ministriju), pašvaldību un būvniecības nozares pārstāvjiem apkopoja informāciju par situāciju būvniecības nozarē, izejvielu un būvizstrādājumu pieejamību, kā arī straujo cenu kāpumu, un piedāvāja iespējamos risinājumus publisko investīciju projektos. Tai skaitā, tika apkopota arī informācija no publiskā sektora pasūtītājiem par paredzamo sadārdzinājumu esošajās un plānotajās būvdarbu iecerēs. Lai sniegtu atbalstu pasūtītājiem, izstrādātas vadlīnijas būvmateriālu izmaksu sadārdzinājuma novērtēšanai un grozījumu veikšanai spēkā esošajos publiskajos būvdarbu līgumos attiecībā uz ēku būvniecību.”

Valmieras novada pašvaldības īstenotajam projektam, līdzīgi kā citiem Latvijā, pastāvēja risks tikt nepabeigtam. Savus plānus ievērojami mainīja arī potenciālie investori, kuriem globālie izaicinājumi lika tos mainīt. Valmieras novada pašvaldība problēmām meklēja risinājumus gan būvniecības procesā,  gan arī veica pārrunas ar dažādu nozaru komersantiem, lai iesāktos procesus pabeigtu ar iespējami mazākiem zaudējumiem un sasniegtu projekta rezultātus. Visas projekta izmaiņas tika saskaņotas ar CFLA un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Arī starptautiskas auditoru kompānijas CBRE atzinums liecina, ka projekta rezultātā ir uzbūvēta universāla ēka, tā nav mērķorientēta. Tā ir piemērota 33 dažādu nozaru uzņēmumu darbībai. Arī CFLA 2023. gada 15. septembra vēstulē norāda: “..aģentūra izvērtēja finansējuma saņēmēja sniegto informāciju un secināja, ka minētajiem ražošanas ēkas pilnveidojumiem un plānotajām būvprojekta izmaiņām šobrīd netiek saskatītas mērķorientētas infrastruktūras pazīmes”.

Ražošanas ēkas un zemes nomas tiesības tika izsolītas atklātā izsolē, un nomas tiesības 2023. gada 6. jūlijā ieguva investors SIA “Defence Partnership Latvia” par tirgus cenu, kuru noteica sertificēts vērtētājs, un šodien pašvaldība katru mēnesi saņem 14 794,09 eiro bez PVN lielu nomas maksu. Investors pēc nomas līguma parakstīšanas ēkas un teritorijas pilnveidošanai ražošanas vajadzībām ir ieguldījis vairāk nekā 3 miljonus eiro. Ēkā šobrīd notiek starptautiskas militāras nozīmes ražošana, un uzņēmums nodarbina vairāk nekā 40 speciālistus, un jaunu darbavietu skaits turpina augt, saņemot jaunus pasūtījumus.

Valmieras novada pašvaldība informē, ka kompetento iestāžu un amatpersonu izplatītā informācija medijos (piemēram, kopš 2023. gada 12. septembra KNAB tīmekļvietnē ir publicēts apgalvojums par ERAF līdzekļu izkrāpšanu lielā apmērā) negatīvi ietekmē turpmāko jaunu investoru piesaisti industriālajām teritorijām ar Eiropas Savienības finansējumu un joprojām negatīvi atsaucas uz Valmieras Rūpniecības un eksporta parka esošo investoru nākotnes attīstības plāniem, tas ir situācijā, kad ārvalstu investori Latvijas investīciju piesaisti novērtē ar līdz šim zemāko atzīmi.

Aizvien nav skaidra apsūdzības būtība. Publiski izskanējušais iespējamais pārkāpums Eiropas prokuratūras un KNAB ieskatā ir līdzīgs – aizdomas, ka pašvaldība infrastruktūras attīstības projektu tomēr īstenojusi kāda konkrēta uzņēmēja (zināma nomnieka) interesēs, kā rezultātā pašvaldība ir ieguvusi procentuāli vairāk Eiropas Savienības līdzekļu. Vēlamies vērst uzmanību uz to, ka KNAB priekšnieks Jēkabs Straume 2024. gada 22. augusta televīzijas kanāla TV3 raidījumā “900 sekundes” norādīja uz regulējumā atļauto Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu līdz 55 % zināma nomnieka gadījumā. Atkārtoti norādām, ka Valmieras novada pašvaldības īstenotajā projektā pat neatkarīgi no iepriekš aplūkotajām divām projekta realizācijas iespējām kopējais ERAF līdzfinansējums veidoja 41,35 % no projekta izmaksām.  

Vēlamies uzsvērt, ka nevienu nevar uzskatīt par vainīgu nozieguma izdarīšanā un sodīt, kamēr viņa vaina nav pierādīta likumā noteiktajā kārtībā un atzīta ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara’89”- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu  pārdevējam (-ai) veikalā “top!” Valmierā, Brīvības ielā 62. Galvenie darba pienākumi: • Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; • Pircēju apkalpošana pie kases; • Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; • Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: • Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; • Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: • Veselības apdrošināšana; • Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • Svētku dāvanas; • Atmaksātus papildatvaļinājumus; • Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas, mūsdienīgu darba vidi; • Darba alga no EUR 950- 1000 (bruto); • Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Valmierā, Brīvības ielā vai pieteikties WhatsApp +371 29617749. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brīvības iela 62, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-10-31 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 29617749

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras Jaunatnes centrs “Vinda” (turpmāk – Iestāde) aicina kultūras pasākumu organizatoru/-i uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Rīgas iela 42, Valmiera, Valmieras novads. Ja Jūs vēlaties: • konsultēt pedagogus, nodrošināt viņiem palīdzību pasākumu organizēšanā; • nodrošināt pasākumu publicitāti Iestādes mājas lapā un sociālajos tīklos; • izstrādāt nolikumus skatēm un konkursiem un organizēt/koordinēt to norisi; • plānot un organizēt Iestādes rīkotos pasākumus, sacensības un konkursus (pēc pasākuma veikt izvērtēšanu); • plānot un organizēt Iestādes audzēkņu dalību valsts un starptautiska mēroga sacensībās, konkursos skatēs un festivālos; • iesaistīties citu iestāžu rīkotajos pasākumos, kur Iestāde ir sadarbības partneris; un Jums ir: • vismaz 1.līmeņa profesionālā augstākā izglītība pasākumu vadībā vai citās jomās, kas nodrošina amata pienākumu izpildei nepieciešamās prasmes; • pieredze veidojot digitālos vizuālos materiālus (Canva, Photoshop u.c.); • valsts valodas prasme augstākajā līmenī; • kompetences: ļoti labas organizatoriskās un saskarsmes spējas, argumentācijas prasme; prasme patstāvīgi pieņemt lēmumus; analītiskās spējas; augsta atbildības sajūta; precizitāte; spēja strādāt individuāli un komandā; pašiniciatīva un spēja meklēt un piedāvāt jaunus risinājumus; mēs piedāvājam: • pamatalgu pārbaudes laikā 974,00 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika līdz 1025,00 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam nosūtīt uz e-pastu: vinda@valmiera.edu.lv, vai personīgi Valmieras Jaunatnes centrā “Vinda”, adrese: Rīgas ielā 42, Valmierā, Valmieras novadā ar norādi „Pieteikums kultūras pasākumu organizatora/-es amatam” līdz 2024.gada 25.oktobrim. Tālrunis papildu informācijai: 64232302. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KULTŪRAS PASĀKUMU ORGANIZATORS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 42, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Kultūra / Māksla Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2024-10-25 Kontaktpersona: vinda@valmiera.edu.lv 64232302

Mūsu partneri