Lasīšanas laiks: 4 min
Pēc aizvadītām Jāņu svinībām nereti uz galdiem pāri palicis dažāds ēdiens, un tad jāsāk domāt – ko ar šo pārtiku iesākt, lai tā nesabojājas? Tam piedāvājam vairākas vienkāršas receptes, kurās likt lietā Jāņu sieru, dārzeņus vai gaļu.
Kēksiņi ar gaļu un sieru
Mīksti un gaisīgi kēksiņi lieliski iederēsies brokastīs. Lai tos pagatavotu, nepieciešams:
- 200 g gaļa (piemēram, šķiņķis)
- 250 g siers
- glāze miltu
- 2 olas
- 1 tējkarote dzeramās sodas
- 1 glāze kefīra
- sāls, lociņi
Recepte ir pavisam vienkārša. Lai to pagatavotu, nepieciešamas ~50 minūtes. Sākotnēji jāsakarsē cepeškrāsns līdz 200°C un jāsagatavo kēksiņu panna cepšanai.
Kamer karst krāsns, gabaliņos sagriež gaļu un lociņus, sarīvē sieru. Bļodā sasijā miltus, ko sajauc ar sāli un dzeramo sodu. Citā bļodā sakuļ olu un kefīru. Tad visu jauc kopā maisa, kamēr izveidojas viendabīga mīklas masa. Kad mīkla 10 minūtes atpūtināta, tajā iemaisa šķiņķi, sieru un lociņus, pēc tam salej sagatavotajās formiņās uz pannas. Cep 25 minūtes, taču būtiski atcerēties – pirms ārā ņemšanas kēksiņā jāiesprauž skaliņš, ja tas iznāk laukā sauss, ir gatavs ņemšanai ārā no krāsns.
Marinēts Jāņu siers
Vienkārša recepte Jāņu siera pārveidošanai, lai to baudītu ne tikai svētkos, bet arī vēlāk. Nepieciešams:
- Jāņu siers
- eļļa (pēc izvēles)
- dilles
- dažas ķiploku daiviņas
- čili pipars
- sāls
Šo paveikt spējīgs teju ikviens. Sākumā sieru, ko plāno iemarinēt eļļā un garšaugos, sagriež nelielos kubiciņos, un tad pilda burciņā, pa vidu liekot dažādas garšvielas – dilles, ķiplokus, var pievienot arī sīpolus. Kad burciņa pilna, to pārlej ar eļļu. Tad trauku aizvāko un liek ledusskapī, to tajā tur 2-3 dienas.
Pildītas pankūkas
Pankūkas garšo kā lieliem, tā maziem, un kāpēc gan neizmantot no Jāņiem pāri palikušos ēdienus, lai uztaisītu brokastis vai launagu visai ģimenei? Receptei būs nepieciešams:
- 6 olas
- 1l piens
- 600 g milti
- 400 g siera
- 400 g spinātu
- 2 ēdamkarotes sviesta
- 1 tējkarote cukura
- 1 tējkarote sāls
- sviests cepšanai
Receptes pagatavošana aizņems ~45 minūtes. Sākumā gatavo mīklu pankūkām. Bļodā sakuļ olas, pievieno pienu, sāli un cukuru. Tad pievieno izsijātus miltus un maisa, kamēr mīkla iegūst viendabīgu konsistenci. Tad izkausē sviestu un to pievieno mīklai. 20-40 minūtes ļauj nostāvēties ledusskapī. Pēc tam cep plānās pankūkas. Kad tas izdarīts, gatavo pildījumu – uz pannas sakarsē sviestu un tajā apcep spinātus. Kad tie atdzisuši, bļodā tos sajauc ar sieru, sāli un garšvielām. Pildījumu liek pankūkās, tās sarullē vai saloka un apcep pannā no abām pusēm. Pasniedz ar skābu krējumu.
Siera un dārzeņu sacepums
Vienkārša recepte sātīgām vakariņām. Kas nepieciešams šādai receptei?
- 300 g kūstoša Jāņu siera
- 1 kg kartupeļu
- 300 g tomātu
- pusotra glāze skābā krējuma
- 1 ēdamkarote eļļas
- 1 sīpols
- sāls, melnie pipari pēc garšas
Sākumā uzliek silt cepeškrāsni uz 180°C un sagatavo dziļu cepamo pannu, ko iesmērē ar eļļu. Tad smalki sagriež sīpolu, sarīvē sieru (1/4 daļu noliek atsevišķi), nomizo un sarīvē kartupeļus, gabaliņos sagriež tomātus. Visu masu sajauc kopā, klāt pievienojot sāli, piparus un skābo krējumu.
Gatavo masu ieliek formā, pa virsu pārkaisot atsevišķi noglabāto sieru. Liek karstā krāsnī un cep 25-30 minūtes, kamēr siers apcepies zeltains un kartupeļi kļuvuši mīksti.
Siera, dārzeņu un gaļas omlete
Visvienkāršākā recepte, kurā pievienot visdažādākos pārtikas produktu, ir pēc svētku omlete. Lai to pagatavotu, nepieciešams:
- 2 olas
- gaļa (bekons, šķiņķis)
- siers
- paprika, tomāts
- garšaugi un sāls pēc ieskatiem
- eļļa cepšanai
Bļodā iesit olas, pievieno sāli, garšvielas un saputo aptuveni minūti, līdz masa kļuvusi gaisīga. Klāt pievieno smalki sagrieztu tomātu un papriku, samaisa. Sakarsē pannu un uz tās apcep gaļu, kas sagriezta šķēlītēs, to noliek malā. Uz pannas lej sakultās olas ar dārzeņiem, izlīdzina pa visu pannu un uzliek vāku, cep ~4 minūtes, kamēr omlete gandrīz gatava. Tad vienā pusē uzliek apcepto gaļu un pusi no siera, bet pāri pārloka otru omletes pusi, uz tās uzber otru daļu siera. Apcep minūti un ņem nost.