Lasīšanas laiks: 2 min
Rudens ražas laikā daba mūs lutina arī ar meža sēnēm un ogām, kas ikvienam pieejamas Latvijas mežos. Teju katram ir savas labi zināmās receptes, kā baudīt meža veltes, taču ir vērts ļauties eksperimentiem, lai labi zināmajā garšā atklātu jaunas nianses. Rimi gardēdis Normunds Baranovskis un Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics iesaka meža velšu recepti un tai pieskaņotu vīnu, kas iepriecinās ikvienu gardēdi.
Šis rudenīgais sautējums ne tikai iepriecinās garšas kārpiņas, bet arī palīdzēs sasildīties vēsajos rudens vakaros. Sautējuma sastāvdaļu garšu visizteiktāk papildinās Lomas Del Marques Rioja Gran Reserva vīns.
• 800 g brieža vai cita medījuma gaļas
• 7 kadiķu ogas
• 2 rozmarīna zariņi
• 4 šalotes sīpoli
• 4 vidēja izmēra burkāni
• 2 ēdamkarotes tomātu pastas
• 400 ml salda sarkanvīna vai portvīna
• 200 ml buljona
• 1 ķiploks
• 3 ēdamkarotes eļļas
Gaļu sagriež vēlama izmēra gabalos un sagatavo visas sastāvdaļas. Apcep gaļu, līdz tā kļūst brūna, pieliek sīpolus un burkānus un viegli apcep. Atsevišķā katliņā pāris minūtes silda vīnu, lai iztvaiko alkohols. Vīnam pievieno tomātu pastu, buljonu, garšvielas – kadiķogas un rozmarīnu. Vīnu ar garšvielām pievieno gaļai un nosedz trauku (vislabāk gatavot čuguna vai cepeša katlā). Liek katlu cepeškrāsnī, kas uzsildīta līdz 170 grādiem, turpina gatavot vēl pusotru līdz divas stundas.
Ieteikums: aptuveni 20 minūtes pirms izņemšanas pēc izvēles var pievienot kartupeļus un zirnīšus. Pasniedz kā sautējumu vai kā mērci – kopā ar rīsiem vai kartupeļu biezputru.
Gribēju padalīties, kā man gāja ar šīs receptes īstenošanu dzīvē! Pirmkārt paldies par tik jauku recepti, ka to lasot, jau siekalas saskrien mutē! Diemžēl neizdevās atrast tik specifisku vīnu, kas minēts rakstā, tādēļ gāju vien ķemmēt saldo sarkanvīnu plauktu. Beigās paliku pie šīs izvēles: http://vynoteka.lv/root/vynas/4850028000386 un itin nemaz nenožēloju! Izdevās lieliski! Kadiķogas gan arī izlaidu, bet kopumā es un mani mīļie bijām ļoti apmierināti par maltīti. Paldies!