Valmieras Ziņas

Padomi gardām marinādēm

Lasīšanas laiks: 4 min

Tuvojoties grila sezonai, arvien vairāk meklējam jaunas grilēšanas tendences, jaunas garšas, produktus un veidus, kā marinēt un kādas garšvielas izvēlēties. Liela daļa ražotāju jau gatavo garšvielu maisījumus ar norādēm liellopa gaļai, cūkgaļai, vistas gaļai vai zivīm. Tiesa, mazāk ir garšvielu maisījumu, kuri piemēroti dārzeņiem un, piemēram, baltajām zivīm. Rimi Gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis sniedz nelielu ieskatu gaļas produktu tendenču, garšvielu un marinēšanas pasaulē.

Aizvien vairāk izvēlas tītara gaļu

Vērojot tendences Rimi pircēju vidū, cūkgaļas patēriņš krītas, bet aizvien augošs ir putnu gaļas – vistas, tītara – patēriņš. Ja vēl pirms gada tītara gaļa nebija tik iecienīta, šobrīd pieprasījums veikalos pēc tās ir stabils – tā ir trešā populārākā aiz vistas un cūkas gaļas. Normunda Baranovska ieteikumi grila sezonas sākumam būs vienlīdz noderīgi gan dažādo gaļas veidu, gan arī zivju cienītājiem!

Gaļa un marinēšanas ilgums

Lai iemarinētos, gaļai būs nepieciešams no 12 stundām līdz trīs diennaktīm, atkarīgs no gaļas un tās audu blīvuma. Tītara un vistas gaļai būs nepieciešamas mazāks laiks marinēšanai, nekā, piemēram, liellopa vai jēra gaļai. Parasti zivis netur marinādēs ilgi, un marinādi neizvēlas pārāk skābu, jo grilējot zivs var izjukt. Tā vietā zivis var iemarinēt dažas (līdz 10) minūtes pirms to pagatavošanas. Normunds Baranovskis stāsta: “Ir vēl viens variants – ar otiņu uzklāt marinādi grilēšanas laikā. Šāda tipa marinādēm tiek pievienots vairāk saldinātāja (medus, cukura vai kļavu sīrupa), lai veidotu karamelizētu un kraukšķīgu garoziņu. Šīs marinādes lieto ātri pagatavojamiem grila ēdieniem – zivs filejām, dārzeņiem un jau gatavai gaļai, piemēram, iepriekš novārītām cūkgaļas ribiņām, kas iemarinētas barbekjū mērcē.”

Marinēšanas pamati

Lai marinētu gaļu, pavārs Normunds Baranovskis iesaka marinādi gatavot, iejaucot garšvielas lielākā šķidruma daudzumā, lai tas pārklātu visu gaļu. Šis ieteikums gan nederēs, ja marinē gaļu vakuumā. Tad pietiks vien ar garšvielu maisījumu un nedaudz eļļas. Taukainākām gaļām izvēlies uz ūdens, dārzeņu vai citrusaugu sulas bāzes gatavotas marinādes, citādi tās var pārāk ātri apdegt. Ja gaļa vai zivs ir liesāka, gaļai vajadzēs piešķirt nedaudz sulīguma. To var iegūt, marinējot skābpiena produktos vai eļļas un citrusaugļu, kā arī skābo dārzeņu vai ogu marinādēs.

Pagatavošana

Kad esi izvēlējies marinādi, sagatavo gaļu vai dārzeņus, sagriežot tos sev iecienītākā izmēra gabalos. Pārklāj ar marinādi un liec vēsā vietā nostāvēties. Gaļas iesaka marinēt, uzliekot tās zem sloga. Tādā veidā garšas pilnīgāk savilksies. Ilgāk gatavojamām gaļām nevajadzētu izvēlēties pārāk cukurotas marinādes, tad gaļa var pārlieku ātri apdegt. Šāda tipa marinādes labāk lietot apslacīšanai dažas minūtes pirms pasniegšanas.

Ja esi visus jau gatavos garšvielu maisījumus izmēģinājis un vēlies pagatavot savējo, droši eksperimentē un ļaujies fantāzijai! Atceries, ka marinādei vajadzēs skābumu, sāļumu un saldumu, kā arī garšas noti no visas pasaules pieejamām garšvielām. Piešauj nedaudz arī asumiņu, un marināde būs izdevusies. Atceries, ka sāli, garšvielas un skābumu vari pievienot nedaudz vairāk, nekā gatavojot ikdienā, jo liela daļa marinādes paliks traukā.

Skābumam var izmantot etiķi, citrusaugļu sulas, kefīru, jogurtu, svaigi maltus tomātus, rabarberus un citus skābus produktus.

Receptes

Normunds Baranovskis iesaka dažus iecienītus garšvielu maisījumus, kurus noteikti varēsi izmēģināt šī gada grilēšanas sezonas laikā. Visas sastāvdaļas vari maisīt sev tīkamās proporcijās un veidot savu individuālo garšu. Šajos maisījumos tiek izmantotas kaltētās garšvielas, jo tās ir daudz spēcīgākas, bet tas nenozīmē, ka nevari izmantot svaigas. Sāls netiek norādīta, jo to iesakām pievienot pēc pagatavošanas. Visas šīs marinādes var veidot gan uz eļļas, gan kefīra vai ūdens bāzes.

Barbekjū garšvielu maisījums: malta saldā paprika, timiāns, ķiploku pulveris, čili, kajēnas pipari, brūnais cukurs.

Meksikāņu garšvielu maisījums: čili pulveris, raudene, kumins (savvaļas ķimenes), kajējas pipari, sīpols, svaigi čili, laims (sula un miziņa).

Itāļu garšvielu maisījums: timiāns, raudene, ķiploku pulveris, svaigs baziliks un svaigs rozmarīns, pētersīļi (olīveļļa, ja nepieciešams).

Vjetnamiešu garšvielu maisījums: zvaigžņu anīss, kanēlis, ķiploks, ingvers, piparmētra, laims (sula un miziņa).

Indijas garšvielu maisījums: kumins (savvaļas ķimene), koriandra sēklas, sinepju sēklas, čili pulveris, kurkuma pulveris.

Pikantais čili maisījums: ķiploku pulveris, kumins (savvaļas ķimenes), raudene, saldās paprikas pulveris, kajēnas pipari, čili piparu pulveris, pētersīļi.

Latviešu garšvielu maisījums: dilles, ķiploku pulveris, sīpols, lauru lapa, smaržīgie pipari, cukurs, etiķis vai citronskābe.

Aktuālais jautājums

Cik šogad plāno tērēt Ziemassvētku dāvanām?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Padtex Insulation" aicina savā komandā GALVENĀ GRĀMATVEŽA ASISTENTU/I Tavi galvenie pienākumi: ievadīt un apstrādāt grāmatvedības dokumentāciju atbilstoši LR grāmatvedības un nodokļu prasībām; sagatavot un iesniegt grāmatvedības pārskatus un statistikas atskaites savas kompetences ietvaros; sadarboties ar kolēģiem un sniegt atbalstu citām struktūrvienībām; veikt citus grāmatvedības uzdevumus pēc nepieciešamības. Tev ir: vidējā profesionālā vai augstākā izglītība grāmatvedībā/finansēs (var būt pēdējo kursu students); pieredze un/vai zināšanas LR likumdošanā grāmatvedības un nodokļu jomā; labas iemaņas darbā ar MS Office programmatūru (Excel, Word); pieredze darbā ar uzskaites programmu MS Navision vai MS Business Central tiks uzskatīta par priekšrocību; precizitāte, atbildības sajūta pret uzticētajiem pienākumiem; loģiskā, analītiskā domāšana un spēja strādāt ar lielu datu apjomu; spēja strādāt gan individuāli, gan komandā. Ko mēs piedāvājam? konkurētspējīgu atalgojumu, sākot no 1200 EUR (atkarībā no profesionālās pieredzes un kvalifikācijas); dinamisku, stabilu un interesantu klātienes darbu starptautiskā ražošanas uzņēmumā; atbalstošus kolēģus un mūsdienīgu darba vidi; veselības apdrošināšanu pēc 6 mēnešiem, kā arī sociālās garantijas.  Kā pieteikties? Lūdzu, sūti savu CV un motivācijas vēstuli uz e-pastu alise@padtex.lv ar norādi “Galvenā grāmatveža asistenta vakance”. Papildus informācija pa tālruni +371 22418808. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat personas datu apstrādei konkrētajā atlases procesā. Pārzinis: SIA “Padtex Insulation”, reģ. nr. LV44103028772 Profesija: GRĀMATVEŽA PALĪGS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Cempu iela 27, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-12-20 Darba sākšanas datums: 2025-01-06 Kontaktpersona: Alise Zvirbule

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) Brenguļu, Kauguru un Trikātas apvienības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) aicina darbā kurinātāju uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: “Ezermala”, Mūrmuiža, Kauguru pagasts, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • nodrošināt automātiskā apkures katla darbību, saskaņā ar ekspluatācijas noteikumiem; • nodrošināt katlu uzpildi ar šķeldu/malku pēc nepieciešamības; • piedalīties darba vietas sagatavošanā, apkures katlu darbināšanas un apkalpošanas darbos, ievērot savstarpēji saistīto darbu procesu izpildes secību; • sekot apkures katlu un to aprīkojuma tehniskajam stāvoklim, veikt katlu tīrīšanu; ja Tev ir: • pamata vai vidējās pakāpes profesionālā izglītība; • pieredze profesijā, kas tiks uzskatīta par priekšrocību; • labas latviešu valodas zināšanas; • kompetences: iniciatīva, spēja patstāvīgi organizēt savu darbu un strādāt komandā; spēja pielāgoties dažādām mainīgām situācijām; augsta atbildības sajūta pret uzdotajiem pienākumiem un precizitāte to izpildē; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku, saskaņā ar grafiku; • pamatalgu 700 EUR pirms nodokļu nomaksas; • profesionālās pilnveidošanās iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. CV un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz e-pastu: bktapvieniba@valmierasnovads.lv, vai personīgi Brenguļu, Kauguru un Trikātas apvienības pārvaldē, adrese: “Kaimiņi”, Brenguļi, Brenguļu pagasts, Valmieras novads, ar norādi „Pieteikums Brenguļu, Kauguru un Trikātas apvienības pārvaldes kurinātāja/-as amatam”, līdz 2024.gada 6.decembrim. Papildu informācija, zvanot pa tālruni: 20364827 vai 25748882. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: APKURES /KRĀŠŅU KURINĀTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Ezermala, Mūrmuiža, Kauguru pag., Valmieras nov. Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2024-12-06 Kontaktpersona: bktapvieniba@valmierasnovads.lv 25748882, 20364827

Mūsu partneri