Lasīšanas laiks: 3 min
Vīnkalni un viņu picas ir Žentiņu ģimenes lolojums, kas ir rezultāts mīlestībai pret Itāliju jau vairāk nekā 25 gadu garumā. Lielai daļai Valmieriešu un Valmieras novada iedzīvotāju Vīnkalnu picas jau ir labi pazīstamas. Gan brīvdabas picērija Valmieras novada Kauguru pagastā, kur saimnieko Zanda un Uldis Žentiņi, gan Valmieras vecpilsētas picērija Vīnkalni Pils Māja, kur saimnieko Zandas un Ulda dēls Artis ar sievu Eviju, un savu komandu. Un, protams, arī Vīnkalnu Ceļojošā Picērija – busiņš ar iebūvētu malkas picas krāsni, kuru varam sastapt dažādos vasaras pasākumos visā Vidzemē. Daudzi, iespējams, ir pamanījuši, ka Vīnkalniešus jau kopš šī gada maija var sastapt arī Rīgā, kur viņi atvēruši picēriju atjaunotajā Āgenskalna tirgū.
Redakcijas interesi izraisīja Vīnkalnu panākumi EUROPEAN STREET FOOD AWARDS 2022(Eiropas ielu ēdinātāju balva) Latvijas atlasē, kur tika izcīnīta 1. vieta un iespēja pārstāvēt Latviju un Valmieras novadu lielākajās ielu ēdināšanas, jeb STREET FOOD sacensībās pasaulē.
EUROPEAN STREET FOOD AWARDS EUROPE, jeb Eiropas “ielu ēdinātāju” čempionāta fināls norisināsies jau šajā nedēļas nogalē. Triju dienu garumā, no 7. – 9. oktobrim Minhenes centrā, vietā kas nosaukta par Cukura kalnu(Sugar Mountain), norisināsies gastronomiskas izvirtības. Ēdinātāji no 15 valstīm, kuri katrs uzvarējuši savas valsts atlasē, gatavos ēdienus un cīnīsies par apmeklētāju, skatītāju simpātiju un labākā titulu žūrijas vērtējumā.
Par labākā ēdinātāja titulu sacentīsies pārstāvji no Norvēģijas, Velsas, Itālijas, Skotijas, Zviedrijas, Šveices, Islandes, Bulgārijas, Polijas, Dānijas, Vācijas, Anglijas, Kipras un, protams, Latvijas.
Lai noskaidrotu to, kā mūsu novadniekiem veicas darbojoties Rīgā un kā noritējusi gatavošanās braucienam uz Minheni, aprunājāmies ar Eviju Žentiņu.
Evija atzīst, ka Rīgā sokas ļoti darbīgi, aktīvi. Pat aktīvāk nekā bija plānots. Vēlme paplašināt savu darbību bijusi jau vairākus gadus. To, ka pēc Vīnkalnu picām ir pietiekami liels pieprasījums norādījuši arī neskaitāmie izbraukumi ar Ceļojošo Picēriju. Rodoties iespējai atvērt picēriju atjaunotajā Āgentskalna tirgū ilgi netika domāts. Aprīlī Žentiņu ģimene uzzinājusi, ka maijā jau jāver vaļā picērija. Un, tas arī izdarīts.
Rīgā iemantotā popularitāte, iespējams, bijis arī par iemeslu izcīnītajai iespējai doties sevi pierādīt ārpus Latvijas robežām. Uz Minheni Vīnkalnieši dodas ar Ceļojošo Picēriju, kuras sirds ir viņu pārveidotais 1984. gada Volkswagen markas busiņš ar aizmugurē ierīkotu malkas krāsni.
Uz Minheni jānokļūst ar visu inventāru un ekipējumu, lai vairākas dienas ceptu picas pasākuma apmeklētājiem un beigu beigās – cīnītos par labākā ēdinātāja titulu!
Evija stāsta, ka nedēļas nogalē būs jāizcep nedaudz zem diviem tūkstošiem picu, kas nozīmē nopietnu loģistiku plānojot cik daudz un kādas sastāvdaļas jāved līdzi uz Vāciju. Kā paši atzīst, būšot produkti, kurus mēģināšot pirkt uz vietas Minhenē, bet ir tādi, kurus nav iespējams aizstāt, piemēram, itāļu milti, kuri gadu gaitā atzīti par cienīgiem Vīnkalnu picu gatavošanas procesā.
Ceļš uz Minheni būs izaicinājums, bet kā atklāj Evija Žentiņa: ’’Esam ļoti priecīgi, ka izdevās iegūt šo iespēju pārstāvēt Latviju un, protams, nest pasaulē arī Valmieras vārdu!’’
15 ēdinātāju konkurencē Vīnkalnieši būs vienīgie, kuri ceps picas un tā varētu būt viņu priekšrocība šajās sacensībās. Tomēr, mūsuprāt, viņu priekšrocība būs komanda, harisma un sajūta, kuru Vīnkalnu Ceļojošā Picērija būs paņēmuši līdzi uz Minheni.
Viņu gaitām Vācijā būs iespējams sekot līdzi Vīnkalnu sociālo tīklu kontos. Lai izdodas!