Valmieras Ziņas

Ieskats Valmieras tehnikuma audzēkņa Erasmus+ praksē Dānijā

Lasīšanas laiks: 3 min

Šoreiz stāsts būs par Marku Gančerjuku – īstenu valmierieti, kurš dzimis un audzis Valmierā, mācījies pašā Valmieras sirdī – Valmieras 5. vidusskolā un šobrīd ir Valmieras tehnikuma 4. kursa audzēknis. Jau pamatskolas laikā, vasaras brīvlaikos, Markam bijusi iespēja strādāt pārtikas uzņēmumā, jo jau tajā laikā viņam interesējusi pārtikas ražošana un pārstrāde. Sākotnēji profesijas izvēle vērsta uz pavāra amatu, taču beigās izvēlējies Valmieras tehnikuma piedāvāto pārtikas produktu ražošanas tehniķa profesiju. Šie speciālisti strādā pārtikas aprites uzņēmumā, veic pārtikas produktu ražošanu un ar to saistītus darbus, izpilda dažādas operācijas izejvielu pārstrādē un produktu ražošanā, ievērojot tehnoloģisko instrukciju, labas higiēnas un labas ražošanas prakses nosacījumus.

Marks Erasmus+ praksē devās pērnā gada rudenī, uz nelielu Dānijas pilsētiņu, tur pavadot 5 nedēļas. Prakse norisinājās vienā no Dānijas skolām, kur jaunieši apgūst pavāra profesiju. Ņemot vērā, ka praksi vadīja profesionāli šefpavāri, darbs šķita ļoti aizraujošs, jo tika sniegta gan palīdzība un ieteikumi, kā uzlabot ēdiena pagatavošanas prasmes, gan vērtīgi padomi, kā domāt radošāk, gatavojot un pasniedzot ēdienu. Mācības notika gan klasē, apgūstot teoriju, gan arī pielietojot tās praktiski virtuvē. Praktiskās apmācības sevī iekļāva dažādu ēdienu pagatavošanu, piemēram, desertu un biezzupu, kā arī to, kā sadalīt dažāda veida gaļas (atkaulot, atcīpslot), kā filēt zivis un tamlīdzīgi. Prakses ietvaros jauniešiem bija iespēja apmeklēt vīna darītavu un piedalīties vīnogu vākšanas procesā, kā arī pēc tam pašiem degustēt uz vietas ražoto vīnu.

Vislielāko pārsteigumu praksē Dānijā Markam radīja augstie kvalitātes kontroles standarti virtuvē, kā arī tas, cik liela nozīme tiek pievērsta higiēnas prasībām un vispārējai tīrībai darba vidē. Šefpavāri atstājuši iespaidu kā ļoti kārtīgi un disciplinēti profesionāļi savā amatā. Tāpat pārsteigums bijis par atšķirīgo arhitektūru Dānijā, kas, lai arī neatrodas tik tālu no Latvijas, bijusi pavisam citāda. Spilgtāko iespaidu atstājis prakses pasniedzējs/šefpavārs Andrea, kas bijis īpaši atsaucīgs un izpalīdzīgs, vienmēr centies atbalstīt ikvienā situācijā, kā arī personīgi sniedzis ļoti vērtīgus padomus.

“Erasmus+ Dānijas praksē izdevās apgūt daudz ko jaunu un tieši pateicoties šai pieredzei ir jauna motivācija un daudz lielāka vēlme turpināt mācības pārtikas nozarē,” saka Marks un turpina, “tālākie nākotnes sapņi viennozīmīgi ietver sava pārtikas uzņēmuma izveidi.” Puisis gan atzīst, ka šobrīd ir gana daudz neziņas par to, kā tieši varētu izskatīties viņa uzņēmums, bet skaidrs, ka vēlētos kaut ko savu, kas ir ne tikai darbs, bet arī sirdslieta, lai neviena diena nākotnē nebūtu jāuztver kā darbs.

Ārvalstu prakse tiek finansēta no programmas Erasmus+ budžeta. Projekta „Starptautiska pieredze profesionālai izaugsmei ”Nr.2019-1-LV01-KA116-060238 mērķis ir Valmieras tehnikuma audzēkņu profesionālo iemaņu paaugstināšana starptautiskā vidē.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” Viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai  BROKASTU VIESMĪLI uz noteiktu laiku līdz 31.08.2025. Galvenās prasības klandidātiem: augsta atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; pasūtīt produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,65 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu – egita.kise@sportshotel.lv līdz 30.04.2025. Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Egita Ķīse, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-04-30 Kontaktpersona: Egita Ķīse

Mūsu partneri