Valmieras Ziņas

Dikļu pilī apbalvos Latvijas labākos aldarus

Lasīšanas laiks: 4 min

“Latvijas alus gada balvu” pirms sešiem gadiem iedibināja biedrība “Alus brālība”, lai godinātu alus darītāju nozares profesionāļus, stiprinātu nozarē strādājošo pašapziņu, kā arī veicinātu alus darītavu savstarpējo sadarbību. Šajā laikā “Latvijas alus gada balva” kļuva par gada nozīmīgāko pasākumu Latvijas alus ražotājiem, kurā izcelt labākos sasniegumus. Šogad “Alus gada balvas” pasniegšanas ceremonija notiks 3.februārī, Dikļu pilī.

“Šis gads ir nesis mums pārsteigumu!” tā pēc “Latvijas alus gada balvas 2016” starpresoru komisijas sēdes, kurā tika vērtēti pretendenti Latvijas alus gada balvai vienpadsmit nominācijās, izsaucās žūrijas komisijas priekšsēdētājs Kārlis Tomsons.

“Latvijas alus darītavas pagājušajā gadā strādājušas intensīvi, atradušās arvien jaunos meklējumos, lai izturētu un pastāvētu pieaugošajā konkurencē, kuru rada gan nozares attīstība valstī, gan arī imports. Vai nākotnē alus ražošana un lietošana mums, latviešiem, lietuviešiem un igauņiem, paliks kā nozīmīgs nacionālais produkts, to rādīs laiks. Bet droši varam teikt, kamēr vien alus darīšanu turpinās mazie alus ražotāji un apritē ienāks jauni cilvēki, tai ir paliekoša un nozīmīga vieta mūsu tautu sadzīvē un kultūrā.

Pagājušais gads Latvijas alus ražotājiem bijis notikumiem un meklējumiem bagāts. Optimismu par nozares spēku un nākotni vieš apritē ienākušie mazie mikro alus brūveri. Kustības “Par labu alu” darbība ir devusi labus rezultātus. Atliek vien cerēt, ka interese nemazināsies un tā iedrošinās gribētājus arī nākotnē. Ņemot vērā tieši šo apstākli, “Latvijas alus gada balvas” organizatori konkursā mikro brūžu vērtēšanu dažās nominācijās ir iedalījuši kā atsevišķu alus darītāju grupu. Prieks, ka mazie aldari uzdrīkstas parādīt savu varēšanu, liekot lielajiem kustēties, neļaujot ieslīgt pašapmierinātībā, jo jau šobrīd mazo brūžu segments ir 15-20% no Latvijas alus tirgus. Tas nozīmē, ka palielinās konkurence, kas ir tikai veicinošs faktors kvalitatīva produkta radīšanā.”, turpina komentēt cienījamais aldaris K.Tomsons.

Neatkarīgas starpresoru žūrijas locekļi nopietnās debatēs 19.janvārī izvērtēja “Latvijas alus gada balvas 2016” pretendentus un lēma par labākajiem no Latvijas alus ražotājiem sekojošās nominācijās:

1. Lielākais alus tirdzniecības kāpums Ho-Re-Ca grupā;

2. Lielākais alus tirdzniecības kāpums veikalu grupā;

3. Lielākais kāpums alus eksporta tirgū;

4. Videi draudzīgākais ražošanas uzņēmums;

5. Gada alus reklāmas tēls;

6. Labākais alus iepakojums;

7. Oriģinālākais alus reklāmas priekšmets;

8. Gada jaunums;

9. Gada izaugsmes balva – Gada veiksminieks;

10. Populārākais gaišais un Populārākais tumšais alus;

11. Par mūža ieguldījumu alus nozarē.

Kuri tad 2016.gadā bija labākie no labākajiem, paliks noslēpums līdz 3.februārim, kad Dikļu pilī notiks “Latvijas alus gada balvas 2016” pasniegšana, tomēr žūrijas komisijas priekšsēdētājs Kārlis Tomsons sniedz nelielu ieskatu pārsteigumos un atklājumos, ko nesis 2016.gads. “Vislielākais ieguvējs šo notikumu rezultātā ir ikviens alus baudītājs, jo tirgū parādās jaunas, ekskluzīvas alus šķirnes, tiek izkopta un attīstīta alus baudīšanas kultūra.” Kārlis Tomsons norāda, ka jānovērtē aldaru ieguldījums vides kvalitātes uzlabošanā, izmešu samazināšanā, kā ļoti labu piemēru minot A/S “Tērvete” veikumu.

Visplašākos ieguldījumus veic “Valmiermuižas alus”, ieguldot lielu darbu jaunu alus un bezalkoholisko dzērienu šķirņu ražošanā, alus un dzērienu lietošanas kultūras attīstībā, radot jaunus dāvanu iepakojumus un alus lietošanas rekvizītus. Nozīmīgs darbs ieguldīts produkcijas eksportā uz Igauniju. “Valmiermuižas virtuve”, turpinot izglītot ciemiņus ar alus baudīšanas kultūru, kā jaunumu piedāvā pasākumu “Alus precināšana”. “Valmiermuižas vēstniecība” Rīgā atvērta vismaz 20 Latvijas mazo alus darītavu produktiem. Augstu vērtējami pasākumi, kā mainīt mūsu ierasto alus lietošanas kultūru “no mājās uz krodziņiem”. Te spilgti izceļas “Valmiermuižas alus vēstniecības” Rīgā darbs, popularizējot alus un sezonālās virtuves saderību. “Alus Virtuve” tika iekļauta 30 labāko Latvijas restorānu topā un “Valmiermuižas alus virtuves” šefpavārs Dzintars Kristovskis kļuvis par “Eiropas gastronomijas reģiona 2017” oficiālo vēstnesi. “Šāda veida akcijas palīdz veidot alus lietošanas kultūru, veicina izlejamā alus popularitāti, jo kas var būt labāks kā baudīt lielisku ēdienu un svaigu izlejamo alu?!”, tā Kārlis Tomsons.

Īpašu atzinību un novērtējumu ir pelnījušas divas, alum un aldariem veltītas grāmatas – pirmā lietuvieša Žymantas Šalkauskas grāmata “Latvija – alus darītavas, etiķetes, paliktņi. 19.gs.-1946.g.”. Grāmata ir mēģinājums saglabāt mazos vēstures lieciniekus, ik dienu izzūdošajā senā rūpnieciskā dizaina piemērus. Kā otrā minama Viļņa Auzāna “Sirds pareizajā pusē. Aldaris Kārlis Zālītis”, kurā tiek aplūkota pazīstamā un izcilā aldara dzīves gājums.

“2016. gada pārsteigums – CIDO grupa, kura žūrijas izvērtēšanai nodevusi jaunumu Lielvārdes Sezonālo alu, pārsteidzot ar interesantu pudeles dizainu, garšas niansēm”, atklāj Kārlis Tomsons.

Alkohola  lietošanai ir negatīva ietekme uz veselību.

Alkoholiskos dzērienus ir aizliegts pārdot, iegādāties un nodot nepilngadīgām personām.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” Viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai  BROKASTU VIESMĪLI uz noteiktu laiku līdz 31.08.2025. Galvenās prasības klandidātiem: augsta atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; pasūtīt produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,65 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu – egita.kise@sportshotel.lv līdz 30.04.2025. Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Egita Ķīse, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-04-30 Kontaktpersona: Egita Ķīse

Mūsu partneri