Lasīšanas laiks: 2 min
Ziemassvētki vairs nav aiz kalniem, tāpēc piedāvājam recepti, svētku noskaņas radīšanai, no portāla Simplyrecipes.com.
Sastāvdaļas:
- 230 g nesālīts sviests, istabas temperatūras
- 200 g granulēts cukurs
- pusotra tējkarote piparmētru ekstrakts
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakts
- 1 tējkarote cepamais pulveris
- 1/2 tējkarote sāls
- 1 liela ola
- 385 g universālie milti
- 1 tējkarote šķidrā, sarkanā pārtikas krāsviela
- 1 olas baltums dekorēšanai
- 1 tējkarote cukurs dekorēšanai
Pagatavošana:
- Bļodā liek sviestu, cukuru, piparmētru ekstraktu, vaniļas ekstraktu, cepamo pulveri un sāli. Visu kārtīgi samaisa, vislabāk izmantot mikseri. Pievieno olu un vēlreiz kārtīgi samaisa, tad pievieno miltus un maisa ar mikseri tik ilgi, kamēr visa masa ieguvusi viendabīgu konsistenci.
- Mīklu sadala divās daļās, vienu daļu noliek malā, bet otrai uzmanīgi pievieno sarkano pārtikas krāsvielu un, izmantojot lēnāku miksera režīmu, vienmērīgi iemaisa krāsu mīklā.
- Katru mīklas daļu ietin pārtikas plēvē, izveido diska formu un liek ledusskapī atdzesēties vismaz uz 3 stundām.
- Krāsni sakarsē līdz 180ºC. Cepamo pannu izklāj ar cepamo vai sviesta papīru.
- Izņemot no ledusskapja mīklu, abām daļām vajadzētu būt stingrām, tomēr pietiekami mīkstām, lai no tām viegli varētu izveidot formas. Ja mīkla ir pārāk stingra, atstāj to uz īsu brīdi istabas temperatūrā sasilt. Mīklu gan nevajadzētu pārāk ilgi turēt istabas temperatūrā, jo tad tā paliks mīksta un no tās būs grūtāk kaut ko veidot.
- No katra mīklas gabala izveido aptuveni 2,5 cm lielas bumbiņas, vienādā skaitā katrā krāsā. Katru bumbiņu izrullē aptuveni 12 cm garā, virves veida formā. Izrullētos baltos un sarkanos mīklas gabalus savirpina kopā un galu noloka, lai veidotu spieķīša formu. Visus cepumus kārto uz cepamās pannas ar 5 cm atstarpi vienu no otra.
- 1 olas baltumam pievieno 1 ēdamkaroti ūdens un kārtīgi saputo. Katru cepumu apziež ar saputoto olas baltumu un uzber šķipsniņu cukura.
- Cepumus cep aptuveni 8-10 minūtes, kamēr tie kļuvuši nedaudz brūni. Kad izcepušies, atdzesē un ir gatavi ēšanai.
Lai labi garšo!
.