Valmieras Ziņas

Receptes trim gardiem Valentīndienas našķiem

Lasīšanas laiks: 4 min

Svētā Valentīna diena lielākoties asociējās ar mīlestības un sirsnības svētkiem, kad jo īpaši gribas iepriecināt savu mīļoto cilvēku. Steidzīgie var paļauties uz veikalu plauktos sarūpētām dāvanām, savukārt tie, kas šogad izjūt sevišķi radošu noskaņojumu, var pagatavot kādu no trim gardumiem, kas īpaši šiem svētkiem taupīti Rimi Gardēdes Lienes Zemītes recepšu krājumos. Zemeņu trifeles, marcipāna sirdis, mafini ar zemenēm – našķi, no kuriem būs grūti atteikties!

Kā norāda Gardēde, lai pārsteigtu savu mīļoto nebūt nav jāizdomā sarežģīta recepte ar virkni sastāvdaļām. Tā var būt vienkārša, taču, piešķirot “rozīnīti”, gala iznākums var ne tikai iepriecināt saņēmēju, bet arī radīt gandarījuma sajūtu pašam gatavotājam. “Arī es mīlestības svētkos pārsteidzu savus mīļos ar ko pašas gatavotu un cenšos piedomāt, lai tas ienes svētku sajūtu, lai kur arī mēs tobrīd atrastos. Īpaši svarīgi ir atcerēties, kā pagatavoto brīnumu ietērpt tā, lai tās saņēmējs būtu patiesi iepriecināts. Piemēram, šeit lieti noder nelielas dažādu materiālu kārbiņas vai skaisti izdekorēts šķīvis. Man Valentīndienas dāvanu našķi saistās ar ko izteiktu garšās, taču gaisīgu, ar zemenēm un šokolādes akcentiem, un, protams, – viss gatavots ar beznosacījuma mīlestību,” stāsta Liene Zemīte.

Padari šī gada mīlestības svētkus jo īpašus un izmēģini spēkus gardu dāvanu gatavošanā.

  1. Zemeņu trifeles

Sastāvdaļas:

Saldais krējums – 80 g

Baltā šokolāde – 390 g

Cointreau liķieris – 10 ml

Zemeņu pulveris – 40 g

Baltā šokolāde – 300 g

Zemeņu gabaliņi – apm. 150 g

Pagatavošana:

Saldo krējumu uzkarsē, ūdens peldē kausē šokolādi, savieno abas siltās masas kopā, maisa, kamēr viendabīga konsistence. Pievieno liķieri, zemeņu pulveri, visu sajauc un liek dzesēties. Ik pa laikam apmaisa, lai paātrinātu dzesēšanas procesu –  līdz konsistencei, kad, to ar karoti paņemot, var rokās savelt bumbiņu.

Saveļ bumbiņas vai garenas formas trifeles. Tad liek aukstumā, lai kārtīgi sastingst.

Temperē šokolādi – 2/3 šokolādes karsē ūdens peldē līdz 45 – 50 grādiem, tad noņem no ūdens peldes un dzesē, pievienojot atlikušo šokolādi. Dzesē līdz 28 grādiem.

Tad trifeļu bumbiņas glazē temperētajā šokolādē un apviļā kaltētos zemeņu gabaliņos. Liek vēsumā, lai trifeles sacietē.

Trifeles ir derīgas maksimāli 3 dienas, jo sastāvā ir saldais krējums. 

  1. Marcipāna sirdis

Sastāvdaļas:

Marcipāns – 300 g

Tumšā šokolāde – 300 g

Kaltēti ogu gabaliņi, veselas odziņas vai ziedu gabaliņi (dekoram) – 50 g

Pagatavošana:

Marcipānu izrullē aptuveni 1 cm biezu, ar formiņām izspiež sirsniņas. Uz galda pirms marcipāna rullēšanas uzber nekūstošo pūdercukuru, lai marcipāns neliptu pie virsmas.

Formiņas noliek vēsumā.

Temperē šokolādi – 2/3 šokolādes karsē ūdens peldē līdz 45 – 50 grādiem, tad noņem no ūdens peldes un dzesē, pievienojot atlikušo šokolādi. Dzesē līdz 32 grādiem.

Ņem marcipāna figūriņas, ar sausu otu notīra pūdercukuru. Figūriņas ar dakšas palīdzību iemērc šokolādē, nokrata lieko šokolādi un liek uz pergamenta sastingt.

Kamēr šokolāde nav sastingusi, uzber ziediņus vai ogu gabaliņus.

Marcipāna glazēšanai var izmantot arī piena un balto šokolādi.

  1. Mafini ar zemenēm

Sastāvdaļas:

Mīklai:

Milti – 180g

Cukurs – 200g

Sviests – 100g 

Cepamais pulveris – šķipsniņa

Soda – šķipsniņa

Skābais krējums – 100g 

Sāls – šķipsniņa

Citronu sula – ½ gab

Krēmam:

Mascarpone siers – 150g

Salds krējums – 150g

Pūdercukurs –20g

Svaigas piparmētras – 1ēd.k.

Zemenes – 200g

Pagatavošana:

Bļodā liek miltus, cepamo pulveri, sodu, sāli, atsevišķi sakuļ olu ar cukuru līdz krēmīgai konsistencei, pievieno mīkstu sviestu, piejauc miltus, beigās krējumu un citronu sulu.

Pilda mafinu formiņās un cep 180 grādos, 15 – 20 min (atkarīgs, cik lielas ir formiņas). Gatavību var pārbaudīt, ar koka kociņu iedurot mafinā, ja masa nepielīp, mafins ir gatavs.

Krēmam: saputo saldo krējumu ar mascarpone sieru un pūdercukuru līdz stingrai konsistencei.

Krēmu ar konditorejas maisiņu uzspiež uz mafiniem un dekorē ar zemenēm (vai citām ogām) un piparmētru lapiņām.

Mafinus pirms odziņu uzlikšanas var pārslacīt ar izkausētu tumšo šokolādi. Dekorācijām ļoti labi der arī sasmalcinātas pistācijas.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Zemessardzes 2.Vidzemes brigāde (Reģ.Nr. Reģ.Nr. 90000040549) VALMIERĀ uz noteiktu laiku piedāvā darbu VADOŠAJAM FINANSISTAM Darba pienākumi:  Izstrādāt ZS 2.VBde budžeta projektu un plānotā finansējuma izmaksu sadalījumu pa ceturkšņiem; Veikt kārtējā gada ZS 2.VBde budžeta izdevumu programmu izpildes uzskaiti pa mēnešiem un pārplānošanu gada laikā;  Vadīt 2.VBde budžeta projektu un izstrādāt priekšlikumus budžeta grozījumiem; ZS 2.VBde budžeta ietvaros veikt finanšu līdzekļu sadali ZS 2.VBde vienībām atbilstoši veicamajam uzdevumam; Apkopot ZS 2.VBDE štāba un vienību iesūtītās vajadzības iepirkumu veikšanai; Sagatavot ZS 2.VBde izdevumu tāmes vienību nodrošināšanai ar nepieciešamajām preču iegādēm atbilstoši plānotajam budžetam; Veidot vienību saimniecisko darījumu norēķinu dokumentu sagataves resursu vadības sistēmā HORIZON; Veikt ZS 2.VBde budžeta izpildes analīzi par noteiktu laika periodu vai par noteiktu izdevumu programmu pēc daļas priekšnieka pieprasījuma; Kontrolēt ZS 2.VBde komandiera pavēļu izpildi savas kompetences ietvaros; Apkopot, sagatavot un iesniegt nepieciešamo informāciju pēc ZS Štāba pieprasījumiem par atbildībā esošajiem jautājumiem; Pamatprasības: 2.līmeņa augstākā izglītība; Kvalifikācijas kursi grāmatvedībā; Vismaz divu gadu darba pieredze grāmatveža, finansista amatā (pieredze grāmatvedības darbā valsts iestādē tiks uzskatīta par priekšrocību)  Prasme lietot grāmatvedības programmu “Horizon”; Teicamas latviešu un vēlamas angļu valodas zināšanas; Labas organizatoriskās prasmes Profesionālas prasmes darbā ar MS Office programmām;  Precizitāte un augsta atbildības izjūta, spēja strādāt individuāli un komandā; Spēja pielietot pozitīvās saskarsmes iemaņas, psiholoģiskā noturība; Spēja un motivācija pilnveidot savas zināšanas un iemaņas; Spēja uzņemties atbildību par savas profesionālās darbības rezultātiem. Piedāvājam: Interesantu, dinamisku un daudzveidīgu darbu; · Sociālās garantijas atbilstoši valsts pārvaldē noteiktajam, veselības apdrošināšanu; Bruto atalgojums, sākot no 1510 eiro līdz 1797 eiro (pirms nodokļu nomaksas), atkarībā no pretendenta izglītības un profesionālās pieredzes attiecīgajā jomā; Motivētu pieteikuma vēstuli un CV ar norādi “Vadošais finansists” iesūtīt uz e-pastu aija.bumane@mil.lv līdz 12.01.2026. Atlases konkurss notiks divās kārtās. Pirmā kārta – Pretendentu izglītības un darba pieredzes izvērtēšana pēc iesniegtajiem dokumentiem. Otrā kārta – intervija, kuras laikā tiks novērtētas Pretendenta zināšanas un kompetences atbilstoši amatam noteiktajām prasībām. Lūdzam ievērot, ka sazināsimies un informēsim par konkursa rezultātiem tikai uz interviju uzaicinātos Pretendentus. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) 13.pantu, Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs atlases konkursa norisi. Profesija: FINANSISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Cēsu iela 54, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Drošība / Glābšanas dienesti / Aizsardzība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-12 Kontaktpersona: Pieteikuma vēstuli un CV ar amata norādi sūtīt uz aija.bumane@mil.lv, t. 26130777. Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri