Lasīšanas laiks: 2 min
Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) veiktā aptauja liecina, ka 91% pašvaldību ir gatavas iepirkumos izvēlēties vietējo pārtiku. Lai palīdzētu lauksaimniekiem sagatavot pieteikumus pašvaldību iepirkumu konkursiem, LLKC speciālisti ir gatavi sniegt konsultatīvo atbalstu, informēja LLKC sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Tomsone.
LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis: “Krievijas sankcijas pret atsevišķu pārtikas produkcijas veidu ražotājiem, pamatā piensaimniekiem, dod morālu stimulu ikvienam Latvijas iedzīvotājam uzturā izmantot pēc iespējas vairāk Latvijā ražotu produktu.
Šajos apstākļos LLKC ir gatavs nākt talkā pašvaldībām un zemniekiem, tajā skaitā piena ražotājiem, lai palīdzētu palielināt vietējās pārtikas iepirkšanu pašvaldību iestāžu vajadzībām.”
LLKC jau pērn uzsāka darbu pie vietējās pārtikas patēriņa palielināšanas pašvaldību iestādēs, vispirms īstenojot divus pilotprojektus Tukuma un Limbažu novados. Šogad darbā iesaistīti konsultanti visos Latvijas reģionos, lai, pirmkārt, noskaidrotu pašvaldību attieksmi pret vietējās pārtikas iegādes iespējām iepirkumos, otrkārt – uzsāktu konsultatīvo atbalstu lauksaimniekiem, jo sarežģītā dokumentācija ir viens no šķēršļiem vietējās pārtikas ražotāju dalībai iepirkumos. Šī darba veikšanai LLKC konsultanti ir izgājuši speciālas apmācības un sertifikāciju.
LLKC, aptaujājot 99 pašvaldības un, apkopojot informāciju par publiskajiem iepirkumiem 697 pašvaldību iestādēs, secināja, ka 91% labprāt iepirktu vietējo pārtiku,
bet 72% atzina, ka galvenais princips uzvarētāja noteikšanai publiskajā pārtikas produktu iepirkumā ir zemākā cena. Tikai 28% minējuši saimniecisko izdevīgumu.
Būtiski, ka tikai 37% no aptaujātajām iestādēm izmanto tā dēvētos Zaļā iepirkuma nosacījumus,
jo lielai daļai pašvaldību iepirkumu speciālistu nav izpratnes, kas tieši tas ir. Valda uzskats – tā ir bioloģiska produkcija, kas sadārdzina izmaksas.
Labs piemērs Zaļā iepirkuma izmantošanai ir Tukuma novada pašvaldībā, kas mudina ēdināšanas iestāžu vadītājus pirkt produktus lielākos vai otrreiz lietojamos iepakojumos,
piemēram, pienu – spaiņos, kurus var atdot atpakaļ. Tādējādi tiek mazināts atkritumu daudzums un samazināts CO2 izmešu apjoms, nodrošinot pēc iespējas īsākus produktu piegādes ceļus.
Pašvaldības atzinušas, ka veicināt vietējās pārtikas iepirkšanu varētu, sniedzot dažāda veida atbalstu, tajā skaitā informāciju par citu pašvaldību pieredzi, iepērkot vietējo pārtiku, piegādātāju loka apzināšana ar LLKC atbalstu, kā arī atsevišķas mācības par šī iepirkuma izstrādi.
Savukārt lauksaimnieki atzīst, ka vietējiem nelielajiem ražotājiem ir grūti startēt pašvaldību iepirkumos, kuros joprojām galvenais noteikums ir zemākā cena nevis saimnieciski izdevīgākais piedāvājums.
Sarežģījumus bieži rada arī iepirkumu lotēs paredzētais produkcijas klāsts un piegādes noteikumi, kā rezultātā konkursos vienkāršāk uzvarēt ir vairumtirdzniecības bāzēm.
Šobrīd LLKC konsutlatanti Latvijā ir gatavi sniegt konsultatīvo atbalstu gan lauksaimniekiem, gan pašvaldībām, lai palielinātu Latvijā ražotas pārtikas patēriņu. Atbalsts ir saistīts ar iepirkumu būtības izskaidrošanu un dokumentācijas sagatavošanu lauksaimniekiem, kā arī padomdevēja atbalstu pašvaldībām.