Lasīšanas laiks: 2 min
Vasara ir vērtīgākais laiks svaigiem augļu, dārzeņu vai zaļumu atspirdzinošiem un veselīgiem kokteiļiem jeb smūtijiem. Smūtija dzimšanas laiks datējams ar pagājušā gada četrdesmitajiem gadiem, līdz ar elektriskā blendera rašanos. Lai smūtiju gatavošana būtu aizraujošāka, ieteicams ņemt vērā praktiskus tā pagatavošanas padomus.
Kā pastāstīja “Electrolux Latvia” komunikācijas konsultante Kitija Balcare, saldajiem jeb augļu smūtijiem kā pamata šķidrumu visbiežāk izmanto ūdeni, pienu, kefīru, kokosriekstu pienu vai svaigi spiestu sulu, kurai ir lielāka uzturvērtība.
No augļiem ierasti izvēlas ogas, banānus, melones, mango, persikus, nektarīnus, aprikozes, ķirbjus, bet no garšvielām pievieno vaniļu, kanēli, kardamonu, anīsu, piparmētru, baziliku.
Savukārt zaļajiem smūtijiem par pamatu izmanto ūdeni, zaļo tēju, kokosriekstu ūdeni, ko var arī sasaldēt ledus kubiņos, vai svaigi spiestas sulas ar lielāku uzturvērtību.
Šiem kokteiļiem no augļiem izvēlas ābolus, bumbierus, ananāsus, melones, persikus, nektarīnus, vīnogas, bet no dārzeņiem un zaļumiem izvēlas gurķus, spinātus, kāpostus, bietes, skābenes, kam pievieno garšvielas, tai skaitā, baziliku, piparmētru, ingveru, ķiploku, majorānu, estragonu, dilles, maurlokus, koriandru, timiānu, pētersīļus.
Neatkarīgi no tā, vai ir vēlme gatavot saldo vai zaļo, svaigo vai auksto smūtiju, visvērtīgākie smūtiju pagatavošanai ir sezonas produkti.
Ieteicams izvēlēties tās ogas, augļus un dārzeņus, kas ir pilnbriedā konkrētā sezonā.
Vērts atcerēties, ka smūtijs ir savā vislabākajā formā, ja divas trešdaļas no tā sastāvdaļām ir saldētas, taču vērts atcerēties, ka ledu tik un tā vienmēr pievieno blenderēšanas procesā kā pašu pēdējo no sastāvdaļām. Lai neizmantotu tikai ledu, vērts eksperimentēt. Piemēram, saldētavā var ievietot pārgatavojušos banānus un izmantot tos smūtiju gatavošanai ledus vietā.
Jāņem vērā, ka smūtijam nepiestāv cukurs. Tā vietā ieteicams izvēlēties tos augļus un ogas, kuru sastāvā ir vairāk cukuru, piemēram, bumbierus, banānus, vīnogas.
Visizteiktāko garšu ledus smūtijiem piešķirt granātābolu, dzērveņu vai vīnogu sula. Tādam smūtijam pietiek ar sulu un ar ledus kubiņiem. Turklāt labākai konsistencei smūtijam ieteicams izmantot zemesriekstu, mandeļu vai citu riekstu sviestu, avokado, apceptas auzu pārslas, grieķu jogurtu vai kokosriekstu eļļu.