Lasīšanas laiks: 3 min
Latviešu ticējums vēsta, ka Ziemassvētku galdā jāliek vismaz deviņus ēdienus, bet folklorā ir maz padomu, kādu dzērienu būtu jāceļ galdā pie cepeša, pīrāgiem vai štovētiem kāpostiem. Lai svētku galda klāšana būtu vieglāka, “Rimi vīna dārza” vīnzinis Mārcis Mitrevics iesaka, kādu vīnu baudīt pie populārākajiem Ziemassvētku ēdieniem.
Īstā Ziemassvētku garša – piparkūkas un mandarīni
Tikko izceptu piparkūku smarža, kas mijas ar saldo un sulīgo mandarīnu aromātu, veido īstu Ziemassvētku smaržu un garšu karuseli. Šie Ziemassvētku gardumi lieliski sader kopā ar uzlaboto karstvīnu, kam karsēšanas procesā pievienotas īpašās karstvīna garšvielas un ēdamkarote medus uz vienu litru vīna, un pēc karsēšanas pievienots nedaudz brendija.
Būtiski ņemt vērā smaržas un garšas saskanību. Vīns ir viens no retajiem dzērieniem, kas spēj atspoguļot citu produktu raksturīgās garšas un smaržas. Ja izdodas sakombinēt līdzīgās īpašības gan ēdienā, gan vīnā, tad rodas harmonija.
Saldie vecmāmiņas pīrāgi
Neatņemama svētku sastāvdaļa ir vecmāmiņas ceptie pīrāgi – magoņmaizītes un kanēļmaizītes, kas lieliski saderēs kopā ar vīnu no “Gevürztraminer” vīnogu šķirnes, kura smarža atgādinās dažādu saldu garšvielu sajaukumu, kas paspilgtinās smalkmaizīšu garšu. Salds ēdiens vīnu padara skābāku un rūgtāku, tādēļ vīnam pie desertiem ir jābūt vismaz tikpat saldam, kā pats deserts.
Cūkgaļas cepetis ar kartupeļiem un štovētiem kāpostiem
Šo tradicionālo Ziemassvētku ēdienu visdrīzāk atradīsi uz ikviena svētku galda. Tā kā latviešu tradicionālā virtuve ir ļoti līdzīga vācu tradicionālajai virtuvei, tad nekļūdīga izvēle būs pussauss “Riesling”, bet ja uzskatāt, ka gaļai noteikti vajag sarkanvīnu – tad īstais būs itāļu “Valpolicella Ripasso” no “Veneto”. Ņemiet vērā, ka skābums ēdienā samazina skābumu vīnā, un padara to izteikti augļaināku un saldāku, tāpēc skābuma līmeni jācenšas saskaņot līdzīgu. Sāļš ēdiens savukārt vīnu padara bagātīgāku, mazāk rūgtu un skābu, tāpēc augsta tanīnu satura vīni, iespējams, padarīs ēdienu garšīgāku.
Lasis vai baltā zivs
Kā zināms, pastāv dažādas variācijas, kā pagatavot izcilu lasi Ziemassvētku galdam. Bet ne visiem ir zināms, ka pat viena sastāvdaļa, ko pievieno receptei, var mainīt pareizā vīna izvēli. Piemēram, cepeškrāsnī cepts lasis ar dārzeņiem bez dillēm ļoti labi saderēs kopā ar vispopulārāko balto vīnogu šķirni “Chardonnay”. Turpretī tvaicēts lasis ar dārzeņiem un dillēm ideāli saderēs kopā ar “Semillon” un “Sauvignon” šķirņu baltvīniem, tādi, piemēram, ir klasiskie baltie “Bordeaux” vīni. Ja svētku galdam izvēlies baltās zivs galertu, ko daļa no mums atceras kā senas Ziemassvētku galda tradīcijas, tad izvēlies “Pinot Grigio” – šī neierastā kombinācija neatstās Tevi vienaldzīgu!
Rasols ar vārītu gaļu
Tiek lauzti šķēpi par to, vai rasols ir latviešu virtuves tradicionālais ēdiens, vai nav, bet fakts, ka šis ēdiens tiek likts svētku galdā gandrīz ikvienā mājā, ir nenoliedzams. Ja arī tava ģimene svētkos ēd rasolu, tad izvēlies pasaulslavenā un iemīļotā sarkanās vīnogu šķirnes “Merlot” vīnus, kas vēl vairāk paspilgtinās rasola raibo garšu kombināciju. Ņem vērā – jo treknāks ēdiens, jo augstāka skābuma vīns ar to saderēs.
Kanapē maizītes
Ja vēlies savu galdu veidot modernākā manierē, tad izvēlies kanapē maizītes ar kaviāru, mazsālītu lasi, foreli vai garnelēm. Ar šādām uzkodām vīnzinis M. Mitrevics iesaka baudīt šampanieti vai kādu citu dzirkstošo dzērienu, piemēram, “Prosecco”.
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme uz veselību.
Alkoholiskos dzērienus ir aizliegts pārdot, iegādāties un nodot nepilngadīgām personām.