Valmieras Ziņas

Aizvadītajā peldsezonā no ūdenstilpēm izcelti 50 bojāgājušie

Lasīšanas laiks: 4 min

15.maijā Latvijā atklāta oficiālā peldsezona, arī šīs nedēļas laikapstākļu prognoze daudzus mudinās doties atpūsties pie ūdens. Aizvadītajā gadā peldsezonā (laika posmā no 15. maija līdz 15. septembrim) ugunsdzēsēji glābēji ūdenstilpēs izglāba 12 cilvēkus, bet traģiski atpūta pie ūdens noslēdzās 50 cilvēkiem, portālu “Valmieras Ziņas” informēja VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Viktorija Gribuste.

Analizējot ūdenstilpes, kurās cilvēki peldsezonā iet bojā, secināms, ka Rīgā un pierīgā, Kurzemē un Zemgalē biežāk nelaimes notika upēs, Latgalē – ezeros, savukārt Vidzemē nelaimes notikušas jūrā, upē un ezerā. Lielākā daļa no bojāgājušajiem, kurus ugunsdzēsēji glābēji izcēla no ūdenstilpēm, bija vīrieši.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina ikvienu iedzīvotāju pārdomāt savas vasaras atpūtas ieceres un padarīt tās pēc iespējas drošākas. Uzsākot peldsezonu, jāatceras, ka tā iesākusies ar strauju laikapstākļu maiņu – ja vēl maija sākumā laiks bija vēss, tad šobrīd gaiss jau ir vasarīgi silts. Ugunsdzēsēji glābēji brīdina, ka ūdens temperatūra ūdenstilpju zemākos slāņos ir ļoti zema. Dodoties peldēt šādos apstākļos, jāievēro īpaša piesardzība – nedrīkst strauji ieiet vai lēkt ūdenī.

Izvērtējot negadījumu apstākļus, secināms, ka nelaimes gadījumi vasarā notiek, peldoties un izmantojot dažādus peldlīdzekļus – SUP dēļus, katamarānus, ūdens motociklus, laivas. Biežākie nelaimes cēloņi – alkohola reibums, apstākļu neizvērtēšana, savu spēku pārvērtēšana, kā arī elementāru drošības prasību ignorēšana – piemēram, peldvestes neizmantošana. Piemēram, pagājušā vasarā ugunsdzēsēji glābēji steidzās palīgā vairākiem cilvēkiem, kuru laivas bija apgāzušās un viņi paši nokļuvuši ūdenī. Diemžēl nereti no pieteicējiem bija dzirdams, ka cilvēku kompānija atpūtusies pie ūdens, lietojusi alkoholiskos dzērienus un kāds no viņiem devies peldēties, bet nav iznācis krastā.

Izvērtējot izsaukumus uz glābšanas darbiem ūdenī, var secināt, ka lielāko daļu no tiem varēja novērst, ja vien būtu ievēroti elementāri drošības pasākumi. VUGD atgādina:

Peldsezonu sāciet apdomīgi!

VUGD aicina uzsākt peldēšanas sezonu tikai tad, kad ūdens temperatūra ir sasniegusi vismaz +18C0. Peldēties ieteicams tikai oficiālās peldvietās. Nepārvērtējiet savus spēkus – ja esat varējis pārpeldēt šo upi pirms gada, tas nenozīmē, ka varat to arī šodien! Pat zināmās peldvietās, uzsākot peldsezonu, ir jāveic gultnes pārbaude, izstaigājot to ar kājām, jo pa ziemu ūdenstilpes gultnē var būt sanesti koki, akmeņi u.c. priekšmeti, kas var radīt traumas.

Rūpējieties par bērnu drošību!

VUGD aicina vecākus apzināties, ka atrašanās ar bērnu pie ūdens nav atpūta, bet divkāršs darbs, jo bērni bez pārtraukuma ir jāuzmana visu laiku – pat uz minūti novēršot uzmanību no bērna, viņš var iekrist ūdenī un var notikt nelaime. Atgādinām, ka piepūšamie peldlīdzekļi (riņķi, matracīši, bumbas u.c.) bērniem noder tikai rotaļām, turklāt seklumā un tikai pieaugušo uzraudzībā.

Pārrunājiet ar bērniem jautājumus, kas saistīti ar drošību pie ūdens un rīcību ārkārtas gadījumos, lai atpūta pie ūdens nepārvērstos traģēdijā. Vecākiem un citiem pieaugušajiem jāņem vērā, ka bērni mācās skatoties, kā rīkojas viņu vecāki un citi pieaugušie. Ja pieaugušie būs neapdomīgi un pārkāps drošības noteikumus, tā rīkosies arī bērni, jo domās, ka tā ir pareizi.

Izmantojiet glābšanas vestes!

Nodarbojoties ar kādu no ūdens sporta veidiem, pārvietojoties ar ūdensmotociklu, burājot ar vējdēli, glābšanas veste ir jābūt uzvilktai. Savukārt, laivā glābšanas vestei obligāti ir jābūt uzvilktai bērniem līdz 12 gadu vecumam. Papildu drošībai arī pieaugušos aicinām izmantot glābšanas vestes.

Esiet atbildīgi un atsakieties no alkohola lietošanas atpūtā pie ūdens!

Viens no biežākajiem noslīkšanas iemesliem ir peldēšanās alkohola reibumā, kad cilvēkam ir traucēta apziņa un viņš labprāt uzņemas risku, taču ir samazināta koordinācijas spēja un reakcijas ātrums, piemēram, lai saprastu, cik tālu esi aizpeldējis. Otrs iemesls – cilvēku pārdrošība, piemēram, lēkšana ūdenī nepārbaudītās vietās, cenšanās pierādīt savu spēju aizpeldēt tālāk par citiem. Treškārt, karstajā laikā var parādīties veselības problēmas, kuras rodas sakarsušam cilvēkam pārāk strauji ieejot aukstā ūdenī.

Alkohola lietošana un atpūta pie ūdens nav savienojamas lietas! Ja tomēr esat reibumā, neejiet peldēties, palieciet krastā! Atcerieties, ka lielākā daļa cilvēku noslīkst būdami alkohola reibumā! Atturiet savus draugus vai radus no došanās ūdenī, ja viņi ir alkohola reibumā!

VUGD atgādina, ka gadījumos, ja redzat, ka cilvēks slīkst, nekavējoties izsauciet ugunsdzēsējus glābējus pa tālruni 112, pēc iespējas precīzāk norādot nelaimes vietas koordinātes un piebraukšanas iespējas!

Piesardzība atpūtā uz ūdens un objektīvs savu spēju novērtējums ir drošas un izdevušās peldsezonas priekšnosacījums!

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SAS "Manpower Lit" filiāle "Manpower Lit" darbā iekārtošanās pakalpojumu sniedzējs IQOS Latvija aicina darbā Reģionālo konsultantu/-i Valmierā(uz noteiktu laiku) Ja Tev piemīt: Vēlme uzrunāt un apkalpot klientus, rast vispiemērotākos risinājumus Vēlme prezentēt IQOS produkciju Pozitīva attieksme, drosme un neatlaidība darbā ar klientiem Interese par uzņēmuma produktiem, nozares tirgus tendencēm un klientu atsauksmēm Spēja strādāt komandā, vēlme mācīties un attīstīties Precizitāte un atbildība Prasme būt aktīvam un uz rezultātu orientētam Labas latviešu valodas un komunikācijas prasmes Labas iemaņas darbā ar datoru un MS Office Iepriekšēja pieredze pārdošanas un klientu apkalpošanas jomā (vēlama) B kategorijas autovadītāja apliecība (vēlama) Mēs piedāvājam: Kļūt par plaši pazīstama inovatīva produkta ekspertu Pozitīvu darba vidi un saliedētu komandu, komandas veidošanas pasākumus Elastīgu darba grafiku Izaugsmes iespējas Ievadapmācības un iespēju regulāri papildināt zināšanas par produktiem Atalgojumu: stundas likmi 9.50 EUR pirms nodokļu nomaksas, piemaksas atbilstoši darba rezultātiem Mobilu darba vietu Valmierā un Valmieras apkārtnē, kā arī iespējami komandējumi Latvijā Piesakies šeit: https://directch.com/RomaFrontEnd?id=cda89a8a-c428-420e-be60-90b566df124e&source=Cits Tālrunis uzziņām: 67852920 e-pasts: riga@manpower.lv Profesija: KONSULTANTS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-10-05 Kontaktpersona: riga@manpower.lv

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras 5.vidusskola (turpmāk – Iestāde) aicina darbā apkopēju (1,0 likmes 40 stundas nedēļā). Darba vietas adrese: Raiņa iela 3, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • uzturēt un rūpēties par Iestādes tīrību un kārtību; • uzkopt ar rokām Iestādes telpas (gaiteņi, tualetes, darba kabineti u.c.) saskaņā ar higiēnas prasībām un telpu uzkopšanas plānu; • mazgāt grīdas, stiklotas virsmas, mazgāt logus un to rāmjus, palodzes, slaucīt putekļus no dažādām virsmām, apkopt telpaugus; • iztukšot atkritumu tvertnes; un ja Tev ir: • vispārējā vidējā izglītība vai profesionālā izglītība; • valsts valodas prasme atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: augsta pienākuma apziņa; pozitīva un atbildīga attieksme pret darbu; spēja patstāvīgi un rūpīgi strādāt; augsta saskarsmes kultūra; mēs piedāvājam: • atalgojumu 700 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi; • atsaucīgu kolektīvu. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopiju gaidīsim līdz 2024.gada 20.septembrim e-pastā:v5vadm@valmiera.edu.lv. Tālrunis informācijai: 64222443, 28607167. Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu, atbilstoši fizisko datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: APKOPĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2024-09-20 Kontaktpersona: v5vadm@valmiera.edu.lv 64222443

SIA „Firma Madara’89”- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas, pārtikas mazumtirdzniecībā piedāvā darbu MAIŅAS VADĪTĀJAM ( - ai) veikalā „top!” Strenčos, Valkas ielā 2. Galvenie darba pienākumi: • Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; • Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; • Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole; • Veikala darba organizēšana. Prasības kandidātiem: • Vidējā vai vidējā speciālā izglītība; • Pieredze pārtikas tirdzniecībā; • Datorzināšanas (MS Office); • Pārzināt tirdzniecību reglamentējošos dokumentus; • Organizatora spējas; • Precizitāte, augsta atbildības sajūta. Piedāvājam: • Veselības apdrošināšana; • Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • Svētku dāvanas; • Atmaksātus papildatvaļinājumus; • Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • Mūsdienīgu darba vidi; • Darba alga no EUR 820-1000 (bruto); • Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – maiņas vadītājs STRENČOS vai pieteikties personīgi,vai WhatsApp tel.nr. +371 29 906 049. Profesija: VECĀKAIS PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Valkas iela 2, Strenči, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-09-20 Kontaktpersona: CV sūtīt: cv@madara89.lv vai WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. 29906049 Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Mūsu partneri