Lasīšanas laiks: 4 min
Karstākajā vasaras laikā devāmies ciemos pie Lindas Ļebedevas, kura saimnieko “Gulbīt’s desertu darbnīca”, kas maģiski paslēpusies pašā Valmieras centrā. Saimniece par šo draudzīgi pasmejas – joprojām katru dienu ienāk kāds valmierietis, kurš brīnās, cik veiksmīgi pilsētas galvenajā ielā mājvietu radusi šī desertu paradīze.
Saimniece Linda ir juriste un joprojām turpina darboties savā profesionālajā jomā jau 20 gadu garumā. Veiksmīgas apstākļu sakritības rezultātā mūžizglītības programmas ietvaros viņa izvēlējusies Valmieras tehnikuma kursu “Konditorejas izstrādājumu gatavošana un noformēšana”. Kursa noslēgumā pasniedzēja viņai teikusi: “Linda, Tev vajag pašai savu konditoreju!” Sekoja nākamie kursi, un viņa sāka darboties kā mājražotājs. Šajā laikā tapa arī nosaukums. Pēc tam uzzināja par dažādām valsts attīstības finanšu institūcijas “Altum” iespējām, kā arī atrada telpas sava uzņēmuma attīstīšanai.
Desertu darbnīca durvis apmeklētājiem vēra rudenī pirms pandēmijas, tāpēc sākums bijis ļoti grūts. Savukārt šobrīd kā lielāko izaicinājumu saimniece min jaunu klientu atrašanu. Tie, kuri ienāk pirmo reizi, gandrīz vienmēr atgriežas. Nereti apmeklētāji ienāk ziņkāres vadīti – lai uzzinātu, kas ir tas, ko piedāvā šī nelielā konditoreja. Saimniecei patīk komunicēt ar saviem klientiem, un pat, ja viņš neko neiegādājas, viņa zina, ka klients ir aizgājis ar pozitīvām emocijām. Cilvēki sniedz emocijas arī viņai. Novērtējuma vārdi “Vai, cik garšīgi!” sniedz iedvesmu pēc apmeklētājiem tukšākas dienas turpināt iesākto. Klienti ir ļoti dažādi – gan tādi, kuri veic lielus pasūtījumus korporatīvajiem pasākumiem, gan senioru kundzītes, kas ienāk reizi mēnesī palutināt sevi ar gardu kafiju un izsmalcinātu kūciņu – cilvēki, kuri novērtē nevis ēšanas, bet gan baudīšanas procesu. Bieži viesi konditorejā ir arī igauņi.
Savu produkciju Linda raksturo kā delikātus konditorejas izstrādājumus. Ideja uzņēmuma koncepcijai ir aizgūta no “vecās” Eiropas, kur katrā pilsētā ir nelielas konditorejas ar pastāvīgiem klientiem. “Gulbīt’s desertu darbnīca” nebūs vieta, kur remdēt izsalkumu, bet gan palutināt sevi ar gardu kafiju un izsmalcinātiem desertiem. Klienti atzīst, ka tuvākajā apkārtnē līdzīga piedāvājuma nav. Saimniece piebilst, ka nav saņēmusi nevienu negatīvu atsauksmi par saviem desertiem. Produkcija katru dienu tiek gatavota svaiga no dabīgām izejvielām. Pamata piedāvājumā ir trīs desertu veidi, bet ar pārējo piedāvājumu tiek eksperimentēts un klientiem tiek piedāvāti dažādi jaunumi. Ja kāds deserts klientiem nav iepaticies, tas vairs netiek gatavots un to aizstāj kāds jaunums. Linda nepiedāvā tradicionālās kāzu tortes, bet labprāt gatavo porcijkūciņas kāzām atbilstoši jaunajai tendencei. Lindas ģimenei ir iespēja pirmajiem nobaudīt jaunumus un izteikt savu objektīvo kritiku. Lindai mīļākais produkts savā konditorejā ir kūka “Paula”, kas nosaukta meitas vārdā, kaut smejoties viņa atzīst, ka kūkas ēd gana reti. Tāpat ar ģimenes atbalstu tapusi arī uzņēmuma vizuālā identitāte.
Saimniece rīko dažādus pasākumus “Gulbīt’s desertu darbnīca” telpās, kas ir saistīti gan ar kūku baudīšanu, gan vietas iepazīšanu. Tuvojoties rudenim, ir plāns rīkot tējas pēcpusdienas angļu stilā. Pasākumi ir pievienotā vērtība, kas dod gan atpazīstamību, gan jaunus klientus. Uzņēmumam ir izveidoti konti arī sociālajos medijos Facebook un Instagram, kur iespējams iepazīties ar “Gulbīt’s desertu darbnīca” kārtības rulli jeb uzņēmuma ideoloģiju. Saimniece Linda atzīst, ka joprojām labākā reklāma esot “no mutes mutē”, taču tā ir ļoti lēna. Vietējie uzņēmēji cenšas cits citu atbalstīt. Konditorejā var iegādāties “Granberry” sukādes un “LIVO” ražotos bezalkoholiskos dzērienus. Savukārt citi uzņēmēji aicina “Gulbīt’s desertu darbnīca” piedalīties dažādos viņu rīkotos pasākumos.
Lindai ir savi skolotāji un konditorejas guru. Laiku pa laikam viņa papildina savas zināšanas kādos mazajos kursos vai mēģina pati radīt jaunas receptes. Šobrīd Linda iedvesmojas no ukraiņu konditora, kurš dzīvo Francijā un tiešsaistē rīko mācības un kursus, piesaistot dažādus atzītus vieslektorus. Tāpat iedvesmu sniegusi austrāļiešu konditore, kura specializējas kā šokolādes meistare.
Sarunas noslēgumā konditore Linda aicina visus atnākt un iepazīties ar “Gulbīt’s desertu darbnīca” piedāvājumu Rīgas ielā 27, Valmierā. Tāpat viņa aicina apstāties un padomāt, ja kāds jūt, ka dzīvē tomēr nedara to, kas patīk, tad vajag uzdrošināties un sākt darīt to, kas tiešām patīk, aizrauj un sagādā prieku. Mācīties vajag vienmēr, ja ir tāda iespēja. Kopā pasmejamies: “Nebaidīties, jo var sanākt tā, ka sanāk! Un tad ir jāsāk baidīties!”
Nākamajā Valmieras novada Tūrisma uzņēmēju pieredzes stāstā būs iespējams iepazīties ar Strenču viesu nama saimniekiem un uzzināt par viņu ceļu uz tūrisma uzņēmējdarbību.