Lasīšanas laiks: 2 min
Ziemā biežāk nekā gada siltajos mēnešos vēlamies galdā celt sātīgas un siltas maltītes. Vislabāk tās pagatavot no bagātīgā Latvijas dārzeņu klāsta, kas šogad veikalu plauktos pieejams lētāk. Šādas maltītes ne tikai remdē izsalkumu un silda, bet var būt labs palīgs nepieciešamās vitamīnu devas uzņemšanai gada aukstajā periodā. Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka ziemas sezonai raksturīgu recepti, kas pagatavota no pašmāju dārzeņiem un sniegs gan sātu, gan tik nepieciešamās uzturvielas.
“Dārzeņiem būtu jāveido vismaz sešdesmit procentu no mūsu ēdienkartes. Neatkarīgi no to pagatavošanas veida – svaigi, cepti vai vārīti – dārzeņi ir tie, kas palīdz veidot gan garšas buķeti, gan rada sāta sajūtu un nodrošina ķermeni ar ziemā tik ļoti nepieciešamām uzturvielām. Tādēļ iesaku dažādot ziemas ēdienkarti, papildinot savas maltītes ar dārzeņu ēdieniem, piemēram, pākšaugu vai dažādu sakņu ēdieniem, kas radīs tikpat lielu sāta sajūtu kā šmorētas cūkgaļas ribiņas. Turklāt ne mazāk svarīgi, ka līdz ar nodokļu samazinājumu pašmāju dārzeņi šogad pieejami par draudzīgākām cenām,” stāsta šefpavārs Normunds Baranovkis.
Dzelteno tomātu un ķirbju zupa ar tortellini
Krēmīga, maiga un sildoša zupa. Lieliski iederēsies gan kā pusdienu, gan vakariņu maltīte ģimenes un draugu lokā.
Sastāvdaļas:
Dzeltenie tomāti Getliņi – 2 gab (lielie)
Ķiploks – 2 daivas
Sviests – 2 ēdamk.
Sviesta ķirbis – ½ gab
Svaigs baziliks – 1 bunte
Dārzeņu buljons – 300 ml
Saldais krējums – 200 ml
Tortellini (pēc izvēles) – 400 g
Svaigs baziliks – dekorēšanai
Pagatavošana:
Nomizo ķiploku un apcep sviestā, tad pievieno sviesta ķirbja gabaliņus un sautē aptuveni 2 minūtes. Pēc sautēšanas pievieno tomātus un dārzeņu buljonu. Vāri zupu vismaz 20 minūtes, tad sablendē viendabīgā biezzupā. Pēc tam, pievienojot saldo krējumu, savāri krēmīgā zupā. Svaigos tortellini vari novārīt atsevišķi, bet tikpat labi tos vari likt krēmzupā un pavārīt 2 – 3 minūtes, līdz gatavībai. Dekorē ar bazilika lapiņām.
Labu apetīti!