Valmieras Ziņas

Aizvadīta keramikas simpozija “Mālēdiens” Atvērto durvju diena (1)

Lasīšanas laiks: 4 min

No 26.jūnija līdz 9.jūlijam SIA “Vaidava Ceramics” ražotnē norisinās 1.Starptautiskais keramikas simpozijs “Mālēdiens”. Tā ietvaros svētdien, 3.jūlijā, tika organizēta Atvērto durvju diena – keramikas plenērs “3 cepļi”, kad visi interesenti bija laipni aicināti iepazīties ar simpozija māksliniekiem, kā arī piedalīties dažādās aktivitātēs.

Kā portālam “Valmieras Ziņas” pastāstīja Atvērto durvju dienas – keramikas plenēra “3 cepļi” idejas autore un viena no simpozija vadītājām Inita Reimandova, šajā pasākumā bija ieradušies Latvijas keramiķi, keramikas interesenti, skolēni, seniori, kā arī vietējie iedzīvotāji.

“Idejas mērķis bija, simpozija laikā organizēt dienu, kad dalībnieki varētu satikties ar visiem interesentiem, dalīties pārdomās, parunāties, kā arī kopīgi izveidot papīra cepļus, kurā taps trauki. Pateicoties Kocēnu novada domes atbalstam, uz Atvērto durvju dienu varēja ierasties arī keramiķi, mākslinieki un skolēni no Rīgas, kuri bija atveduši līdzi savus darbus, lai tos iemūrētu cepļos,” stāsta Inita.

“Tā kā šāda veida pasākums Latvijā iepriekš vēl nav bijis, man radās ideja, savienot Latvijas keramikas vidi un ārzemju keramiķu pieredzi. Viens no lielākajiem pārsteigumiem šodien bija tas, ka pie mums viesojas Latvijas lielākā keramikas piederumu veikala “Keramserviss” īpašnieks Gatis Tauriņš, kurš ir paņēmis līdzi termopārus, un ar tiem mēs varam noteikt īsto temperatūru, kāda ir papīra cepļu iekšienē.”

Meistarklašu darbnīcas Atvērto durvju dienā bijušas plaši apmeklētas. Tās vadīja ārzemju mākslinieki. Piemēram, keramiķe Paula no Argentīnas mācīja svilpaunieku gatavošanu, un daudzi latvieši bija izbrīnīti par to, ka arī citās tautās ir pazīstami šie mūzikas instrumenti.

Simpozija dalībnieku vidū ir ne tikai keramiķi, bet arī divi gleznotāji Turcijas. Savu izvēli piedalīties simpozijā viņi pamatojuši ar to, ka ļoti vēlējušies būt klāt un piedalīties šajā notikumā.

Kā norāda Inita,

“Vadoties pēc restorāna “Valmiermuižas pārstāvniecība Rīgā” šefpavāra Dzintara Kristovska izveidotās 11 kārtu ēdienkartes, māksliniekiem no Lodes sarkanā māla simpozija laikā jārada noteikta izmēra trauki, kuru dizainu viņi var veidot pēc pašu izvēles.”

Savukārt piektdien, 8.jūlijā un sestdien, 9.jūlijā, Vaidavas ezera krastā norisināsies vakariņas īpašā noskaņā “Pilnbrieda garša. Latvijas vasara”. Visi ēdieni taps uz vietas, brīvā dabā un tie tiks pasniegti uz simpozija laikā radītajiem traukiem.

“Man ir patiess prieks gandarījums, ka šādi simpoziji kļūst populāri arī Latvijā,” norāda Latvijas Mākslas akadēmijas profesore Līga Skariņa. “Ir labi, ka arī vietēji Vaidavas iedzīvotāji nāk un iesaistās.

Turklāt simpozija apmeklētāji redz to, ka keramika nav tikai māla podiņš. Tā ir domāšana un dzīves sajūta šajā materiālā.”

Kā stāsta simpozija “Mālēdiens” idejas autore, biedrības “Radošuma meka” valdes locekle Ilze Bumbiere, doma par šāda notikuma organizēšana radusies pirms trim gadiem, kad Zvārtavā norisinājies starptautisks keramikas simpozijs “Meditācijas gaisma”. “Toreiz astoņi mākslinieki veidojuši skulptūras no Lodes neapdedzinātajiem ķieģeļiem.

Simpozija dalībnieku vidū bijis arī japāņu mākslinieks no Austrālijas, kurš sajūsminājies par latviešu tradicionālo virtuvi, ierosinot, ka vajadzētu apvienot mālu un ēdienu. Nākamajā vasarā šī doma sākusi tapt par realitāti, kad Ilze izlasījusi rakstu “Washington Post” par to, ka smalkākie restorāni Amerikā atbrīvojas no ierastajiem, baltajiem traukiem, pieņemot darbā māksliniekus, kuri rada traukus ar oriģinālu dizainu.

Restorāna “Valmiermuižas pārstāvniecība Rīgā” šefpavārs Dzintars Kristovskis bijis sajūsmā par šo ideju, tādēļ sadarbība nodibinājusies ļoti ātri.

Rīgas – Gaujas reģions ir izcīnījis iespēju 2017.gadā kļūt par Eiropas gastronomijas reģionu (European Region of Gastronomy), un “Mālēdiens” ir projekta ieskaņas pasākums. Simpozija organizatori cer, ka tas kļūs par tradīciju, un norisināsies arī turpmāk.

Jau vēstīts, ka simpozijā “Mālēdiens” piedalās 20 keramikas mākslinieki no tādām pasaules valstīm kā Latvija, Šveice, Beļģija, ASV, Spānija, Gruzija, Argentīna, Īrija, Norvēģija, Turcija, Jordānija, Krievija, Somija un Izraēla. Kā Simpozija vadītāji piesaistīti divi izcili keramiķi – Vincents Kempenajers (Vincent Kampenaers) no Beļģijas un Inita Reimandova no Latvijas.

Pasākumus organizē biedrība “Radošuma meka”. Pasākumus atbalsta “Vaidava Ceramics”, “Valmiermuižas alus”, Kocēnu novada dome, Vidzemes plānošanas reģions, Valsts Kultūrkapitāla fonds, “Kunturi”. Informatīvais atbalstītājs – ”Četras sezonas”. Īpaši pārsteigumi vakariņu viesiem no “Nilsson Coffee” un “Bee in”.

    Inita Reimandova - 17.07.2016

    Paldies Jums Valmieras Ziņas! Brīnišķīgs, nu jau atmiņu mirkļu fiksējums! Lai radoši un skaisti turpmāk, patiesā cieņā Inita Reimandova.

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” Viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai  BROKASTU VIESMĪLI uz noteiktu laiku līdz 31.08.2025. Galvenās prasības klandidātiem: augsta atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; pasūtīt produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,65 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu – egita.kise@sportshotel.lv līdz 30.04.2025. Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Egita Ķīse, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-04-30 Kontaktpersona: Egita Ķīse

Mūsu partneri