Lasīšanas laiks: 2 min
Ik gadu 16.oktobrī tiek svinēta Pasaules pārtikas diena. Šogad to īpaši atzīmēs arī 50 Ekoskolās, kas piedalās Vides izglītības fonda koordinētā starptautiskā projektā “Ēdam atbildīgi!”, portālu “Valmieras Ziņas” informēja projekta pārstāve Lelde Vaivode.
Dalībskolu skaitā ir arī Valmieras Viestura vidusskola, Valmieras pilsētas 5. pirmsskolas izglītības iestāde (PII) “Vālodzīte”, Rūjienas SPII “Vārpiņa”, Priekuļu PII “Mežmaliņa”, Smiltenes Trīs pakalnu sākumskola, Straupes pamatskola un citas izglītības iestādes.
Šogad pārtikas dienas tēma ir “Klimats mainās. Jāmainās arī pārtikai un lauksaimniecībai!”, un kampaņa vērsta uz ikviena cilvēka iesaisti savu iespēju robežās – ikdienas patēriņa paradumu maiņu uz tādiem, kas lieki netērē dabas resursus, kā arī motivē pārtikas ražotājus pievērst uzmanību ilgtspējībai. Tāpat arī valstu valdības tiek aicinātas iekļaut pārtikas drošību kā prioritāti savos klimata pārmaiņu rīcības plānos, jo viens no ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem ir līdz 2030 gadam izskaust badu – un tas nav iespējams, ja neņem verā klimata pārmaiņu kontekstu un tā ietekmi uz lauksaimniecības ražīgumu.
Ekoskolas visā Latvijā, kuras iesaistītas projektā “Ēdam atbildīgi!”, palīdzēs skolēniem, viņu vecākiem un apkārtējai sabiedrībai saprast savu ikdienas patēriņa izvēļu ietekmi uz pārtikas aprites sistēmu kopumā ne tikai Pasaules pārtikas dienā, bet visa mācību gada garumā, un piedāvās konkrētas idejas un ierosinājumus, kā veicināt pozitīvas pārmaiņas. Skolas aicinās izvēlēties vietēju un sezonālu pārtiku, kā arī ierobežot dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņu savā uzturā, lai taupītu dabas resursus. Tāpat arī skolas risinās pārtikas atkritumu problēmu, ieviešot iniciatīvas, kas palīdz samazināt pārtikas pārpalikumu apjomu skolā, un iemācot bērniem un jauniešiem stratēģijas, kā novērst pārtikas izšķērdēšanu arī mājās. Tiks pievērsta uzmanība lauksaimniecības kultūru daudzveidības uzturēšanai un veicināšanai, izvēloties dažādu šķirņu augļus un dārzeņus, kā arī patērētājus rosinās pirkt dabai draudzīgi ražotus, ekoloģiski sertificētus produktus. Pie tam, Ekoskolas palīdzēs pamanīt arī globālo kontekstu, informējot skolēnus un apkārtējo sabiedrību par to, kāpēc labāk iegādāties produktus, kas nesatur palmu eļļu, un produktus, kas ieguvuši godīgās tirdzniecības sertifikātu.
Pasaules pārtikas dienai par godu skolās tiks veidotas dažādas informatīvas kampaņas un citi saistoši pasākumi – gardumu gatavošana no pašmāju produktiem, dažādu produktu “izsekošana”, meklējot to izcelsmes valstis un uzzinot, kādā veidā produkta ražošana un transportēšana varētu būt ietekmējusi klimatu, tiks izspēlētas rotaļas par maizes ražošanas procesu, kā arī daudz dažādu citu aktivitāšu.