Valmieras Ziņas

Noderīgi padomi sarkanvīna izvēlei

Lasīšanas laiks: 3 min

Vīna izvēle ir vesela zinātne, kas prasa pieredzi, gatavību apgūt jaunas zināšanas un piedzīvojumu meklētāju garu, lai eksperimentētu ar jaunām garšas niansēm. Īpaši uzmanīgiem ar vīna izvēli jābūt tiem, kas tikko sākuši ceļojumu vīnu pasaulē – ir viegli apjukt, stāvot pie plaukta ar plašu dzērienu izvēli. Lai atvieglotu iepirkšanās procesu, veikalu tīkls „AlkOutlet” kopā ar Latvijas ievērojamākajiem vīnziņiem ir sagatavojis noderīgus padomus sarkanvīna izvēlē, kas palīdzēs atrast labāko variantu un piemeklēt tīkamāko garšu.

Lai saprastu, kādu vīnu izvēlēties, ir jāatbild uz diviem svarīgiem jautājumiem. Pirmais – kādam mērķim vīns tiek izvēlēts? Ja vīns ir paredzēts sarīkojumam pie dabas ar šašlikiem un vienkāršām uzkodām, ir vērts skatīties uz vieglu vīnu plauktu, turpretī dārgs un piesātināts vīns tādā pasākumā nebūs iederīgs. Ja sarīkojums ir svinīgs un paredz solīdu ģērbšanās stilu, arī vīnam jābūt pienācīgas kvalitātes. Daudzi veikali atvieglo savu pircēju izvēli, piedāvājot norādes par vīna kvalitāti.

Otrs punkts, kam jāpievērš uzmanība, ir katra paša garšas izjūta. Nav jāiegaumē visu degustēto vīnu garša un zīmols, taču būtu ieteicams iemācīties pamata vīnogu šķirnes, lai, redzot vēl nepazīstamu vīnu, varētu paredzēt, ko no tā var gaidīt. Vieglajos augļu vīnos ir maz tanīnu – vielu, kas rada velkošo sajūtu, tiem parasti ir gaišāka krāsa un rotaļīgāks noskaņojums. Ja vēlaties šādu vīnu, meklējiet itāļu Valpoličellas reģiona un ‘Barbera’, granātābolu un Austrālijas ‘Tarrango’ vīnu. Ja vīns ir tumšs un ar biezu konsistenci, arī garša būs komplicētāka: sajutīsit upenes, šokolādi, mentolu un koksnes nianses. Ja šādas garšas uzrunā, lieciet iepirkumu grozā ‘Merlot’, ‘Cabernet Franc’, ‘Cabernet Sauvignon’, „Barolo” un ‘Negroamaro’ vīnu. Ja prasās pēc mēreni izteiktas un maigas garšas, meklējiet vīnus, kas ražoti no vīnogām ar biezu mizu. To garšas buķetē dominēs vaniļa, plūmes, zemenes, avenes un dažādi garšaugi. Šādu garšu cienītājiem noteikti patiks ‘Nero d’Avola’, Rjohas, Jaunās pasaules ‘Pinot Noir’ un ‘Merlot’ vīns. Visbeidzot, vīni ar izteikti spēcīgu, specifisku, pikantu un piparotu buķeti parasti tiek izturēti ozolkoka mucās. Tie ir ‘Primitivo’, ‘Pinotage’, Argentīnas ‘Malbec’ un Jaunās pasaules ‘Shiraz’, ‘Syrah’ vīni.

Pasniegšanas māksla

Regulāri degustējot vīnus, drīz vien kļūst skaidrs, ka daži vīni vislabāk garšo atdzesēti, bet citi ir baudāmi tikai istabas temperatūrā, jo aromātiskās vielas, kas atrodas vīnos, atklāj garšas buķeti dažādu temperatūru ietekmē. Tieši tāpēc izvēlētā temperatūra var vai nu sabojāt, vai atvērt vissmalkākās vīna garšas buķetes nianses. Pussausajiem un viegli sausajiem sarkanvīniem ieteicamā pasniegšanas temperatūra ir 10-12 °C, saldie sarkanvīni atklāsies 14-16 °C temperatūrā.

Ir ļoti svarīgi pasniegt vīnu skaistās, kvalitatīvās glāzēs. Ne velti mēdz teikt, ka glāzes kvalitāte ietekmē arī vīna garšas uztveri. Labai sarkanvīna glāzei ir paplats, apļveida kauss, kas augšdaļā ir nedaudz sašaurināts, tādējādi ļaujot izbaudīt katram sarkanvīnam raksturīgo aromāta buķeti. Sarkanvīna glāžu tilpums parasti ir 100-350 ml, to piepilda līdz vienai trešdaļai vai pusei glāzes tilpuma.

Saderība ar ēdienu

Sarkanvīna saderība ar ēdienu ir ļoti komplicēta, jo sarkanvīns nav viens, vienots jēdziens – tie ir ļoti dažādi, katrs ar savu, dažkārt spītīgu, raksturu. Viegls vīns būs baudāms kopā ar gaļu, grilētiem ēdieniem, ceptu vistu un cūkgaļu, šašliku, šķiņķi, zivīm, mēles delikatesēm un krēmīgu pastu. Tumšas krāsas un komplicētas garšas, kā arī pikantie vīni sader ar sarkano gaļu, grilētiem ēdieniem, biezām mērcēm, pīli, zosi, medījumu, kūpinātām desiņām, taču izvairieties tos pasniegt kopā ar aukstajiem gaļas ēdieniem un atcerieties, ka šādi vīni mazliet noplicina zivs garšu un var konfliktēt ar pikantiem ēdieniem. Savukārt viegli vīni, kas nav stiprāki par 11,5 %, ideāli sader ar vieglām uzkodām: balto gaļu, desu un maigiem sieriem. Arī paša garšas izjūtām un vēlmēm neapšaubāmi ir liela nozīme vīna saderības ar ēdienu veidošanā, tāpēc ikviens ir aicināts eksperimentēt un atrast savas oriģinālās kombinācijas.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme uz veselību.

Alkoholiskos dzērienus ir aizliegts pārdot, iegādāties un nodot nepilngadīgām personām.

Zāles darbinieks/-ce Tu iegūsi: stabilu atalgojumu vienmēr laikā 5.00 EUR/h - 5.45 EUR/h (bruto), mēs parūpēsimies par Tavu maltīti – katru dienu bezmaksas un garšīgas pusdienas; atbalsts un apmācības, lai Tev būtu viss nepieciešamais veiksmīgam darba sākumam; veselības apdrošināšanu (pēc nostrādātiem 3 mēnešiem); apmaksātu pirmreizējo obligāto veselības pārbaudi; dāvanas svētkos un stipendijas bērniem par izcilām sekmēm - mēs novērtējam un atbalstām ģimenes vērtības; 300 EUR bonuss par katru rekomendēto kolēģi, kurš uzsāks darbu mūsu komandā. Mēs sagaidām: pamatizglītību,  latviešu valodas zināšanas atbilstoši A1 līmenim,  vēlmi un spēju aktīvi strādāt. Mēs tev uzticēsim: izvietot preces,  pārbaudīt preču marķējuma atbilstības cenu zīmēm,  kontrolēt preču derīguma termiņus, konsultēt pircējus Pieteikties vari šeit, atverot saiti! Ja ir kādi jautājumi, zvani uz bezmaksas tālruni 80000088. Profesija: TIRDZNIECĪBAS ZĀLES DARBINIEKS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Georga Apiņa iela 10A, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-31 Kontaktpersona: Pieteikties, atverot saiti. 80000088 Izglītības līmenis: Vispārējā pamatizglītība

Mūsu partneri