Lasīšanas laiks: 2 min
Ziemassvētku smaržu mājās viegli var radīt ar dažādu šim laikam raksturīgo garšvielu – kanēļa, krustnagliņu, ingvera, safrāna, kardamona, vaniļas cukura izmantošanu dažādu cepumu, kēksu, kūku, cepešu, karsto dzērienu un pat dāvanu un svētku rotājumu pagatavošanai. Šoreiz piedāvājam Ziemassvētku tītara cepeša recepti, izmantojot Ziemassvētkiem raksturīgas garšvielas.
4 porcijas
Laiks: 2 – 2,5 stundas
Ziemassvētkos pasniedziet sulīgu un gardu tītaru! Iesakām pildīt to ar āboliem un žāvētām plūmēm un pagatavot bagātīgu mērci. Pasniedziet ar svaigiem spinātu salātiem.
Tītars
1 tītars
250 g sviests
50 ml tumšā sojas mērce
3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas
1 ēd.k. (16g) Timiāns
0.5 ēd.k. sāls
0.5 ēd.k. (39g) Malti melnie pipari
Pildījums
2 nomizoti un daiviņās sagriezti āboli
2 sakapāti sīpoli
100 ml žāvētas plūmes
1.5 ēd.k. (16g) timiāns
100 ml ūdens
Mērce
Buljons no plātnes
300 ml skābais krējums
2 tējk. sāls
0.5 tējk. malti melnie pipari
Salāti
1 granātābola sēkliņas
2 burkāni, mizoti un smalki rīvēti
2 dzeltenās bietes, mizotas un smalki rīvētas
70 g mazie spināti
Pagatavošana:
- Uzkarsējiet krāsni līdz 175 ° C
- Sviestu sajauciet ar soju, ķiploku, timiānu, sāli un pipariem.
- Uzmanīgi atvelciet tītara ādu no apakšas līdz kaklam.
- Iesmērējiet 2/3 pikantā sviesta starp tītara ādu un gaļu. Atlikušo daļu pārsmērējiet pār visu tītaru.
- Nomizojiet un sagrieziet ābolus un sīpolus.
- Samaisiet ābolus un sīpolus ar žāvētām plūmēm un timiānu. Tad piepildiet tītaru, lieciet to cepšanas traukā, kas pildīts ar 100 ml ūdens, un cepiet cepeškrāsns apakšdaļā, līdz temperatūra ir 72 ° C (aprēķiniet 30 minūtes gatavošanas laiku uz 1 kg tītara).
- Kad tītars gatavs, ielejiet šķidrumu, kas tītara cepšanas gaitā radies pannā un pievienojiet skābo krējumu. Ļaujiet pavārīties 10 minūtes. Pievienojiet sāli un melnos piparus.
- Sarīvējiet burkānus un bietes salātiem un atdaliet granātābola sēkliņas. Sajauciet visu ar spinātiem lielā bļodā.
- Pasniedziet tītaru ar vārītiem kartupeļiem, mērci un salātiem.