Valmieras Ziņas

Kā pagatavot ideālu marinādi?

Lasīšanas laiks: 3 min

Vasara viennozīmīgi ir laiks, kad itin bieži mūsu nāsis un garšas kārpiņas patīkami kairina grilētas gaļas smarža, kā izrādās, viena no būtiskākajām detaļām šajā procesā ir marināde un pats marinēšanas process, jo tieši tā varam izcelt ikvienas gaļas garšas īpatnības.

Tā veikalu tīkls “Mego” dalās padomos, ka katrs var pagatavot savu unikālo marinādi un uzcept kaut ko īpašu kā svētkos, tā ikdienā.

Galvenais, ko der atcerēties – marinādei nebūt nav jāsastāv no daudz un sarežģītām sastāvdaļām. Trīs galvenie “uzbūves” principi, ko der ņemt vērā, – skābums, tauki, garšaugi un garšvielas. Savukārt marinēšanas procesā nevajadzētu pārspīlēt nedz ar marinādes daudzumu, nedz ilgumu.

Trīs sastāvdaļas

Skābumu dod tādi produkti kā citrusaugļi, ananasi, tomāti, alkohols, etiķis un skābie piena produkti. Skābās komponentes paspilgtina gaļas garšu, kā arī padara to mīkstāku un sulīgāku.

Tikmēr tauki vai eļļa ir elements, kas gaļas sulīgumu uztur ilgāk. Droši ļaujies eksperimentiem un neatkarīgi no receptes lietojiet jebkuru veikalā pieejamo eļļu. Der iegaumēt, ka olīveļļa ir ļoti izteiksmīga un bieži ar nelielu rūgtumiņu, tāpēc neitrālākas garšas piekritējiem labāk lietot saulespuķu, vīnogu u.tml. eļļas.

Savukārt garšvielas un garšaugi ir tās sastāvdaļas, kas vienkāršu gaļas recepti var padarīt par gastronomisko ceļojumu. Veidojot pašam savu recepti, vienkārši jāuzticas savām garšas kārpiņām. Svaigumam un tradicionālākai garšai derēs svaigi un žāvēti zaļumi kopā ar sīpolu vai ķiploku, eksotiskai noskaņai – eksotiskas garšvielas, bet, ja vēlies kaut ko netradicionālu, pievieno sinepes, sojas mērci, cukuru, medu vai ingveru.

Nepārspīlē ar sastāvdaļām un marinādes daudzumu

Attiecībā uz marinādi der atcerēties mantru “mazāk ir vairāk”. Gaļas garšu nomāks gan pārāk daudz marinādes sastāvdaļu, gan pārmērīgs pašas marinādes lietojums. Ideālais mērces daudzums ir viena līdz pusotra tējas krūzīte marinādes uz kilogramu gaļas.

Gaļu nedrīkst turēt alumīnija traukā, jo alumīnijs reaģē ar skābumu saturošām vielām un veicinās metāla nokļūšanu gaļā. Alternatīvs variants ir māla vai stikla trauki, vai pārtikai domātie plastmasas maisiņi – gaļu ar mērci iepilda tajā, tad aizver un pēc iemarinēšanās maisiņa saturu grilē vai cep un maisiņu izmet. Tā arī būs mazāk netīro trauku.

Katrai gaļai savs laiks

Jo plānāk sagriezta gaļa, jo īsāku laiku tai vajag marinēties. Vistai, tītaram un pīlei pietiek ar 90 minūtēm, jo skābes, īpaši citrusu sulas padara gaļu gumijotu un sausu. Cūkgaļu var iemarinēt diezgan ātri, pietiek ar divām stundām, ja vēlās ilgāk, tad ne vairāk par astoņām. Jēra gaļas šķēles, piemēram, karbonādes, nedrīkst marinēt ilgāk par divām stundām. Stingrāku gaļu – visu kājas daļu – var marinēt četras stundas vai atstāt uz nakti.

Pārturot marinādē maigus liellopa gabaliņus, piemēram, klasisko steiku, fileju u.tml., tie kļūs nebaudāmi. Bet stingrākas daļas, piemēram, pavēderes steiks, kakla vai pleca gabals būs gatavs cepšanai četru stundu laikā, bet to var atstāt arī ievilkties uz nakti.

Gaļa, kurai ir pievienotas skābas vielas, sāls vai alkohols iemarinējas 30 minūšu līdz četru stundu laikā, pēc tam tā jānovieto ledusskapī. Savukārt gaļa bez skābām piedevām var stāvēt aukstumā vienu līdz divas dienas.

Atrodi sevī apslēpto šefpavāru talantu un pagatavo kaut ko gardu sev, ģimenei un draugiem jau Jāņos!

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras pirmsskolas izglītības iestāde “Ābelīte” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā remontstrādnieku (0,5 darba likmi (20 stundas nedēļā) uz nenoteiktu laiku. Darba vietas adrese: Palejas iela 5, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • veikt slēdzeņu nomaiņu, iekārtu un mēbeļu remontu, krāsošanu, kosmētiskos remontdarbus; • veikt aukstā un karstā ūdensvada, kanalizācijas sistēmas ekspluatāciju un remontu; • informēt darba devēju par konstatētajiem bojājumiem; un ja Tev ir: • profesionālā vidējā izglītība inženierzinātnēs vai būvniecības jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: prasme analizēt situāciju, atrast piemērotāko risinājumu; komunikācijas un sadarbības prasmes; prasme plānot, organizēt un kvalitatīvi veikt savu darbu; atbildības sajūta, disciplinētība, precizitāte; mēs piedāvājam: • atalgojumu 370 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam. Pieteikuma vēstuli, profesionālās darbības aprakstu (CV), lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz e-pastu abelite@valmiera.edu.lv ar norādi “Remontstrādnieka vakancei” līdz 2025.gada 14.aprīlim, plkst.17:00. Tālrunis informācijai: 64222645 vai 26666304. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: REMONTSTRĀDNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Palejas iela 5, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 2 Aktuāla līdz: 2025-04-14 Kontaktpersona: abelite@valmiera.edu.lv 64222645

Pievienojies mūsu komandai! Rūjienas vidusskola (turpmāk – Iestāde) no 2025./2026.mācību gada aicina darbā sākumskolas pedagogu uz nenoteiktu laiku. Darba vietas adrese: Rūjienas vidusskola, Skolas iela 24, Rūjiena, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • vadīt mācību stundas, ievērojot jaunākās tendences izglītības nozarē; • palīdzēt skolēniem veidot prasmi mācīties; • attīstīt skolēnos savstarpējās sadarbības prasmes; • veidot uz sadarbību vērstu komunikāciju ar skolēniem, vecākiem un citu priekšmetu pedagogiem; • plānot un organizēt savu darbu atbilstoši Iestādes izvirzītajiem mērķiem un uzdevumiem; un ja Tev ir: ● izglītība atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību’’ vai vēlme iegūt papildus kvalifikāciju; ● izpratne par skolēnu vecumposmu attīstības īpatnībām un saskarsmes psiholoģiju; ● valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; ● kompetences: prasme elastīgi reaģēt uz pārmaiņām ikdienā, prasmes strādāt komandā; augsta atbildības sajūta; spēja plānot un organizēt savu darbu; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi”, 1410.00 EUR pirms nodokļu nomaksas par 1 (vienu) likmi; • darbs no 1.-3.klasei; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • mājīgu darba vidi, pretimnākošu kolektīvu un patīkamas emocijas skolas dzīvē. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un pieteikuma vēstuli lūdzam iesniegt e-pastā: rujienas.vidusskola@valmiera.edu.lv ar norādi “Vakance – sākumskolas pedagogs” līdz 2025.gada 6.maijam. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SĀKUMIZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Skolas iela 24, Rūjiena, Valmieras nov. Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-05-06 Kontaktpersona: rujienas.vidusskola@valmiera.edu.lv 64263616

Mūsu partneri